Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мрачната история на вилицата


Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният победител ще е вилицата. Ножът е само нейн партньор, а лъжицата, би й отнела първенството само при условие, че започнем да преживяваме единствено на супи. Засега обаче тенденцията е точно обратната – на почит са по-твърдите храни.

Днес за много хора вилицата е естествено продължение на ръката и изобщо без нея животът изглежда немислим. Дните преди създаването й тънат в мъгла – представяме си първобитният строй, голи хора, ръфат сурово месо – с една дума дивотия. Истината обаче е, че тя е последният прибор, който се появява на трапезата на европейците и то след вековни анатеми и бурни скандали. Сигурно ви се е трудно да повярвате, но само до преди 300 години, използването на вилица се смятало за крайно неприлично.

През цялата Античност, Средновековието и Ренесанса в цивилизована Европа етикетът налагал правилото на трите пръста – ястията трябвало да се поднасят към устата само с тях, а не с цялата длан. Аристократите си помагали с ножове, с които не само разрязвали, но и набучвали големите късове месо. Лъжиците, които присъствали в бита на хората от най-дълбока древност, по това време били използвани основно за приготвяне на храна.

Първата вилица в Европа се появява във Византия през XI век по поръчка на една капризна принцеса. Тя смятала за унизително задължението да взема храната си с ръка и поискала да й направят прибор, с който това няма да се налага. Новото изобретение скоро се появило и в Италия, но там било яростно анатемосано от църквата. Причината – вилицата удивително напомняла за тризъбеца на самия Сатана.

Оттук нататък вилицата придобила печална слава. По-ексцентричните аристократи се сдобивали с „дяволският” прибор за престиж, но малцина от тях дръзвали да докоснат залъка си с него. Според ужасяващите разкази от онова време голямо нещастие грозяло всеки един, който го направи. Сякаш за да потвърди суеверието изненадващо от чума била покосена съпругата на дожда на Венеция – единствената в града, която публично се хранела с вилица.

Заради това проклятие и през следващите два века благородниците използвали вилицата като играчка и декорация, но не и по предназначение. Има свидетелства, че във Френския двор през XIV век имало само една вилица и тя била съхранявана в специално калъфче. Едва през епохата на Просвещението злокобните суеверия около вилицата започнали да се разсейват и за пръв път този прибор започва да се пише в книгите по етикет.

Окончателната победа на вилицата над останалите прибори (и начини) за хранене бележи Великата Френска революция (1789 г.), когато новата върхушка в обществото – буржоазията, отхвърля всички стари порядки и налага свои. Тогава вилиците излизат от шкафовете и витрините за да се настанят трайно на масата.

Днес на изисканите маси наблюдаваме истинска инвазия от различни по размер и предназначение вилици – двузъби, тризъби и четиризъби, за месо, риба или десерти. Всички те са се появили неотдавна – XIX или началото на ХХ век. Налага се създаването на цели книги, които разясняват начинът на подредбата и употребата им.

Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · История ·
Коментари
2015-08-12 #6
йордан
бунела е родопското наименование на вилица, пише в речника на българския език
2013-12-26 #5
Нели
Назоваването на вилицата като фъркулица по всяка вероятност е влязло през румънски език, но моят дядо казваше на този прибор бунела и аз така и не мога да установя откъде идва това наименование. Ако някой от вас знае, ще се радвам да сподели.
2013-07-18 #4
Жана
Една огромна вилица има в морето - крайбрежието на град Веве, символизираща и рекламираща месното училище за хранене.В този град е съхранена къщата на Чарли Чаплин!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Истинската и огледалната Алиса
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Магията на шоколада
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Животът имитира изкуството или предизвикателството на Getty Museum
· На тази дата: 145 години от рождението на Сергей Дягилев
· Четем и гледаме хиляди безплатни филми, концерти, книги (линк)
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · История ·
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook