Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Агнешкото - защо да го изберем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието на месни продукти в менюто ни, теорията “от всичко по малко” си остава най-популярна и печеливша, за да поддържаме добро физическо, дори психическо състояние. Наясно ли сме кое месо какви съставки ни предлага? Много важно е да знаем, че след рибата, червеното месо е с най-високата концентрация на омега-3 киселини, без които нервната система и сърцето ни неминуемо страдат.

От както свят светува, агнешкото е най-познатото и разпространено месо. Почти не се консумира единствено в Югоизточна Азия и Япония. При мюсюлманите то е задължително на новогодишната трапеза. В България сякаш се сещаме за него единствено по Великден и Гергьовден. Много от нас не го харесват поради специфичната му, твърде силна миризма. Но и голяма част от нас не са наясно колко полезно е това месо и защо е хубаво да го изберем пред свинското, например.



Фактите говорят: 11 причини да изберем агнешкото

• Агнешкото е диетично месо.

• Съдържа сравнително по-малко мазнини от свинското.

• Мазнината му се усвоява по-лесно от стомаха.

• Холестеролът в него е около четири пъти по-малко в сравнение със свинското и около 2.5 пъти по-малко, съпоставяйки го с количеството му в телешкото.

• Наличието на веществото лецитин в него е особено важно, тъй като то нормализира обмяната на холестерола.

• В състава му влиза с около 30% повече желязо.

• Изключително богато на фосфор и цинк месо.

• Богато е на витамините B2, B3 и B12.

• Съдържа най-малко пурини – веществата, от които в организма ни се образува пикочна киселина. Пурините са абсолютно противопоказни при хора, страдащи от подагра и бъбречни заболявания.
• Има нисък алергенен потенциал- подходящо е за захранване на малки деца.
• Препоръчва се и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.


Какво трябва да знаем, избирайки го:

• Да се спрем на месо от младо агне- за предпочитане на възраст между шест и девет месеца- това предпопределя по-крехко и вкусно месо с не до там силна миризма

• Да следим за светъл цвят на месото и мазнината- това означава, че агнето наистина е младо

• Да го съхраняваме максимум до три дни в хладилник и до три месеца във фризер

• Дълбоко замразеното месо се размразява изцяло при хладилни условия и никога на стайна температура

• След термичната му обработка, за предпочитане е да се нарязва върху пластмасова, а не върху дървена подложка.

• За да омекотите миризмата и да придадете неповторим вкус, задължително го овкусете с джоджен, розмарин, чесън и лимонова кора.


опитайте: Агнешко бутче с картофи
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Книжен кебап
· Гергьовден - 6 май
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Сряда
20
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook