Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обяд в кутия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Не, не купен от заведенията за бързо хранене или доставен в офиса от някой ресторант. Става дума за домашно приготвена храна, която да занесете на работа или детето ви в училище.
“Човек е това, което яде”, гласи народната мъдрост. И ако е така, ми става доста тревожно, слушайки за всички вредни консерванти, оцветители и прочие Е-та в храната ни. Здравословното хранене не е каприз, според мен то е необходимост. Сигурна съм, че много от вас споделят това мнение и се опитват да се хранят и живеят здравословно. Готвите максимално полезно (рецептите вероятно намирате тук), опитвате нови непознати храни, богати на витамини, но когато опре въпросът за храненето на работа или в училище – вдигате рамене. Ами, какво да правиш – няма време, колегите ме гледат накриво, няма хладилник и т.н.

Защо не опитате да си приготвяне храна от дома за работа. Нямате време? Станете 5 минути по-рано. Не е нужно да е нещо много сложно. Може просто да си отсипете от вечерята, да си направите бърз сандвич с пълнозърнест хляб или свежа салата. Така ще контролирате това, с което се храните.

Ами децата ни? Всички онези тревожни изследвания за затлъстяването на младото поколение и представата за тестените пици с много кетчуп, които учениците “прескачат” през голямото междучасие да си купуват, както и всякакви други junk foods. Питате се как ще накарате порастналата си тийнейджърка да си носи храна от вкъщи – ами например като й покажете най-новите тенденции сред холивудските звезди, на които тя вероятно се възхищава. Почти всички се хранят здравословно и спазват специални режими. С по-малките е по-лесно. Те обичат мама да им слага вкусни нещица от вкъщи. А ако са декорирани като клоун, животно, цвете... са още по-завладяващи. Това може да е вашата малка изненада всеки ден. Отваряйки кутията да види какво е приготвила мама днес. В магазините ще намерите страхотни кутии за обяд с любимите им анимационни герои.

Естествено, че не откриваме топлата вода. Светът отдавна практикува носенето на домашна храна. Напоследък много се загори за бенто – японския обяд в кутия. Като в почти всичко японците и тук са прецизни до съвършенство. Техните обяди в кутии са произведения на изкуството, сякаш непипвани от човешка ръка. Там се предлагат специални формички за изрязване, различни кутии и шишенца и т.н. Философията за приготвянето на бенто (идва от bento или obento – опакована храна) е правилното съотношение на храната – 3 части въглехидрати, 2 части плодове и зеленчуци и 1 част белтъчини. Естествено, че не е задължително да спазваме точно тези пропорции. Важна според мен е идеята да избягаме колкото се може по-далеч от вредните храни. Да донесем на работното си място част от домашната атмосфера, да се нахраним бавно, мислейки за хората, които обичаме и да се насладим на здравословна храна. Малко релакс в агресивния делник, затрупващ ни със все неотложни и важни задачи. Дори и да ви гледат странно - опитайте. Сигурна съм, че скоро ще имате последователи, защото, убедена съм, добрият пример е заразителен. Освен всичко друго обядът в кутия ви спестява и средства.

Ако сте решили да започнете от утре не ви е нужна някаква кой знае каква подготовка. Кутии за храна лесно ще намерите. Бъдете внимателни с избора им, най-вече с оглед на материалите, от които са направени. Стъклото безспорно е най-безвредно, но изисква много внимание и грижа да не се счупи. Ако предпочетете пластмасовите варианти, следете за обозначенията, че кутията е подходяща за съхранение на храна. Изберете такива, които да се затварят плътно, за да не пропускат. Полезни са онези малки формички за печене на мъфини – от хартия или фолио, в които може да си сложите салатата или някаква друга храна, която не искате да се смесва с останалите продукти. Отделна малка кутийка за десерта – желателно плод. Съобразете дали храната ще стои в хладилник. За децата в училище е повече от ясно, че няма как да сложите готвено ястие – но сандвич с зеленчуци, пълнозърнест хляб и месо, например е много подходящ, както и овесени бисквитки, домашно приготвен солен или сладък кекс, плодове, зеленчуци и т.н. Далеч по-добре от вредностите в лавката. Варианти има. И не отнема много време. Например овесените бисквити или крекерите, направени през уикенда, спокойно издържат поне до средата на седмицата.

Ако на вашето работно място имате хладилник, нещата се улесняват. Може да си слагате и готвени ястия, останали от вечерята или приготвени специално.

Казват, че когато има желание време се намира. И наистина е така. Опитайте. Не губите нищо.






Коментари
2014-03-24 #2
lili_vanili
Макар, че до офиса ми точно се намира заведение тип "Българска кухня", опитвам се когато мога - т.е. когато има подходящи продукти (останала вечеря) или имам време сутринта да си проготвя кутийка. Лятото пък е много, много лесно - доматки и сиренце
2013-05-08 #1
Цанислава Генова
Да си носиш обяд от вкъщи е много добра практика! Аз го правя от около две години. Така знаеш какво ядеш и спестяваш пари- да и то доста! Имам две кутийки за сандвичи, една стъклена с гумен капак, която за съжаление пропуска и още една, с която се сдобих наскоро, за моя радост тя не пропуска. Не ги нося всички наведнъж, преценявам си какво ще си взема и коя да използвам. Една хитринка от мен- когато си носите салата и не сте сигурни, че капакът не пропуска, сложете филийка хляб на дъното или начупени сухари. Те попиват сосчето на салатата и освен това я правят по- засищаща. Едни от любимите ми сандвичи са две пълнозърнести филийки хляб и между тях краставичка или катък с малко черен пипер. Обичам да си нося овесени ядки заляти предварително в къщи с топла вода, като добавям малко трици за да поемат излишната вода, нарязана ябълка и канела или салатка с червено цвекло. Имам и термос, в който през зимата си нося чайче!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вредните офис навици, които да промените от веднага
· Да се насладим на живота по график
· Само още 5 минути!
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Полезни ли са конфликтите на работното място?
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Професиите, в които жените са най- добри
· Как да вържем мъжка вратовръзка
· Коледа - работен ден
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как се играе на "Котешка люлка"?
· Жана Баре - жената, която обиколи света
Четвъртък
6
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Интервю: Кулинарно - в кухнята с Йоана
Има на този свят (и слава Богу) хора, които могат да те накарат да се усмихнеш, и то не еднократно. Хора,...
Твърде много втори шансове значат, че и първият не си е струвал
Твърде много втори шансове значат, че и първият не си е струвал. ...
Искам да ти кажа: "Безотказно, без колебание, безусловно е до нас. Баба ми "
"Жената, която ми е помагала най-много, е баба ми Олга - една българка родом от Босилеград. През 1942-1943...
Пазаруване от дивана - II
Крайна цена и доставка Онлайн магазините обичайно предлагат много по-богат асортимент от обикновените,...
Любовта е гора
Любовта е гора. Във всичко, което е приютила в сенките и светлината на същината си. Шум на тънки скършени...
На тази дата е роден: Пенчо Славейков
Пенчо Славейков е роден 27 април 1866 г. в град Трявна. Да си спомним за него с: Неразделни Стройна...
Страстният свят на фламенкото
Кокетно вечерно заведение, някъде из Барселона... Приглушена обстановка и маси, пълни с трепет и вълнение....
22 септември - за празника и за националното съзнание
Става дума за начина, по който приемаме празниците, не персоналните – а националните и официалните. Склонни...
Изкуството да чакаш на опашка
Чакането на опашки у нас е национален спорт. Причините са толкова много, колкото са характерните образи...
Как една германска режисьорка пренесе част от българската култура в световното кино
Германският филм "Тони Ердман" на Марен Аде още с премиерата си в Кан, през май 2016 г. предизвика сензация....
Тайните на гейшите
"В живота си съм усвоила единствено изкуствата и любовната игра", четем в "Последната гейша" на Сайо...
Месец на Жената в Hera.bg
На 8 март празнуваме много неща, свързани с жената. Това не е точно празник на мама (имаме си Благовещение),...
Сьорен Киркегор: „Щастието е най-доброто скривалище от отчаянието.“
„Вярата започва там, където свършва мисълта.“ „Трудно е да вярваш, защото е трудно да се подчиняваш.“ „Щастието...
Коледни пости - Ден 24:
Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.
Днешният ми разказ се забави много. Неделята е много странен ден. Всички казват, че е ден за отмора....
Тийнейджърска песничка
На младостта ни лодката отплува, реката на живота си тече и виждам във дъжда да се целуват едно момиче...
На тази дата: Роден е Чудомир
"Не обичам, как’Сийке, и не съм от тия, дето се бъркат в хорските работи, ама има едни жени, като Тана...
Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
И така, конкурсът "Помагам на Цвети" приключи. Получихме много рецепти, всички бяха интересни, но не...
Почина Лаура Биаджоти - "Кралицата на кашмира"
На 73-годишна възраст почина "Кралицата на кашмира" - италианската дизайнерка Лаура Биаджоти. Приносът...
Речта на Стефан Стамболов след Берлинския конгрес
„Един царски ферман, господа, преди осем години дойде, та съедини българската нация в едно цяло под жезъла...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook