Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ягодите - защо да ги хапваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ на романтиката и любовта. И не само, че е много вкусна и сочна, а и е достатъчно хранителна и полезна. Можете да си я “позволите” в твърде много разновидности- да си направите прекрасно сладко или торта, изтънчен коктейл дори. Можете да я замразите напълно успешно и да си похапвате от нея и през дългата зима. И все пак- тя е царицата на пролетните плодове. Едно от първите наистина невероятни ухания, които ни омагьосват след студените зимни месеци. Казват, че този плод успешно ще “излекува” меланхолията ви. Някои я посочват като най-силният афродизиак. А християнството ни я представя като символ на праведността и смиреността. На вашето внимание – госпожица Ягода- нима има някой, който да не и е почитател?


От древността до наши дни

Днес се култивират навсякъде. И са един от най-обичаните плодове. А това съвсем не е случайно, тъй като историята им е дълга. Семена от тях са намерени още в обиталищата на хората от каменната ера. Първият ягодов пай пък бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. Древните римляни са ги боготворели не само поради лечебните им свойства. За тях този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.

Това изящно червено “сърце” принадлежи към семейство Розоцветни и е единственият плод в света със семена, намиращи се от външната страна на обвивката ( броят им върху един плод е приблизително 200). Изключително лесно се адаптира към различни климатични условия. Първите, “престрашили се” да я отглеждат били французите още през 14 век. Те, обаче “произвеждали” сравнително дребните диви ягоди, докато през 17 век не започнало масовото отглеждане на американската едроплодна ягода. Официално в България “старт” на ягодовата култура се дава от един чех на име В. Стрибърни, който бил учител в земеделско училище у нас. През 1889 година той внася няколко корена от различни сортове градински ягоди. Към днешна дата съществуват над 500 сорта. Преди около година британците ни представиха най-новият особено интересен сорт с бял цвят и вкус на ананас. Иначе най-големият производител на ягоди в света си остават САЩ- само в Калифорния всяка година се отглеждат около 23 000 акра.

За ягодата като козметично средство се заговорило още по времето на Наполеон, когато прочутата от двора му мадам Талиен поддържала красотата си, къпейки се в сок от прясно изцедени ягоди. За една “баня” тя използвала около 15 килограма.

На нас, обаче не ни е нужно такова количество, за да си набавим едни от най-ценните вещества, съдържащи се в този плод. Затова нека видим какво влиза в състава на 100 грама от тези ароматни червени сърца.

Ягодите са най-полезни, когато се консумират сурови - в натурален вид. Необходими са само шест-седем ягоди дневно на вашето дете, за да му набавите препоръчителната доза от витамин C. Известно е още, че са изключително освежаващи и “безвредни” (в разумно количество) дори при спазване на диета. В 100 грама от плода ще намерите около 4, 7 грама захари (два пъти по-малко в сравнение с портокалите и кивито) и около 90 % вода. Калорийната им стойност е 30 на 100 грама. Богати са както на минерални вещества, така и на витамин С, каротин и витамин Е. Но нека видим какви са стойностите им.

Калий- 153 мг
Калций- 25 мг
Фосфор- 23 мг
Магнезий- 13 мг
Натрий- 2 мг
Още- желязо, флуор, хлор, манган, мед
Витамин C- 56 мг
Витамин B3 (ниацин)- 0,38 mg
Още- B1, B2, B5, B9, K


Здравословни ползи

Ежедневният им прием доказано укрепва имунната система и успешно се бори с грипните вируси.
Да продължим с калия - калиевите соли подобряват сърдечната дейност и отделянето на излишните течности от организма.
Комбинацията на витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от кръвоизливи.
Калият в тандем с магнезия са средство за понижаване на кръвното налягане.
Ползите от витамин C в ягодите не свършват до тук- борят се с пролетната умора и ревматизма, увеличават възстановителните сили на организма след боледуване.
Съдържащите се в тях фруктоза и глюкоза много бързо се разлагат в организма, от което следва, че ягодите не повишават нивото на холестерола и не причиняват затлъстяване.
В състава им влизат и лимонената, салициловата и ябълчената киселина, които подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането.
Пектиновите им съставки подпомагат работата на ленивите черва.
Фолиевата киселина в тях пък помага при зачеване, бременност и анемия, намалява депресията.
Витамините и органичните киселини блокират атаките на свободните радикали и подмладяват организма, подобряват паметта.
Антиоксидантите като витамин C, флавоноидите и фенолите в значителна степен помагат да се избегне възникването на заболявания, свързани с зрението- сухота в очите, конюнктивити и други инфекции.
Ягодите са препоръчвани и като лек при язвена болест и проблеми с бъбреците.
Съдържащите се фолат, антоцианин, кемпферол са малка част от ягодовите флавоноиди, притежаващи и чудесни противоракови свойства.
Имат благоприятно действие върху кожата и косата- ексфолират кожата и придават блясък на косъма. Ще срещнете безброй различни маски с тяхно участие. Успешно се борят дори с акнето.
Да не забравяме и, че ефикасно избелват зъбите.


Противопоказания
Общо взето не съществуват особени рискове при консумацията им. На първо място трябва да отбележим сърбежите и уртикариите, до които могат да доведат. Поради това не се препоръчват на хора, склонни към алергии. Особено внимателна трябва да е “употребата” им при малки деца. Друго по-малко известно тяхно действие е, че ако се консумират в твърде голямо количество, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Съхранение
Новите сортове ягоди са значително по-издръжливи и не се повреждат, когато се транспортират на по- големи разстояния. Има, обаче едно много важно правило при съхранението им. Ако желаете да ги запазите свежи за повече от ден, в никакъв случай не ги мийте преди да ги поставите в хладилника. Ако вече сте ги измили, ги посипете със захар. Задължително ги покрийте с капак, защото имат свойството да поглъщат миризмите от хладилника.

Ами…какво по-хубаво от това, освен да се радваме на великолепен вкус и да знаем, че той работи в полза на здравето ни! А и сякаш наистина няма по-романтичен и страстно изглеждащ плод. И в това няма нищо случайно- съществува суеверие, според което, ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги. Колко хубаво, нали!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook