Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ягодите - защо да ги хапваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ на романтиката и любовта. И не само, че е много вкусна и сочна, а и е достатъчно хранителна и полезна. Можете да си я “позволите” в твърде много разновидности- да си направите прекрасно сладко или торта, изтънчен коктейл дори. Можете да я замразите напълно успешно и да си похапвате от нея и през дългата зима. И все пак- тя е царицата на пролетните плодове. Едно от първите наистина невероятни ухания, които ни омагьосват след студените зимни месеци. Казват, че този плод успешно ще “излекува” меланхолията ви. Някои я посочват като най-силният афродизиак. А християнството ни я представя като символ на праведността и смиреността. На вашето внимание – госпожица Ягода- нима има някой, който да не и е почитател?


От древността до наши дни

Днес се култивират навсякъде. И са един от най-обичаните плодове. А това съвсем не е случайно, тъй като историята им е дълга. Семена от тях са намерени още в обиталищата на хората от каменната ера. Първият ягодов пай пък бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. Древните римляни са ги боготворели не само поради лечебните им свойства. За тях този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.

Това изящно червено “сърце” принадлежи към семейство Розоцветни и е единственият плод в света със семена, намиращи се от външната страна на обвивката ( броят им върху един плод е приблизително 200). Изключително лесно се адаптира към различни климатични условия. Първите, “престрашили се” да я отглеждат били французите още през 14 век. Те, обаче “произвеждали” сравнително дребните диви ягоди, докато през 17 век не започнало масовото отглеждане на американската едроплодна ягода. Официално в България “старт” на ягодовата култура се дава от един чех на име В. Стрибърни, който бил учител в земеделско училище у нас. През 1889 година той внася няколко корена от различни сортове градински ягоди. Към днешна дата съществуват над 500 сорта. Преди около година британците ни представиха най-новият особено интересен сорт с бял цвят и вкус на ананас. Иначе най-големият производител на ягоди в света си остават САЩ- само в Калифорния всяка година се отглеждат около 23 000 акра.

За ягодата като козметично средство се заговорило още по времето на Наполеон, когато прочутата от двора му мадам Талиен поддържала красотата си, къпейки се в сок от прясно изцедени ягоди. За една “баня” тя използвала около 15 килограма.

На нас, обаче не ни е нужно такова количество, за да си набавим едни от най-ценните вещества, съдържащи се в този плод. Затова нека видим какво влиза в състава на 100 грама от тези ароматни червени сърца.

Ягодите са най-полезни, когато се консумират сурови - в натурален вид. Необходими са само шест-седем ягоди дневно на вашето дете, за да му набавите препоръчителната доза от витамин C. Известно е още, че са изключително освежаващи и “безвредни” (в разумно количество) дори при спазване на диета. В 100 грама от плода ще намерите около 4, 7 грама захари (два пъти по-малко в сравнение с портокалите и кивито) и около 90 % вода. Калорийната им стойност е 30 на 100 грама. Богати са както на минерални вещества, така и на витамин С, каротин и витамин Е. Но нека видим какви са стойностите им.

Калий- 153 мг
Калций- 25 мг
Фосфор- 23 мг
Магнезий- 13 мг
Натрий- 2 мг
Още- желязо, флуор, хлор, манган, мед
Витамин C- 56 мг
Витамин B3 (ниацин)- 0,38 mg
Още- B1, B2, B5, B9, K


Здравословни ползи

Ежедневният им прием доказано укрепва имунната система и успешно се бори с грипните вируси.
Да продължим с калия - калиевите соли подобряват сърдечната дейност и отделянето на излишните течности от организма.
Комбинацията на витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от кръвоизливи.
Калият в тандем с магнезия са средство за понижаване на кръвното налягане.
Ползите от витамин C в ягодите не свършват до тук- борят се с пролетната умора и ревматизма, увеличават възстановителните сили на организма след боледуване.
Съдържащите се в тях фруктоза и глюкоза много бързо се разлагат в организма, от което следва, че ягодите не повишават нивото на холестерола и не причиняват затлъстяване.
В състава им влизат и лимонената, салициловата и ябълчената киселина, които подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането.
Пектиновите им съставки подпомагат работата на ленивите черва.
Фолиевата киселина в тях пък помага при зачеване, бременност и анемия, намалява депресията.
Витамините и органичните киселини блокират атаките на свободните радикали и подмладяват организма, подобряват паметта.
Антиоксидантите като витамин C, флавоноидите и фенолите в значителна степен помагат да се избегне възникването на заболявания, свързани с зрението- сухота в очите, конюнктивити и други инфекции.
Ягодите са препоръчвани и като лек при язвена болест и проблеми с бъбреците.
Съдържащите се фолат, антоцианин, кемпферол са малка част от ягодовите флавоноиди, притежаващи и чудесни противоракови свойства.
Имат благоприятно действие върху кожата и косата- ексфолират кожата и придават блясък на косъма. Ще срещнете безброй различни маски с тяхно участие. Успешно се борят дори с акнето.
Да не забравяме и, че ефикасно избелват зъбите.


Противопоказания
Общо взето не съществуват особени рискове при консумацията им. На първо място трябва да отбележим сърбежите и уртикариите, до които могат да доведат. Поради това не се препоръчват на хора, склонни към алергии. Особено внимателна трябва да е “употребата” им при малки деца. Друго по-малко известно тяхно действие е, че ако се консумират в твърде голямо количество, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Съхранение
Новите сортове ягоди са значително по-издръжливи и не се повреждат, когато се транспортират на по- големи разстояния. Има, обаче едно много важно правило при съхранението им. Ако желаете да ги запазите свежи за повече от ден, в никакъв случай не ги мийте преди да ги поставите в хладилника. Ако вече сте ги измили, ги посипете със захар. Задължително ги покрийте с капак, защото имат свойството да поглъщат миризмите от хладилника.

Ами…какво по-хубаво от това, освен да се радваме на великолепен вкус и да знаем, че той работи в полза на здравето ни! А и сякаш наистина няма по-романтичен и страстно изглеждащ плод. И в това няма нищо случайно- съществува суеверие, според което, ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги. Колко хубаво, нали!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Воинът в нас – имунната система - II
Стресът също отслабва имунитета. Често при жените се случва например продължителна стресова ситуация...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook