Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Стипчива среща: Смрадликата


(тетра)


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави много подходящ акцент за екстериори. Когато цъфти, от май до юли, цветчетата на смрадликата наподобяват купести розови облачета.

Растението, познато още като Тетра, достига до височина от 12 м. Плодовете му узряват в края на лятото или началото на есента и за лечебни цели се използват листата. Те се берат в началото на цъфтежа, преди образуването на плодовете, като най-подходящото време е от юни до август.

Смрадликата има дълъг живот, някои дръвчета или храсти могат да достигнат 100-годишна възраст.
Смрадликата се среща в Европа, Азия и Средиземноморските региони. В България расте почти в цялата страна, обикновено на скалисти склонове ли сред храсталаци, на докъм 800 м. надморска височина.

Химичен състав

Листата от смрадлика имат високо съдържание на галотанини (до 25%), свободна галова киселина, флавоноиди, антоцианини, етерично масло, аскорбинова киселина и камфен. Благодарение на химичния си състав, смрадликата се използва широко както в народната медицина, така и в производството на лекарствени средства. Най-общо растението действа стягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо.
Листната маса от смрадлика е суровина за промишлено производство на чист медицински танин, съставка на редица антисептични средства, които се прилагат при възпалителни заболявания на устата, носа, гърлото, както и като мехлеми за изгаряния.


Полезни свойства

В народната медицина растението с латинско наименование Cotinus coggygria се слави като силен антисептик. Съдържанието на танин в листата от смрадлика прави отварата, настойката и други заготовки от нея ефективни при гнойни обриви, рани, кръвоизливи, кожни заболявания, хемороиди, бяло течение и възпаления на устната кухина.
Листата от смрадлика се употребяват най-често като отвара (декокт) с противовъзпалително и кръвоспиращо действие. За изброените по-горе показания смрадликата отварата от смрадлика се приготвя в съотношение: 100 г листа в 1 литър вода.

Благодарение на адстрингентното си (стягащо) действие, отварата от смрадлика се използва при кървене на венците, пародонтит, стоматити, афти и други заболявания на устната кухина. Смрадликата може да се ползва и за гаргара за успокояване на симптомите на възпалено гърло. При гингивит и възпалителни процеси устната кухина се ползва отвара от смрадлика като на 300 мл вода се слагат 10 г от растението и се оставя да ври 10 минути на слаб огън. Готовата отвара се оставя да престои около час, като след това се ползва 3-4 пъти на ден за жабурене. Трябва да се има предвид че заготовката не може да се съхранява повече от 12 часа на стайна температура или повече от 1 ден в хладилник.
Смрадликата се използва още и за компреси при отоци, акне и след изгаряне. Растението е подходящо и за бани при хемороиди или за вагинални промивки при бяло течение или други възпаления, заради антисептичното с действие. За бани и компреси сухите листа от смрадлика се заготвят по следния начин: 50 грама листа се слагат в 2 литра вряща вода и се варят 20 минути, след което отварата се маха от котлона и се оставя да престои на стайна температура за 1 час.


Противопоказания!

Смрадликата не бива да се ползва вътрешно, тъй като има риск от отравяне. Всички части на растението са отровни. Външното прилагане също трябва да става предпазливо, защото съществува вероятност от раздразнение на третирания участък (кожата, лигавицата) или алергична реакция.





Коментари
2016-04-11 #4
Борислав
Здравейте, аз съм момче на 14 години и страдам от много голяма чувствителност на главичката на пениса. Във един сайт четох, че срещу това помагат промивките със смрадлика. По този въпрос попаднах в тази тема, но не мога да разбера коя от тези рецепти е подходяща за моя проблем. Помогнете!
2016-03-09 #3
Nevena
Мисля, че Цоньо се е объркал нещо, това, което е написал, се отнася за сминдуха.
2016-03-08 #2
Цоньо
Смрадлика отдавна се използва като подправка особено в Близкия изток и Средиземноморието. Смрадликата е много популярна подправка.
Тя може да се ползва за поръсване на пърленки, към яйца, картофена салата, и да се слага в овесени ядки. Тя върви добре с пикантни ястия. И най-накрая, смрадликата придава освежаващ аромат като сироп в десерти, желета и напитки.
Широко се използва смрадликата за салати, месни и рибни ястия, успешно се комбинира с бобови растения, птици, зеленчуци, зърнени храни.

Тя е отлична подправка за готвене на шишчета, барбекю. За ястия, приготвени на скара, перфектният сос е от кисело мляко и смрадлика.
Смрадлика може да бъде добавена към сирене, колбаси, кайма.
Смрадликата добре се съчетава с други подправки – черен и лют пипер, сусам, риган, мащерка, кимион, карамфил, резене, кориандър, индийско орехче …
2014-08-17 #1
nevena
След като направим отвара от смрадлика по посочения по-горе начин можем да я смесим с равно количество 70% медицински спирт спирт или първак домашна ракия и така ще съхраним разтвора за по-дълго време. Идеален е за гаргара при болни венци, парадонтоза и възпалено гърло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Петък
29
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
Не знам дали вярвате в силата на положителното и съответно отрицателното мислене и в това, че само ние...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook