Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Стипчива среща: Смрадликата


(тетра)


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави много подходящ акцент за екстериори. Когато цъфти, от май до юли, цветчетата на смрадликата наподобяват купести розови облачета.

Растението, познато още като Тетра, достига до височина от 12 м. Плодовете му узряват в края на лятото или началото на есента и за лечебни цели се използват листата. Те се берат в началото на цъфтежа, преди образуването на плодовете, като най-подходящото време е от юни до август.

Смрадликата има дълъг живот, някои дръвчета или храсти могат да достигнат 100-годишна възраст.
Смрадликата се среща в Европа, Азия и Средиземноморските региони. В България расте почти в цялата страна, обикновено на скалисти склонове ли сред храсталаци, на докъм 800 м. надморска височина.

Химичен състав

Листата от смрадлика имат високо съдържание на галотанини (до 25%), свободна галова киселина, флавоноиди, антоцианини, етерично масло, аскорбинова киселина и камфен. Благодарение на химичния си състав, смрадликата се използва широко както в народната медицина, така и в производството на лекарствени средства. Най-общо растението действа стягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо.
Листната маса от смрадлика е суровина за промишлено производство на чист медицински танин, съставка на редица антисептични средства, които се прилагат при възпалителни заболявания на устата, носа, гърлото, както и като мехлеми за изгаряния.


Полезни свойства

В народната медицина растението с латинско наименование Cotinus coggygria се слави като силен антисептик. Съдържанието на танин в листата от смрадлика прави отварата, настойката и други заготовки от нея ефективни при гнойни обриви, рани, кръвоизливи, кожни заболявания, хемороиди, бяло течение и възпаления на устната кухина.
Листата от смрадлика се употребяват най-често като отвара (декокт) с противовъзпалително и кръвоспиращо действие. За изброените по-горе показания смрадликата отварата от смрадлика се приготвя в съотношение: 100 г листа в 1 литър вода.

Благодарение на адстрингентното си (стягащо) действие, отварата от смрадлика се използва при кървене на венците, пародонтит, стоматити, афти и други заболявания на устната кухина. Смрадликата може да се ползва и за гаргара за успокояване на симптомите на възпалено гърло. При гингивит и възпалителни процеси устната кухина се ползва отвара от смрадлика като на 300 мл вода се слагат 10 г от растението и се оставя да ври 10 минути на слаб огън. Готовата отвара се оставя да престои около час, като след това се ползва 3-4 пъти на ден за жабурене. Трябва да се има предвид че заготовката не може да се съхранява повече от 12 часа на стайна температура или повече от 1 ден в хладилник.
Смрадликата се използва още и за компреси при отоци, акне и след изгаряне. Растението е подходящо и за бани при хемороиди или за вагинални промивки при бяло течение или други възпаления, заради антисептичното с действие. За бани и компреси сухите листа от смрадлика се заготвят по следния начин: 50 грама листа се слагат в 2 литра вряща вода и се варят 20 минути, след което отварата се маха от котлона и се оставя да престои на стайна температура за 1 час.


Противопоказания!

Смрадликата не бива да се ползва вътрешно, тъй като има риск от отравяне. Всички части на растението са отровни. Външното прилагане също трябва да става предпазливо, защото съществува вероятност от раздразнение на третирания участък (кожата, лигавицата) или алергична реакция.





Коментари
2016-04-11 #4
Борислав
Здравейте, аз съм момче на 14 години и страдам от много голяма чувствителност на главичката на пениса. Във един сайт четох, че срещу това помагат промивките със смрадлика. По този въпрос попаднах в тази тема, но не мога да разбера коя от тези рецепти е подходяща за моя проблем. Помогнете!
2016-03-09 #3
Nevena
Мисля, че Цоньо се е объркал нещо, това, което е написал, се отнася за сминдуха.
2016-03-08 #2
Цоньо
Смрадлика отдавна се използва като подправка особено в Близкия изток и Средиземноморието. Смрадликата е много популярна подправка.
Тя може да се ползва за поръсване на пърленки, към яйца, картофена салата, и да се слага в овесени ядки. Тя върви добре с пикантни ястия. И най-накрая, смрадликата придава освежаващ аромат като сироп в десерти, желета и напитки.
Широко се използва смрадликата за салати, месни и рибни ястия, успешно се комбинира с бобови растения, птици, зеленчуци, зърнени храни.

Тя е отлична подправка за готвене на шишчета, барбекю. За ястия, приготвени на скара, перфектният сос е от кисело мляко и смрадлика.
Смрадлика може да бъде добавена към сирене, колбаси, кайма.
Смрадликата добре се съчетава с други подправки – черен и лют пипер, сусам, риган, мащерка, кимион, карамфил, резене, кориандър, индийско орехче …
2014-08-17 #1
nevena
След като направим отвара от смрадлика по посочения по-горе начин можем да я смесим с равно количество 70% медицински спирт спирт или първак домашна ракия и така ще съхраним разтвора за по-дълго време. Идеален е за гаргара при болни венци, парадонтоза и възпалено гърло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Неделя
25
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Светлината е източник на живот и здраве
Като „социално животно“, всеки от нас е принуден да прекарва повечето време на закрито, без пряк контакт...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook