Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата с патладжан и маслини


Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща в топло зеленчуково ястие. Богата на витамини, минерали и ценни мононенаситени мастни киселини - подходяща и за вегетарианци.

1 патладжан (2 ако са по-малки)
1 малка тиквичка
4-5 червени печени пипера
1 зелен пипер пресен
3-4 домата от консерва
150 гр маслини Каламата (без костилка)
150 мл зехтин
1 к.л риган
сол



Патладжанът нарязваме на кръгчета дебели 1,5 см. Посоляваме ги със сол и оставяме за 30-60 мин да излезне горчивия сок.
Измиваме го, подсушаваме и нарязваме на кубчета. Фурната загряваме на 180 градуса.
Тиквичките, зеленият пипер и патладжана изсипваме в тава, поливаме със зехтин и слагаме във фурната. Изберете по-широка тава за да може слоя да е по-тънък и да не се получи сваряване на зеленчуците.

Печем около 30 минути. Добавяме, нарязаният печен пипер, наситнените домати и маслинките, посоляваме и поръсваме с риган.
Печем докато водата от зеленчуците се изпари (приблизително още 40 минути) като от време на време разбъркваме внимателно за да не се наруши целостта на продуктите.
Зеленчуците не трябва да се изпичат и хващат коричка, ако усетите, че фурната е силна намалете я или преместете решетката на тавичката по-долу.
Сервира се студена.
Коментари
2011-08-07 #2
Maria
Днес направих и тази салата, много ми наподобява по съставки на кьополу, което обожавам, само че съставките са едронарязани. Нямах маслини под ръка и сложих кубчета сирене. Много хубаво стана. Отива си и с чесънче.
2010-08-18 #1
Изолда
Много вкусна изглежда тази салата, незнам как съм я пропуснала. Май довечера ще се пробва .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Козуначена пита след Великден
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Неделя
25
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook