Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата с патладжан и маслини


Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща в топло зеленчуково ястие. Богата на витамини, минерали и ценни мононенаситени мастни киселини - подходяща и за вегетарианци.

1 патладжан (2 ако са по-малки)
1 малка тиквичка
4-5 червени печени пипера
1 зелен пипер пресен
3-4 домата от консерва
150 гр маслини Каламата (без костилка)
150 мл зехтин
1 к.л риган
сол



Патладжанът нарязваме на кръгчета дебели 1,5 см. Посоляваме ги със сол и оставяме за 30-60 мин да излезне горчивия сок.
Измиваме го, подсушаваме и нарязваме на кубчета. Фурната загряваме на 180 градуса.
Тиквичките, зеленият пипер и патладжана изсипваме в тава, поливаме със зехтин и слагаме във фурната. Изберете по-широка тава за да може слоя да е по-тънък и да не се получи сваряване на зеленчуците.

Печем около 30 минути. Добавяме, нарязаният печен пипер, наситнените домати и маслинките, посоляваме и поръсваме с риган.
Печем докато водата от зеленчуците се изпари (приблизително още 40 минути) като от време на време разбъркваме внимателно за да не се наруши целостта на продуктите.
Зеленчуците не трябва да се изпичат и хващат коричка, ако усетите, че фурната е силна намалете я или преместете решетката на тавичката по-долу.
Сервира се студена.
Коментари
2011-08-07 #2
Maria
Днес направих и тази салата, много ми наподобява по съставки на кьополу, което обожавам, само че съставките са едронарязани. Нямах маслини под ръка и сложих кубчета сирене. Много хубаво стана. Отива си и с чесънче.
2010-08-18 #1
Изолда
Много вкусна изглежда тази салата, незнам как съм я пропуснала. Май довечера ще се пробва .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Изкуството на късната лятна вечеря
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Вкусни десерти с тиква
· Козуначена пита след Великден
· Любими есенни супи с тиква
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 5 любими десерта с ябълки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook