Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сок от джанки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени, малки ключета за нашата истинска същност, отговори на въпроси, които още не сме си задали. В детските спомени човек безгрижно плува в уюта на топлите мисли за загриженост, безопасност, любов и радост в най-чистата им форма.

В моето детство, още едва превърнали се в плод с меки костилки, нападахме джанките около блока. Накрая до зрялост достигаха само тези нависоко. Малка част от момичетата се катереха по дърветата, но аз бях сред тях. Това беше особено удобно, когато играехме на гоненица. Но да се върна на джанките. Понякога беряхме повече и ги занасях у дома, майка ги превръщаше в прохладен сок. И в горещите дни, когато отвориш хладилника, чакаше този компот за бърза консумация. Непретенциозно, евтино и охлаждащо.


700 грама джанки
200 гр захар
5 л вода

Джанките е най-добре да са по-голяма част зелени, за да може сокът да стане киселичък.

Измиваме добре джанките и заливаме с вода.

Варим за кратко, колкото да се напукат.

Добавяме захарта и разбъркваме до разтапянето й.

Изключваме котлона и изчакваме да изстинат.

Тук вариантите са два: С ръце намачкваме джанките, след което прецеждаме всичко през цедка. Или изсипваме само сокът, а оставяме джанките ( така сокът става бистър. Аз направих второто)

Полученият сок оставяме в хладилника.


Кисел, утоляващ жаждата, с щипка детски спомен, опитайте.

По желание можете да си го оставите и за зимата. Разсипете в шишета с капачка и заварете за 10 минути.
Коментари
2019-10-18 #1
байзлатан
По-ароматичен сок става като се прибави преди варенето на компота две или три клонки индрише.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Календар на сезонните плодове
· Джанките
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Понеделник
10
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook