Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и вкус от природата


Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета, расте ви мъдрец или просто не ви се дъвче- на помощ идва отново фрешът. Чудна комбинация между природата и цивилизацията, която води до пристрастяване.

Ще споделя няколко полу класически, полу измислени рецепти за комбинирани сокове. Подходящи са и за диети поради ниската калоричност, богатството на витамини, минерали и фибри. Някои от тях са си цели коктейли, даже направо студени супички... Всичко на всичко са необходими няколко прясно откъснати зарзавата, някой и друг закупен плод, една средностатистическа работеща сокоизтисквачка и щипка вдъхновение.


Фреш „дълголетие“

моркови
малко червено цвекло
малко корен от целина или ряпа
може да се добави ситно накълцан магданоз
Този коктейл е сравнително класически. Бих казала дори универсален, защото е по всеки вкус. По-интересно е да навлезем в полезните качества на съставките му:

Морковите. Освен изобилието от ценни хранителни вещества и целулоза, те са незаменими заради бета-каротина, витамините С и от Б групата. Безспорни лечебни свойства и приятели на растежа, зрението, ендокринната система, храносмилането, костната система, мозъка и, разбира се, доброто настроение. А освен всичко друго подобряват тена.
Цвеклото поддържа имунната система, регулира кръвното налягане и оказва благотворно действие върху работата на черния дроб, жлъчния мехур и далака, както и за мозъка, паметта и съня. Силно детоксикиращо действие. Не се препоръчва общото му количество да е повече от 10-20% от обема на фреша, тъй като прекаляването с него понякога причинява гадене. За да се намали това действие може да бъде оставен да „отлежи“ несмесен за 40-50мин.
Целината (кервиза) има ред лечебни свойства. Богата е на диетични фибри, минерали, витамини и етерични масла, особено ценна заради съдържанието на натрий. Има диуретично и антиревматично действие, стимулира храносмилането и централната нервна система. Предотвратява действието на свободните радикали, понижава кръвното налягане и холестерола. Оказва очистващ и подмладяващ ефект върху целия организъм. Идеална е за сухо и горещо време. Предотвратява в известна степен вредното действие на тютюневия дим.
Магданозът съдържа хлорофил, фолиева киселина, много витамини. Подпомага зрението, половата система, отличен афродизиак. Дава добър дъх.



Фреш „лютаминоза“

моркови
малко бяла ряпа
още по-малко черна ряпа, а защо не и хрян
добавя се лимонов сок и сол по желание


Този сок е с много приятен и леко лют вкус. Освен това има освежителен ефект и засилва концентрацията. Лечебен е особено при простуда и кашлица.
Ряпата е богата на Витамин С и с особено голямо наличие на калий в листата. Съдържа и етерични масла. Има антитоксично действие, особено черната, която пречиства черния дроб. Тонизира, подобрява обмяната на веществата и перисталтиката. Особено незаменима в менюто на вегетарианците.
В Турция си пийват репена вода или „шалгам сую“ (şalgam suyu), която се прави от подсолени ферментирали моркови и ряпа. Ползват я като средство срещу мархмурлук. Особено като подлютена.


Фреш „жадната монахиня“

Краставици
1-2 репички
по желание овкусяване със сок от морков или домат


Фрешът хидратира чудесно в летните жеги. Освен това продуктите му съдържат над 90% вода. Краставицата е един от най-силните диуретици. Много е богата на калий и укрепва зъбите и венците.



Фреш „да преминем на зелено“

Краставици
зелени чушки
зелена ябълка
(зелена) тиквичка
Всичко в комбинация 2:2:1:1. Може да се сложи и сок от маруля.


Възможни добавки: целина, магданоз, копър, много предпазливо листа прясна мента или босилек.
С ароматните съставки трябва да се подходи внимателно. Най-добре е магданозът и особено копърът и целината да се изтискват в малки количества (по стрък) заедно с другите продукти, а не отделно. Вместо тях могат да се добавят 1-2 листа мента или босилек. Ако се прекали с тяк, неутрализацията е сок от лайм или лимон.
Винаги съм подхождала малко скептично към комбинацията плод-зеленчук. Някои диетолози дори я отричат. Въпреки това екзотиката на тези съчетания понякога изненадващо впечатлява. „Зеленият“ коктейл безспорно е изключително витаминозен и „повдигащ“ духа.


Фреш „ела си вкъщи“

жълти, червени, зелени и шарени ябълки 1:1
малко дюля или круша (за аромат)
може и с канела


Дъх на есен и домашен уют. Леко киселите зелени ябълки в съчетание с плътността на шарените, стипчивостта на червените и крехкият аромат и омайна сладост на златните, подправени с дюлена омая...


Фреш „La Dolce Vita”

Пъпеш, ягоди, киви, банан, кайсии, праскови...

Тъй като за всеки от нас „сладък живот“ означава различни неща, този сок представлява съчетания от плодове според вкусовите предпочитания на консуматора-творец. Препоръчвам основата на пъпеша, но са добри и сезонните вариации. Много интересен ще стане ароматът с малко от по-екстравагантното цариградско грозде, благородната арония или горделивия касис. Както и с благите малинки, с дребните боровинки или дивите къпинки. А защо не и диня. Има риск в безразборните комбинации, но от друга страна именно импровизациите раждат чудеса!


Коктейл „Мери Мери“

слънчеви доматки
съвсем малко червено цвекло и целина
лимонов сок, сок от мариновани люти чушлета
сол, чер пипер, мъничко захар
може да се добавят парченца маслини


Това е нещо като безалкохолен домашен вариант на коктейла „Блъди Мери“, но с някои зеленчукови подобрения в състава.



Студена супа „Мери Мери“

Коктейлът се превръща в пикантно-витаминозна супа, ако пуснем в него крекери, крутони, солетки или овесени ядки. Може да се сложи накълцан пресен лук, дори пресен чесън или ливурда и да се подправи със зехтин.



И накрая съвсем намясто:


Фреш „Лято“

сок диня
накълцана прясна мента
няколко капки лайм


Фрешът се консумира в комбинация със задължителния лед, удобния шезлонг и морския бриз. Да се сервира незабавно!

Съществува изобилие от комбинации между плодови и зеленчукови сокове. Съвсем умишлено прескачам цитрусите и екзотичните плодове, защото и по нашите ширини плодовете са толкова разнообразни по вкусовите си качества. Помислете само за вишните, крушите, райската ябълка, дренките, черниците, мушмула или нара. Природата не си играе, а твори. Наш ред е да опитаме, ползвайки благините ѝ.
Коментари
2013-07-12 #1
забравих го
Браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Вторник
18
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook