Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и вкус от природата


Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета, расте ви мъдрец или просто не ви се дъвче- на помощ идва отново фрешът. Чудна комбинация между природата и цивилизацията, която води до пристрастяване.

Ще споделя няколко полу класически, полу измислени рецепти за комбинирани сокове. Подходящи са и за диети поради ниската калоричност, богатството на витамини, минерали и фибри. Някои от тях са си цели коктейли, даже направо студени супички... Всичко на всичко са необходими няколко прясно откъснати зарзавата, някой и друг закупен плод, една средностатистическа работеща сокоизтисквачка и щипка вдъхновение.


Фреш „дълголетие“

моркови
малко червено цвекло
малко корен от целина или ряпа
може да се добави ситно накълцан магданоз
Този коктейл е сравнително класически. Бих казала дори универсален, защото е по всеки вкус. По-интересно е да навлезем в полезните качества на съставките му:

Морковите. Освен изобилието от ценни хранителни вещества и целулоза, те са незаменими заради бета-каротина, витамините С и от Б групата. Безспорни лечебни свойства и приятели на растежа, зрението, ендокринната система, храносмилането, костната система, мозъка и, разбира се, доброто настроение. А освен всичко друго подобряват тена.
Цвеклото поддържа имунната система, регулира кръвното налягане и оказва благотворно действие върху работата на черния дроб, жлъчния мехур и далака, както и за мозъка, паметта и съня. Силно детоксикиращо действие. Не се препоръчва общото му количество да е повече от 10-20% от обема на фреша, тъй като прекаляването с него понякога причинява гадене. За да се намали това действие може да бъде оставен да „отлежи“ несмесен за 40-50мин.
Целината (кервиза) има ред лечебни свойства. Богата е на диетични фибри, минерали, витамини и етерични масла, особено ценна заради съдържанието на натрий. Има диуретично и антиревматично действие, стимулира храносмилането и централната нервна система. Предотвратява действието на свободните радикали, понижава кръвното налягане и холестерола. Оказва очистващ и подмладяващ ефект върху целия организъм. Идеална е за сухо и горещо време. Предотвратява в известна степен вредното действие на тютюневия дим.
Магданозът съдържа хлорофил, фолиева киселина, много витамини. Подпомага зрението, половата система, отличен афродизиак. Дава добър дъх.



Фреш „лютаминоза“

моркови
малко бяла ряпа
още по-малко черна ряпа, а защо не и хрян
добавя се лимонов сок и сол по желание


Този сок е с много приятен и леко лют вкус. Освен това има освежителен ефект и засилва концентрацията. Лечебен е особено при простуда и кашлица.
Ряпата е богата на Витамин С и с особено голямо наличие на калий в листата. Съдържа и етерични масла. Има антитоксично действие, особено черната, която пречиства черния дроб. Тонизира, подобрява обмяната на веществата и перисталтиката. Особено незаменима в менюто на вегетарианците.
В Турция си пийват репена вода или „шалгам сую“ (şalgam suyu), която се прави от подсолени ферментирали моркови и ряпа. Ползват я като средство срещу мархмурлук. Особено като подлютена.


Фреш „жадната монахиня“

Краставици
1-2 репички
по желание овкусяване със сок от морков или домат


Фрешът хидратира чудесно в летните жеги. Освен това продуктите му съдържат над 90% вода. Краставицата е един от най-силните диуретици. Много е богата на калий и укрепва зъбите и венците.



Фреш „да преминем на зелено“

Краставици
зелени чушки
зелена ябълка
(зелена) тиквичка
Всичко в комбинация 2:2:1:1. Може да се сложи и сок от маруля.


Възможни добавки: целина, магданоз, копър, много предпазливо листа прясна мента или босилек.
С ароматните съставки трябва да се подходи внимателно. Най-добре е магданозът и особено копърът и целината да се изтискват в малки количества (по стрък) заедно с другите продукти, а не отделно. Вместо тях могат да се добавят 1-2 листа мента или босилек. Ако се прекали с тяк, неутрализацията е сок от лайм или лимон.
Винаги съм подхождала малко скептично към комбинацията плод-зеленчук. Някои диетолози дори я отричат. Въпреки това екзотиката на тези съчетания понякога изненадващо впечатлява. „Зеленият“ коктейл безспорно е изключително витаминозен и „повдигащ“ духа.


Фреш „ела си вкъщи“

жълти, червени, зелени и шарени ябълки 1:1
малко дюля или круша (за аромат)
може и с канела


Дъх на есен и домашен уют. Леко киселите зелени ябълки в съчетание с плътността на шарените, стипчивостта на червените и крехкият аромат и омайна сладост на златните, подправени с дюлена омая...


Фреш „La Dolce Vita”

Пъпеш, ягоди, киви, банан, кайсии, праскови...

Тъй като за всеки от нас „сладък живот“ означава различни неща, този сок представлява съчетания от плодове според вкусовите предпочитания на консуматора-творец. Препоръчвам основата на пъпеша, но са добри и сезонните вариации. Много интересен ще стане ароматът с малко от по-екстравагантното цариградско грозде, благородната арония или горделивия касис. Както и с благите малинки, с дребните боровинки или дивите къпинки. А защо не и диня. Има риск в безразборните комбинации, но от друга страна именно импровизациите раждат чудеса!


Коктейл „Мери Мери“

слънчеви доматки
съвсем малко червено цвекло и целина
лимонов сок, сок от мариновани люти чушлета
сол, чер пипер, мъничко захар
може да се добавят парченца маслини


Това е нещо като безалкохолен домашен вариант на коктейла „Блъди Мери“, но с някои зеленчукови подобрения в състава.



Студена супа „Мери Мери“

Коктейлът се превръща в пикантно-витаминозна супа, ако пуснем в него крекери, крутони, солетки или овесени ядки. Може да се сложи накълцан пресен лук, дори пресен чесън или ливурда и да се подправи със зехтин.



И накрая съвсем намясто:


Фреш „Лято“

сок диня
накълцана прясна мента
няколко капки лайм


Фрешът се консумира в комбинация със задължителния лед, удобния шезлонг и морския бриз. Да се сервира незабавно!

Съществува изобилие от комбинации между плодови и зеленчукови сокове. Съвсем умишлено прескачам цитрусите и екзотичните плодове, защото и по нашите ширини плодовете са толкова разнообразни по вкусовите си качества. Помислете само за вишните, крушите, райската ябълка, дренките, черниците, мушмула или нара. Природата не си играе, а твори. Наш ред е да опитаме, ползвайки благините ѝ.
Коментари
2013-07-12 #1
забравих го
Браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook