Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и вкус от природата


Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета, расте ви мъдрец или просто не ви се дъвче- на помощ идва отново фрешът. Чудна комбинация между природата и цивилизацията, която води до пристрастяване.

Ще споделя няколко полу класически, полу измислени рецепти за комбинирани сокове. Подходящи са и за диети поради ниската калоричност, богатството на витамини, минерали и фибри. Някои от тях са си цели коктейли, даже направо студени супички... Всичко на всичко са необходими няколко прясно откъснати зарзавата, някой и друг закупен плод, една средностатистическа работеща сокоизтисквачка и щипка вдъхновение.


Фреш „дълголетие“

моркови
малко червено цвекло
малко корен от целина или ряпа
може да се добави ситно накълцан магданоз
Този коктейл е сравнително класически. Бих казала дори универсален, защото е по всеки вкус. По-интересно е да навлезем в полезните качества на съставките му:

Морковите. Освен изобилието от ценни хранителни вещества и целулоза, те са незаменими заради бета-каротина, витамините С и от Б групата. Безспорни лечебни свойства и приятели на растежа, зрението, ендокринната система, храносмилането, костната система, мозъка и, разбира се, доброто настроение. А освен всичко друго подобряват тена.
Цвеклото поддържа имунната система, регулира кръвното налягане и оказва благотворно действие върху работата на черния дроб, жлъчния мехур и далака, както и за мозъка, паметта и съня. Силно детоксикиращо действие. Не се препоръчва общото му количество да е повече от 10-20% от обема на фреша, тъй като прекаляването с него понякога причинява гадене. За да се намали това действие може да бъде оставен да „отлежи“ несмесен за 40-50мин.
Целината (кервиза) има ред лечебни свойства. Богата е на диетични фибри, минерали, витамини и етерични масла, особено ценна заради съдържанието на натрий. Има диуретично и антиревматично действие, стимулира храносмилането и централната нервна система. Предотвратява действието на свободните радикали, понижава кръвното налягане и холестерола. Оказва очистващ и подмладяващ ефект върху целия организъм. Идеална е за сухо и горещо време. Предотвратява в известна степен вредното действие на тютюневия дим.
Магданозът съдържа хлорофил, фолиева киселина, много витамини. Подпомага зрението, половата система, отличен афродизиак. Дава добър дъх.



Фреш „лютаминоза“

моркови
малко бяла ряпа
още по-малко черна ряпа, а защо не и хрян
добавя се лимонов сок и сол по желание


Този сок е с много приятен и леко лют вкус. Освен това има освежителен ефект и засилва концентрацията. Лечебен е особено при простуда и кашлица.
Ряпата е богата на Витамин С и с особено голямо наличие на калий в листата. Съдържа и етерични масла. Има антитоксично действие, особено черната, която пречиства черния дроб. Тонизира, подобрява обмяната на веществата и перисталтиката. Особено незаменима в менюто на вегетарианците.
В Турция си пийват репена вода или „шалгам сую“ (şalgam suyu), която се прави от подсолени ферментирали моркови и ряпа. Ползват я като средство срещу мархмурлук. Особено като подлютена.


Фреш „жадната монахиня“

Краставици
1-2 репички
по желание овкусяване със сок от морков или домат


Фрешът хидратира чудесно в летните жеги. Освен това продуктите му съдържат над 90% вода. Краставицата е един от най-силните диуретици. Много е богата на калий и укрепва зъбите и венците.



Фреш „да преминем на зелено“

Краставици
зелени чушки
зелена ябълка
(зелена) тиквичка
Всичко в комбинация 2:2:1:1. Може да се сложи и сок от маруля.


Възможни добавки: целина, магданоз, копър, много предпазливо листа прясна мента или босилек.
С ароматните съставки трябва да се подходи внимателно. Най-добре е магданозът и особено копърът и целината да се изтискват в малки количества (по стрък) заедно с другите продукти, а не отделно. Вместо тях могат да се добавят 1-2 листа мента или босилек. Ако се прекали с тяк, неутрализацията е сок от лайм или лимон.
Винаги съм подхождала малко скептично към комбинацията плод-зеленчук. Някои диетолози дори я отричат. Въпреки това екзотиката на тези съчетания понякога изненадващо впечатлява. „Зеленият“ коктейл безспорно е изключително витаминозен и „повдигащ“ духа.


Фреш „ела си вкъщи“

жълти, червени, зелени и шарени ябълки 1:1
малко дюля или круша (за аромат)
може и с канела


Дъх на есен и домашен уют. Леко киселите зелени ябълки в съчетание с плътността на шарените, стипчивостта на червените и крехкият аромат и омайна сладост на златните, подправени с дюлена омая...


Фреш „La Dolce Vita”

Пъпеш, ягоди, киви, банан, кайсии, праскови...

Тъй като за всеки от нас „сладък живот“ означава различни неща, този сок представлява съчетания от плодове според вкусовите предпочитания на консуматора-творец. Препоръчвам основата на пъпеша, но са добри и сезонните вариации. Много интересен ще стане ароматът с малко от по-екстравагантното цариградско грозде, благородната арония или горделивия касис. Както и с благите малинки, с дребните боровинки или дивите къпинки. А защо не и диня. Има риск в безразборните комбинации, но от друга страна именно импровизациите раждат чудеса!


Коктейл „Мери Мери“

слънчеви доматки
съвсем малко червено цвекло и целина
лимонов сок, сок от мариновани люти чушлета
сол, чер пипер, мъничко захар
може да се добавят парченца маслини


Това е нещо като безалкохолен домашен вариант на коктейла „Блъди Мери“, но с някои зеленчукови подобрения в състава.



Студена супа „Мери Мери“

Коктейлът се превръща в пикантно-витаминозна супа, ако пуснем в него крекери, крутони, солетки или овесени ядки. Може да се сложи накълцан пресен лук, дори пресен чесън или ливурда и да се подправи със зехтин.



И накрая съвсем намясто:


Фреш „Лято“

сок диня
накълцана прясна мента
няколко капки лайм


Фрешът се консумира в комбинация със задължителния лед, удобния шезлонг и морския бриз. Да се сервира незабавно!

Съществува изобилие от комбинации между плодови и зеленчукови сокове. Съвсем умишлено прескачам цитрусите и екзотичните плодове, защото и по нашите ширини плодовете са толкова разнообразни по вкусовите си качества. Помислете само за вишните, крушите, райската ябълка, дренките, черниците, мушмула или нара. Природата не си играе, а твори. Наш ред е да опитаме, ползвайки благините ѝ.
Коментари
2013-07-12 #1
забравих го
Браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Четвъртък
12
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook