Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и вкус от природата


Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета, расте ви мъдрец или просто не ви се дъвче- на помощ идва отново фрешът. Чудна комбинация между природата и цивилизацията, която води до пристрастяване.

Ще споделя няколко полу класически, полу измислени рецепти за комбинирани сокове. Подходящи са и за диети поради ниската калоричност, богатството на витамини, минерали и фибри. Някои от тях са си цели коктейли, даже направо студени супички... Всичко на всичко са необходими няколко прясно откъснати зарзавата, някой и друг закупен плод, една средностатистическа работеща сокоизтисквачка и щипка вдъхновение.


Фреш „дълголетие“

моркови
малко червено цвекло
малко корен от целина или ряпа
може да се добави ситно накълцан магданоз
Този коктейл е сравнително класически. Бих казала дори универсален, защото е по всеки вкус. По-интересно е да навлезем в полезните качества на съставките му:

Морковите. Освен изобилието от ценни хранителни вещества и целулоза, те са незаменими заради бета-каротина, витамините С и от Б групата. Безспорни лечебни свойства и приятели на растежа, зрението, ендокринната система, храносмилането, костната система, мозъка и, разбира се, доброто настроение. А освен всичко друго подобряват тена.
Цвеклото поддържа имунната система, регулира кръвното налягане и оказва благотворно действие върху работата на черния дроб, жлъчния мехур и далака, както и за мозъка, паметта и съня. Силно детоксикиращо действие. Не се препоръчва общото му количество да е повече от 10-20% от обема на фреша, тъй като прекаляването с него понякога причинява гадене. За да се намали това действие може да бъде оставен да „отлежи“ несмесен за 40-50мин.
Целината (кервиза) има ред лечебни свойства. Богата е на диетични фибри, минерали, витамини и етерични масла, особено ценна заради съдържанието на натрий. Има диуретично и антиревматично действие, стимулира храносмилането и централната нервна система. Предотвратява действието на свободните радикали, понижава кръвното налягане и холестерола. Оказва очистващ и подмладяващ ефект върху целия организъм. Идеална е за сухо и горещо време. Предотвратява в известна степен вредното действие на тютюневия дим.
Магданозът съдържа хлорофил, фолиева киселина, много витамини. Подпомага зрението, половата система, отличен афродизиак. Дава добър дъх.



Фреш „лютаминоза“

моркови
малко бяла ряпа
още по-малко черна ряпа, а защо не и хрян
добавя се лимонов сок и сол по желание


Този сок е с много приятен и леко лют вкус. Освен това има освежителен ефект и засилва концентрацията. Лечебен е особено при простуда и кашлица.
Ряпата е богата на Витамин С и с особено голямо наличие на калий в листата. Съдържа и етерични масла. Има антитоксично действие, особено черната, която пречиства черния дроб. Тонизира, подобрява обмяната на веществата и перисталтиката. Особено незаменима в менюто на вегетарианците.
В Турция си пийват репена вода или „шалгам сую“ (şalgam suyu), която се прави от подсолени ферментирали моркови и ряпа. Ползват я като средство срещу мархмурлук. Особено като подлютена.


Фреш „жадната монахиня“

Краставици
1-2 репички
по желание овкусяване със сок от морков или домат


Фрешът хидратира чудесно в летните жеги. Освен това продуктите му съдържат над 90% вода. Краставицата е един от най-силните диуретици. Много е богата на калий и укрепва зъбите и венците.



Фреш „да преминем на зелено“

Краставици
зелени чушки
зелена ябълка
(зелена) тиквичка
Всичко в комбинация 2:2:1:1. Може да се сложи и сок от маруля.


Възможни добавки: целина, магданоз, копър, много предпазливо листа прясна мента или босилек.
С ароматните съставки трябва да се подходи внимателно. Най-добре е магданозът и особено копърът и целината да се изтискват в малки количества (по стрък) заедно с другите продукти, а не отделно. Вместо тях могат да се добавят 1-2 листа мента или босилек. Ако се прекали с тяк, неутрализацията е сок от лайм или лимон.
Винаги съм подхождала малко скептично към комбинацията плод-зеленчук. Някои диетолози дори я отричат. Въпреки това екзотиката на тези съчетания понякога изненадващо впечатлява. „Зеленият“ коктейл безспорно е изключително витаминозен и „повдигащ“ духа.


Фреш „ела си вкъщи“

жълти, червени, зелени и шарени ябълки 1:1
малко дюля или круша (за аромат)
може и с канела


Дъх на есен и домашен уют. Леко киселите зелени ябълки в съчетание с плътността на шарените, стипчивостта на червените и крехкият аромат и омайна сладост на златните, подправени с дюлена омая...


Фреш „La Dolce Vita”

Пъпеш, ягоди, киви, банан, кайсии, праскови...

Тъй като за всеки от нас „сладък живот“ означава различни неща, този сок представлява съчетания от плодове според вкусовите предпочитания на консуматора-творец. Препоръчвам основата на пъпеша, но са добри и сезонните вариации. Много интересен ще стане ароматът с малко от по-екстравагантното цариградско грозде, благородната арония или горделивия касис. Както и с благите малинки, с дребните боровинки или дивите къпинки. А защо не и диня. Има риск в безразборните комбинации, но от друга страна именно импровизациите раждат чудеса!


Коктейл „Мери Мери“

слънчеви доматки
съвсем малко червено цвекло и целина
лимонов сок, сок от мариновани люти чушлета
сол, чер пипер, мъничко захар
може да се добавят парченца маслини


Това е нещо като безалкохолен домашен вариант на коктейла „Блъди Мери“, но с някои зеленчукови подобрения в състава.



Студена супа „Мери Мери“

Коктейлът се превръща в пикантно-витаминозна супа, ако пуснем в него крекери, крутони, солетки или овесени ядки. Може да се сложи накълцан пресен лук, дори пресен чесън или ливурда и да се подправи със зехтин.



И накрая съвсем намясто:


Фреш „Лято“

сок диня
накълцана прясна мента
няколко капки лайм


Фрешът се консумира в комбинация със задължителния лед, удобния шезлонг и морския бриз. Да се сервира незабавно!

Съществува изобилие от комбинации между плодови и зеленчукови сокове. Съвсем умишлено прескачам цитрусите и екзотичните плодове, защото и по нашите ширини плодовете са толкова разнообразни по вкусовите си качества. Помислете само за вишните, крушите, райската ябълка, дренките, черниците, мушмула или нара. Природата не си играе, а твори. Наш ред е да опитаме, ползвайки благините ѝ.
Коментари
2013-07-12 #1
забравих го
Браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook