Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аронията - баланс за организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди и 20 пъти повече витамин Р от ябълките или портокалите.
Любима храна на зайчета и сърнички, аронията е невисок многогодишен храст, чиито произход води началото си от Северна Америка. През 18-19 век растението от сем. Розоцветни става част и пейзажа и кухнята на Русия и редица страни в Европа.

Родът Aronia включва в себе си повече от 20 растения, включително и хибридни, като най-разпространен е видът Aronia melanocarpa (черноплодна), следван от Aronia arbutifolia (арония, чиито плодчета са червени). Аронията с червени плодове е с по-сладък вкус от черноплодната, която е леко по-стипчива. И двете разновидности обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.


Черноплодната арония

Когато не плододава, черноплодната арония се различава от червения представител на същия род по липсата на мъхче по стъблата и по обратната страна на листата. Обикновено черните плодчета са по-мънички от червените си събратя, а храстът, на който растат, достига до 2.4 метра на височина. Черноплодната арония има лъскави тъмно зелени листа през лятото, които през есента те се превръщат в букет от жълти, оранжеви и червени багри. Плодовете на растението зреят в средата на юли, като напълно узряват и са готови за консумация през август.

Името на аронията на английски (chokeberry) вероятно е произлязло от наблюденията на хората, че птичките първоначално избягват плодчетата и започват да ги ядат едва по-късно през зимата, когато това са едни от последните останали плодове. Възможно е силният аромат на танин в аронията да е и причината, поради която птиците я избягват, докато не узрее напълно.



Лечебни ползи от черноплодната аронията

Кисело сладките плодчета на най-разпространения вид арония имат специфичен аромат и според мнозина са твърде стипчиви на вкус. Сокът от тях е концентриран здравословен елексир, скрил в себе си куп от полезни свойства и вещества.

Подобно на боровинките едно от най-известните полезни свойства на аронията е свързано с високото съдържание на антоцианините. Антоцианините са вид водоразтворими цветни пигменти с многобройни здравословни ползи, голяма част от които се основават на антиоксидантото им и противовъзпалитено действие.
В аронията антоцианините са в значително количество 725 до 1050 mg на 100 г на пресен плод. Друга специфика на аронията по отношение на ползите й е голямото количество рутин в състава й. Рутинът (наричан още витамин P) влия положително върху пропускливостта на съдовете - укрепва ги и спомага за изчистването на плаките, натрупани по стените им. Аронията се препоръчва при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Освен споменатия рутин, аронията е богата и на каротин и витамин А и Е. В нея има витамин C почти колкото в лимоните, както и много витамин К и витамини от групата B.

Аронията съдържа големи количества флавоноиди (действащи като антиоксиданти в организма) като лутеин, зеаксантин, каротин. Известно е, че зеаксантинът филтрира вредните ултравиолетови лъчи и по този начин защитава ретината от макулна дегенерация.

Тръпчивият плод е ценен и заради високите стойности на микроелементи в него - съдържа калций и калий, магнезий, в по-малки количества натрий, фосфор и желязо. Има още и бор, мед и манган, като количеството йод и значително. Аронията е богата и на фибри и фитонциди.
Редовната консумация на арония намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и може да понижи кръвното налягане. За сваляне на кръвното налягане се препоръчва изцеден сок от арония (50 мл), или 100 плодове, да се приемат три пъти на ден. За профилактика на хипертония е необходимо всеки ден, сутрин и вечер, да се ядат 2 супени лъжици от горски плодове, които се смесват със захар или с мед.

Сред многото предимства на аронията е и това, че тя е алкална храна. Плодчетата, освен високото си съдържание на фруктоза (12 до 20% разтворими твърди вещества), имат и ниско pH - от 3,3 до 3.7, което е отлично средство за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма.
Сокът от арония може да се използва като естествена защита срещу лъчението от мобилни телефони, компютри.
За лечение или профилактика аронията се препоръчва при пациенти с диабет и атеросклеротични увреждания. Тя помага при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и дори има уникалната способност да извежда токсични вещества и тежки метали от организма.


Червената арония или още Brilliantissima

Другата разновидност арония, която споменахме, наречена Aronia arbutifolia е храст, който стига до 3 метра височина и цъфти в края на септември и началото на октомври. И това растение има ефектен вид, не само заради листната си маса, но и защото плодовете обикновено остават греещо червени и лъскави дори и през декември.

Казват на тази арония още и Brilliantissima. В нея също има много полезни хранителни вещества. Плодовете й съдържат много витамин B, който действа добре на съсирването на кръвта и укрепва стените на капилярите. Червените плодове имат леко изразено слабително и диуретично действие.

Подобно на черноплодната арония, плодчетата на червената такава се препоръчват при високо кръвно налягане, а също и при диабет. Подходящи са за диабетици поради ниското съдържание на захароза и високото съдържание на фруктоза в тях. Консумирането на червена арония предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Червените плодове са полезни и при нарушена функция на щитовидната жлеза, в тях има 3 до 5 пъти повече йод от съдържанието му в ягодите, малините и ябълките.

Сокът от червените плодчета на аронията се приема при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата. Благодарение на фитонцидите, които се съдържат в плодчетата, консумацията им унищожава патогенните организми в чревната флора.

Във вид на пресни плодове, сок, замразена или изсушена, аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност. Дори след обработка тя е полезна съставка за желета, мармалади, сиропи, сокове, ликьори и вина, защото плодчетата не губят бактерицидните си свойства.

В суров вид, аронията може да се добавя към сладкиши, кремове и други десерти, като за да премахнете естественото им восъчно покритие, е нужно само да я измиете обилно с топла вода.

И черните и червените плодчета на аронията нямат много противопоказания, но в случаи на нарушено кръвосъсирване, тромбофлебит, язва, диария или хипотония, плодът следва да се консумира с повишено внимание. Препоръчително е консумацията да се ограничава и от хора, предразположени към образуване на оксалатни бъбречни камъни, тъй като самият плод съдържа оксалатна киселина.
Коментари
2017-11-12 #5
Ива Григорова
Здравейте! Чета на много места за ползитена аронията, но никъде не намерих информация за количеството прием за деца! Конкретно бихте ли ми отговорили за дете на 4 години по колко милилитра дневно мога са давам от разредения сироп 1:13. Много благодаря?
2015-09-01 #4
Цвети
Привет и на Вас, Ралица! Отново от авторката: "По-скоро нормализира кръвното налягане (връща го в нормални граници) и затова се ползва от хипертоници, за смъкване на тяхното твърде високо кръвно"
2015-09-01 #3
Цвети
Привет, YASPA. Свързах се с авторката и тя би искала да направи поправката, че аронията не е алкална, а алкализираща храна. Цитирам мейла й: "Храните могат или да увеличават или да намаляват Ph нивата на кръвта и това не зависи от съответното Ph, а от минералния състав на самата храна. Например лимоновия сок има ниско Ph, но има алкализиращ ефект при консумация."
Ако имате още въпроси, ще се радвам да Ви отговоря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс,...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook