Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аронията - баланс за организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди и 20 пъти повече витамин Р от ябълките или портокалите.
Любима храна на зайчета и сърнички, аронията е невисок многогодишен храст, чиито произход води началото си от Северна Америка. През 18-19 век растението от сем. Розоцветни става част и пейзажа и кухнята на Русия и редица страни в Европа.

Родът Aronia включва в себе си повече от 20 растения, включително и хибридни, като най-разпространен е видът Aronia melanocarpa (черноплодна), следван от Aronia arbutifolia (арония, чиито плодчета са червени). Аронията с червени плодове е с по-сладък вкус от черноплодната, която е леко по-стипчива. И двете разновидности обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.


Черноплодната арония

Когато не плододава, черноплодната арония се различава от червения представител на същия род по липсата на мъхче по стъблата и по обратната страна на листата. Обикновено черните плодчета са по-мънички от червените си събратя, а храстът, на който растат, достига до 2.4 метра на височина. Черноплодната арония има лъскави тъмно зелени листа през лятото, които през есента те се превръщат в букет от жълти, оранжеви и червени багри. Плодовете на растението зреят в средата на юли, като напълно узряват и са готови за консумация през август.

Името на аронията на английски (chokeberry) вероятно е произлязло от наблюденията на хората, че птичките първоначално избягват плодчетата и започват да ги ядат едва по-късно през зимата, когато това са едни от последните останали плодове. Възможно е силният аромат на танин в аронията да е и причината, поради която птиците я избягват, докато не узрее напълно.



Лечебни ползи от черноплодната аронията

Кисело сладките плодчета на най-разпространения вид арония имат специфичен аромат и според мнозина са твърде стипчиви на вкус. Сокът от тях е концентриран здравословен елексир, скрил в себе си куп от полезни свойства и вещества.

Подобно на боровинките едно от най-известните полезни свойства на аронията е свързано с високото съдържание на антоцианините. Антоцианините са вид водоразтворими цветни пигменти с многобройни здравословни ползи, голяма част от които се основават на антиоксидантото им и противовъзпалитено действие.
В аронията антоцианините са в значително количество 725 до 1050 mg на 100 г на пресен плод. Друга специфика на аронията по отношение на ползите й е голямото количество рутин в състава й. Рутинът (наричан още витамин P) влия положително върху пропускливостта на съдовете - укрепва ги и спомага за изчистването на плаките, натрупани по стените им. Аронията се препоръчва при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Освен споменатия рутин, аронията е богата и на каротин и витамин А и Е. В нея има витамин C почти колкото в лимоните, както и много витамин К и витамини от групата B.

Аронията съдържа големи количества флавоноиди (действащи като антиоксиданти в организма) като лутеин, зеаксантин, каротин. Известно е, че зеаксантинът филтрира вредните ултравиолетови лъчи и по този начин защитава ретината от макулна дегенерация.

Тръпчивият плод е ценен и заради високите стойности на микроелементи в него - съдържа калций и калий, магнезий, в по-малки количества натрий, фосфор и желязо. Има още и бор, мед и манган, като количеството йод и значително. Аронията е богата и на фибри и фитонциди.
Редовната консумация на арония намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и може да понижи кръвното налягане. За сваляне на кръвното налягане се препоръчва изцеден сок от арония (50 мл), или 100 плодове, да се приемат три пъти на ден. За профилактика на хипертония е необходимо всеки ден, сутрин и вечер, да се ядат 2 супени лъжици от горски плодове, които се смесват със захар или с мед.

Сред многото предимства на аронията е и това, че тя е алкална храна. Плодчетата, освен високото си съдържание на фруктоза (12 до 20% разтворими твърди вещества), имат и ниско pH - от 3,3 до 3.7, което е отлично средство за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма.
Сокът от арония може да се използва като естествена защита срещу лъчението от мобилни телефони, компютри.
За лечение или профилактика аронията се препоръчва при пациенти с диабет и атеросклеротични увреждания. Тя помага при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и дори има уникалната способност да извежда токсични вещества и тежки метали от организма.


Червената арония или още Brilliantissima

Другата разновидност арония, която споменахме, наречена Aronia arbutifolia е храст, който стига до 3 метра височина и цъфти в края на септември и началото на октомври. И това растение има ефектен вид, не само заради листната си маса, но и защото плодовете обикновено остават греещо червени и лъскави дори и през декември.

Казват на тази арония още и Brilliantissima. В нея също има много полезни хранителни вещества. Плодовете й съдържат много витамин B, който действа добре на съсирването на кръвта и укрепва стените на капилярите. Червените плодове имат леко изразено слабително и диуретично действие.

Подобно на черноплодната арония, плодчетата на червената такава се препоръчват при високо кръвно налягане, а също и при диабет. Подходящи са за диабетици поради ниското съдържание на захароза и високото съдържание на фруктоза в тях. Консумирането на червена арония предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Червените плодове са полезни и при нарушена функция на щитовидната жлеза, в тях има 3 до 5 пъти повече йод от съдържанието му в ягодите, малините и ябълките.

Сокът от червените плодчета на аронията се приема при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата. Благодарение на фитонцидите, които се съдържат в плодчетата, консумацията им унищожава патогенните организми в чревната флора.

Във вид на пресни плодове, сок, замразена или изсушена, аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност. Дори след обработка тя е полезна съставка за желета, мармалади, сиропи, сокове, ликьори и вина, защото плодчетата не губят бактерицидните си свойства.

В суров вид, аронията може да се добавя към сладкиши, кремове и други десерти, като за да премахнете естественото им восъчно покритие, е нужно само да я измиете обилно с топла вода.

И черните и червените плодчета на аронията нямат много противопоказания, но в случаи на нарушено кръвосъсирване, тромбофлебит, язва, диария или хипотония, плодът следва да се консумира с повишено внимание. Препоръчително е консумацията да се ограничава и от хора, предразположени към образуване на оксалатни бъбречни камъни, тъй като самият плод съдържа оксалатна киселина.
Коментари
2017-11-12 #5
Ива Григорова
Здравейте! Чета на много места за ползитена аронията, но никъде не намерих информация за количеството прием за деца! Конкретно бихте ли ми отговорили за дете на 4 години по колко милилитра дневно мога са давам от разредения сироп 1:13. Много благодаря?
2015-09-01 #4
Цвети
Привет и на Вас, Ралица! Отново от авторката: "По-скоро нормализира кръвното налягане (връща го в нормални граници) и затова се ползва от хипертоници, за смъкване на тяхното твърде високо кръвно"
2015-09-01 #3
Цвети
Привет, YASPA. Свързах се с авторката и тя би искала да направи поправката, че аронията не е алкална, а алкализираща храна. Цитирам мейла й: "Храните могат или да увеличават или да намаляват Ph нивата на кръвта и това не зависи от съответното Ph, а от минералния състав на самата храна. Например лимоновия сок има ниско Ph, но има алкализиращ ефект при консумация."
Ако имате още въпроси, ще се радвам да Ви отговоря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Четвъртък
5
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Как да постигнем смирение?
“Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
10 мита в общуването, в които продължаваме да вярваме
Днес отдаваме голямо значение на комуникацията. Страх ни е да помълчим. Особено, когато сме с някого....
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Способността да поставите себе си изцяло във всяка област на живота си е ключът към големия успех...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook