Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аронията - баланс за организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди и 20 пъти повече витамин Р от ябълките или портокалите.
Любима храна на зайчета и сърнички, аронията е невисок многогодишен храст, чиито произход води началото си от Северна Америка. През 18-19 век растението от сем. Розоцветни става част и пейзажа и кухнята на Русия и редица страни в Европа.

Родът Aronia включва в себе си повече от 20 растения, включително и хибридни, като най-разпространен е видът Aronia melanocarpa (черноплодна), следван от Aronia arbutifolia (арония, чиито плодчета са червени). Аронията с червени плодове е с по-сладък вкус от черноплодната, която е леко по-стипчива. И двете разновидности обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.


Черноплодната арония

Когато не плододава, черноплодната арония се различава от червения представител на същия род по липсата на мъхче по стъблата и по обратната страна на листата. Обикновено черните плодчета са по-мънички от червените си събратя, а храстът, на който растат, достига до 2.4 метра на височина. Черноплодната арония има лъскави тъмно зелени листа през лятото, които през есента те се превръщат в букет от жълти, оранжеви и червени багри. Плодовете на растението зреят в средата на юли, като напълно узряват и са готови за консумация през август.

Името на аронията на английски (chokeberry) вероятно е произлязло от наблюденията на хората, че птичките първоначално избягват плодчетата и започват да ги ядат едва по-късно през зимата, когато това са едни от последните останали плодове. Възможно е силният аромат на танин в аронията да е и причината, поради която птиците я избягват, докато не узрее напълно.



Лечебни ползи от черноплодната аронията

Кисело сладките плодчета на най-разпространения вид арония имат специфичен аромат и според мнозина са твърде стипчиви на вкус. Сокът от тях е концентриран здравословен елексир, скрил в себе си куп от полезни свойства и вещества.

Подобно на боровинките едно от най-известните полезни свойства на аронията е свързано с високото съдържание на антоцианините. Антоцианините са вид водоразтворими цветни пигменти с многобройни здравословни ползи, голяма част от които се основават на антиоксидантото им и противовъзпалитено действие.
В аронията антоцианините са в значително количество 725 до 1050 mg на 100 г на пресен плод. Друга специфика на аронията по отношение на ползите й е голямото количество рутин в състава й. Рутинът (наричан още витамин P) влия положително върху пропускливостта на съдовете - укрепва ги и спомага за изчистването на плаките, натрупани по стените им. Аронията се препоръчва при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Освен споменатия рутин, аронията е богата и на каротин и витамин А и Е. В нея има витамин C почти колкото в лимоните, както и много витамин К и витамини от групата B.

Аронията съдържа големи количества флавоноиди (действащи като антиоксиданти в организма) като лутеин, зеаксантин, каротин. Известно е, че зеаксантинът филтрира вредните ултравиолетови лъчи и по този начин защитава ретината от макулна дегенерация.

Тръпчивият плод е ценен и заради високите стойности на микроелементи в него - съдържа калций и калий, магнезий, в по-малки количества натрий, фосфор и желязо. Има още и бор, мед и манган, като количеството йод и значително. Аронията е богата и на фибри и фитонциди.
Редовната консумация на арония намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и може да понижи кръвното налягане. За сваляне на кръвното налягане се препоръчва изцеден сок от арония (50 мл), или 100 плодове, да се приемат три пъти на ден. За профилактика на хипертония е необходимо всеки ден, сутрин и вечер, да се ядат 2 супени лъжици от горски плодове, които се смесват със захар или с мед.

Сред многото предимства на аронията е и това, че тя е алкална храна. Плодчетата, освен високото си съдържание на фруктоза (12 до 20% разтворими твърди вещества), имат и ниско pH - от 3,3 до 3.7, което е отлично средство за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма.
Сокът от арония може да се използва като естествена защита срещу лъчението от мобилни телефони, компютри.
За лечение или профилактика аронията се препоръчва при пациенти с диабет и атеросклеротични увреждания. Тя помага при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и дори има уникалната способност да извежда токсични вещества и тежки метали от организма.


Червената арония или още Brilliantissima

Другата разновидност арония, която споменахме, наречена Aronia arbutifolia е храст, който стига до 3 метра височина и цъфти в края на септември и началото на октомври. И това растение има ефектен вид, не само заради листната си маса, но и защото плодовете обикновено остават греещо червени и лъскави дори и през декември.

Казват на тази арония още и Brilliantissima. В нея също има много полезни хранителни вещества. Плодовете й съдържат много витамин B, който действа добре на съсирването на кръвта и укрепва стените на капилярите. Червените плодове имат леко изразено слабително и диуретично действие.

Подобно на черноплодната арония, плодчетата на червената такава се препоръчват при високо кръвно налягане, а също и при диабет. Подходящи са за диабетици поради ниското съдържание на захароза и високото съдържание на фруктоза в тях. Консумирането на червена арония предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Червените плодове са полезни и при нарушена функция на щитовидната жлеза, в тях има 3 до 5 пъти повече йод от съдържанието му в ягодите, малините и ябълките.

Сокът от червените плодчета на аронията се приема при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата. Благодарение на фитонцидите, които се съдържат в плодчетата, консумацията им унищожава патогенните организми в чревната флора.

Във вид на пресни плодове, сок, замразена или изсушена, аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност. Дори след обработка тя е полезна съставка за желета, мармалади, сиропи, сокове, ликьори и вина, защото плодчетата не губят бактерицидните си свойства.

В суров вид, аронията може да се добавя към сладкиши, кремове и други десерти, като за да премахнете естественото им восъчно покритие, е нужно само да я измиете обилно с топла вода.

И черните и червените плодчета на аронията нямат много противопоказания, но в случаи на нарушено кръвосъсирване, тромбофлебит, язва, диария или хипотония, плодът следва да се консумира с повишено внимание. Препоръчително е консумацията да се ограничава и от хора, предразположени към образуване на оксалатни бъбречни камъни, тъй като самият плод съдържа оксалатна киселина.
Коментари
2017-11-12 #5
Ива Григорова
Здравейте! Чета на много места за ползитена аронията, но никъде не намерих информация за количеството прием за деца! Конкретно бихте ли ми отговорили за дете на 4 години по колко милилитра дневно мога са давам от разредения сироп 1:13. Много благодаря?
2015-09-01 #4
Цвети
Привет и на Вас, Ралица! Отново от авторката: "По-скоро нормализира кръвното налягане (връща го в нормални граници) и затова се ползва от хипертоници, за смъкване на тяхното твърде високо кръвно"
2015-09-01 #3
Цвети
Привет, YASPA. Свързах се с авторката и тя би искала да направи поправката, че аронията не е алкална, а алкализираща храна. Цитирам мейла й: "Храните могат или да увеличават или да намаляват Ph нивата на кръвта и това не зависи от съответното Ph, а от минералния състав на самата храна. Например лимоновия сок има ниско Ph, но има алкализиращ ефект при консумация."
Ако имате още въпроси, ще се радвам да Ви отговоря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Още за подсладителите
Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook