Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аронията - баланс за организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди и 20 пъти повече витамин Р от ябълките или портокалите.
Любима храна на зайчета и сърнички, аронията е невисок многогодишен храст, чиито произход води началото си от Северна Америка. През 18-19 век растението от сем. Розоцветни става част и пейзажа и кухнята на Русия и редица страни в Европа.

Родът Aronia включва в себе си повече от 20 растения, включително и хибридни, като най-разпространен е видът Aronia melanocarpa (черноплодна), следван от Aronia arbutifolia (арония, чиито плодчета са червени). Аронията с червени плодове е с по-сладък вкус от черноплодната, която е леко по-стипчива. И двете разновидности обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.


Черноплодната арония

Когато не плододава, черноплодната арония се различава от червения представител на същия род по липсата на мъхче по стъблата и по обратната страна на листата. Обикновено черните плодчета са по-мънички от червените си събратя, а храстът, на който растат, достига до 2.4 метра на височина. Черноплодната арония има лъскави тъмно зелени листа през лятото, които през есента те се превръщат в букет от жълти, оранжеви и червени багри. Плодовете на растението зреят в средата на юли, като напълно узряват и са готови за консумация през август.

Името на аронията на английски (chokeberry) вероятно е произлязло от наблюденията на хората, че птичките първоначално избягват плодчетата и започват да ги ядат едва по-късно през зимата, когато това са едни от последните останали плодове. Възможно е силният аромат на танин в аронията да е и причината, поради която птиците я избягват, докато не узрее напълно.



Лечебни ползи от черноплодната аронията

Кисело сладките плодчета на най-разпространения вид арония имат специфичен аромат и според мнозина са твърде стипчиви на вкус. Сокът от тях е концентриран здравословен елексир, скрил в себе си куп от полезни свойства и вещества.

Подобно на боровинките едно от най-известните полезни свойства на аронията е свързано с високото съдържание на антоцианините. Антоцианините са вид водоразтворими цветни пигменти с многобройни здравословни ползи, голяма част от които се основават на антиоксидантото им и противовъзпалитено действие.
В аронията антоцианините са в значително количество 725 до 1050 mg на 100 г на пресен плод. Друга специфика на аронията по отношение на ползите й е голямото количество рутин в състава й. Рутинът (наричан още витамин P) влия положително върху пропускливостта на съдовете - укрепва ги и спомага за изчистването на плаките, натрупани по стените им. Аронията се препоръчва при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Освен споменатия рутин, аронията е богата и на каротин и витамин А и Е. В нея има витамин C почти колкото в лимоните, както и много витамин К и витамини от групата B.

Аронията съдържа големи количества флавоноиди (действащи като антиоксиданти в организма) като лутеин, зеаксантин, каротин. Известно е, че зеаксантинът филтрира вредните ултравиолетови лъчи и по този начин защитава ретината от макулна дегенерация.

Тръпчивият плод е ценен и заради високите стойности на микроелементи в него - съдържа калций и калий, магнезий, в по-малки количества натрий, фосфор и желязо. Има още и бор, мед и манган, като количеството йод и значително. Аронията е богата и на фибри и фитонциди.
Редовната консумация на арония намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и може да понижи кръвното налягане. За сваляне на кръвното налягане се препоръчва изцеден сок от арония (50 мл), или 100 плодове, да се приемат три пъти на ден. За профилактика на хипертония е необходимо всеки ден, сутрин и вечер, да се ядат 2 супени лъжици от горски плодове, които се смесват със захар или с мед.

Сред многото предимства на аронията е и това, че тя е алкална храна. Плодчетата, освен високото си съдържание на фруктоза (12 до 20% разтворими твърди вещества), имат и ниско pH - от 3,3 до 3.7, което е отлично средство за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма.
Сокът от арония може да се използва като естествена защита срещу лъчението от мобилни телефони, компютри.
За лечение или профилактика аронията се препоръчва при пациенти с диабет и атеросклеротични увреждания. Тя помага при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и дори има уникалната способност да извежда токсични вещества и тежки метали от организма.


Червената арония или още Brilliantissima

Другата разновидност арония, която споменахме, наречена Aronia arbutifolia е храст, който стига до 3 метра височина и цъфти в края на септември и началото на октомври. И това растение има ефектен вид, не само заради листната си маса, но и защото плодовете обикновено остават греещо червени и лъскави дори и през декември.

Казват на тази арония още и Brilliantissima. В нея също има много полезни хранителни вещества. Плодовете й съдържат много витамин B, който действа добре на съсирването на кръвта и укрепва стените на капилярите. Червените плодове имат леко изразено слабително и диуретично действие.

Подобно на черноплодната арония, плодчетата на червената такава се препоръчват при високо кръвно налягане, а също и при диабет. Подходящи са за диабетици поради ниското съдържание на захароза и високото съдържание на фруктоза в тях. Консумирането на червена арония предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Червените плодове са полезни и при нарушена функция на щитовидната жлеза, в тях има 3 до 5 пъти повече йод от съдържанието му в ягодите, малините и ябълките.

Сокът от червените плодчета на аронията се приема при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата. Благодарение на фитонцидите, които се съдържат в плодчетата, консумацията им унищожава патогенните организми в чревната флора.

Във вид на пресни плодове, сок, замразена или изсушена, аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност. Дори след обработка тя е полезна съставка за желета, мармалади, сиропи, сокове, ликьори и вина, защото плодчетата не губят бактерицидните си свойства.

В суров вид, аронията може да се добавя към сладкиши, кремове и други десерти, като за да премахнете естественото им восъчно покритие, е нужно само да я измиете обилно с топла вода.

И черните и червените плодчета на аронията нямат много противопоказания, но в случаи на нарушено кръвосъсирване, тромбофлебит, язва, диария или хипотония, плодът следва да се консумира с повишено внимание. Препоръчително е консумацията да се ограничава и от хора, предразположени към образуване на оксалатни бъбречни камъни, тъй като самият плод съдържа оксалатна киселина.
Коментари
2017-11-12 #5
Ива Григорова
Здравейте! Чета на много места за ползитена аронията, но никъде не намерих информация за количеството прием за деца! Конкретно бихте ли ми отговорили за дете на 4 години по колко милилитра дневно мога са давам от разредения сироп 1:13. Много благодаря?
2015-09-01 #4
Цвети
Привет и на Вас, Ралица! Отново от авторката: "По-скоро нормализира кръвното налягане (връща го в нормални граници) и затова се ползва от хипертоници, за смъкване на тяхното твърде високо кръвно"
2015-09-01 #3
Цвети
Привет, YASPA. Свързах се с авторката и тя би искала да направи поправката, че аронията не е алкална, а алкализираща храна. Цитирам мейла й: "Храните могат или да увеличават или да намаляват Ph нивата на кръвта и това не зависи от съответното Ph, а от минералния състав на самата храна. Например лимоновия сок има ниско Ph, но има алкализиращ ефект при консумация."
Ако имате още въпроси, ще се радвам да Ви отговоря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook