Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аронията - баланс за организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди и 20 пъти повече витамин Р от ябълките или портокалите.
Любима храна на зайчета и сърнички, аронията е невисок многогодишен храст, чиито произход води началото си от Северна Америка. През 18-19 век растението от сем. Розоцветни става част и пейзажа и кухнята на Русия и редица страни в Европа.

Родът Aronia включва в себе си повече от 20 растения, включително и хибридни, като най-разпространен е видът Aronia melanocarpa (черноплодна), следван от Aronia arbutifolia (арония, чиито плодчета са червени). Аронията с червени плодове е с по-сладък вкус от черноплодната, която е леко по-стипчива. И двете разновидности обаче съдържат значително количество полезни за здравето хранителни съставки.


Черноплодната арония

Когато не плододава, черноплодната арония се различава от червения представител на същия род по липсата на мъхче по стъблата и по обратната страна на листата. Обикновено черните плодчета са по-мънички от червените си събратя, а храстът, на който растат, достига до 2.4 метра на височина. Черноплодната арония има лъскави тъмно зелени листа през лятото, които през есента те се превръщат в букет от жълти, оранжеви и червени багри. Плодовете на растението зреят в средата на юли, като напълно узряват и са готови за консумация през август.

Името на аронията на английски (chokeberry) вероятно е произлязло от наблюденията на хората, че птичките първоначално избягват плодчетата и започват да ги ядат едва по-късно през зимата, когато това са едни от последните останали плодове. Възможно е силният аромат на танин в аронията да е и причината, поради която птиците я избягват, докато не узрее напълно.



Лечебни ползи от черноплодната аронията

Кисело сладките плодчета на най-разпространения вид арония имат специфичен аромат и според мнозина са твърде стипчиви на вкус. Сокът от тях е концентриран здравословен елексир, скрил в себе си куп от полезни свойства и вещества.

Подобно на боровинките едно от най-известните полезни свойства на аронията е свързано с високото съдържание на антоцианините. Антоцианините са вид водоразтворими цветни пигменти с многобройни здравословни ползи, голяма част от които се основават на антиоксидантото им и противовъзпалитено действие.
В аронията антоцианините са в значително количество 725 до 1050 mg на 100 г на пресен плод. Друга специфика на аронията по отношение на ползите й е голямото количество рутин в състава й. Рутинът (наричан още витамин P) влия положително върху пропускливостта на съдовете - укрепва ги и спомага за изчистването на плаките, натрупани по стените им. Аронията се препоръчва при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Освен споменатия рутин, аронията е богата и на каротин и витамин А и Е. В нея има витамин C почти колкото в лимоните, както и много витамин К и витамини от групата B.

Аронията съдържа големи количества флавоноиди (действащи като антиоксиданти в организма) като лутеин, зеаксантин, каротин. Известно е, че зеаксантинът филтрира вредните ултравиолетови лъчи и по този начин защитава ретината от макулна дегенерация.

Тръпчивият плод е ценен и заради високите стойности на микроелементи в него - съдържа калций и калий, магнезий, в по-малки количества натрий, фосфор и желязо. Има още и бор, мед и манган, като количеството йод и значително. Аронията е богата и на фибри и фитонциди.
Редовната консумация на арония намалява нивото на вредния холестерол в кръвта и може да понижи кръвното налягане. За сваляне на кръвното налягане се препоръчва изцеден сок от арония (50 мл), или 100 плодове, да се приемат три пъти на ден. За профилактика на хипертония е необходимо всеки ден, сутрин и вечер, да се ядат 2 супени лъжици от горски плодове, които се смесват със захар или с мед.

Сред многото предимства на аронията е и това, че тя е алкална храна. Плодчетата, освен високото си съдържание на фруктоза (12 до 20% разтворими твърди вещества), имат и ниско pH - от 3,3 до 3.7, което е отлично средство за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма.
Сокът от арония може да се използва като естествена защита срещу лъчението от мобилни телефони, компютри.
За лечение или профилактика аронията се препоръчва при пациенти с диабет и атеросклеротични увреждания. Тя помага при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета при заболявания и дори има уникалната способност да извежда токсични вещества и тежки метали от организма.


Червената арония или още Brilliantissima

Другата разновидност арония, която споменахме, наречена Aronia arbutifolia е храст, който стига до 3 метра височина и цъфти в края на септември и началото на октомври. И това растение има ефектен вид, не само заради листната си маса, но и защото плодовете обикновено остават греещо червени и лъскави дори и през декември.

Казват на тази арония още и Brilliantissima. В нея също има много полезни хранителни вещества. Плодовете й съдържат много витамин B, който действа добре на съсирването на кръвта и укрепва стените на капилярите. Червените плодове имат леко изразено слабително и диуретично действие.

Подобно на черноплодната арония, плодчетата на червената такава се препоръчват при високо кръвно налягане, а също и при диабет. Подходящи са за диабетици поради ниското съдържание на захароза и високото съдържание на фруктоза в тях. Консумирането на червена арония предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Червените плодове са полезни и при нарушена функция на щитовидната жлеза, в тях има 3 до 5 пъти повече йод от съдържанието му в ягодите, малините и ябълките.

Сокът от червените плодчета на аронията се приема при гастрити, при хемороиди и при проблеми с червата. Благодарение на фитонцидите, които се съдържат в плодчетата, консумацията им унищожава патогенните организми в чревната флора.

Във вид на пресни плодове, сок, замразена или изсушена, аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност. Дори след обработка тя е полезна съставка за желета, мармалади, сиропи, сокове, ликьори и вина, защото плодчетата не губят бактерицидните си свойства.

В суров вид, аронията може да се добавя към сладкиши, кремове и други десерти, като за да премахнете естественото им восъчно покритие, е нужно само да я измиете обилно с топла вода.

И черните и червените плодчета на аронията нямат много противопоказания, но в случаи на нарушено кръвосъсирване, тромбофлебит, язва, диария или хипотония, плодът следва да се консумира с повишено внимание. Препоръчително е консумацията да се ограничава и от хора, предразположени към образуване на оксалатни бъбречни камъни, тъй като самият плод съдържа оксалатна киселина.
Коментари
2017-11-12 #5
Ива Григорова
Здравейте! Чета на много места за ползитена аронията, но никъде не намерих информация за количеството прием за деца! Конкретно бихте ли ми отговорили за дете на 4 години по колко милилитра дневно мога са давам от разредения сироп 1:13. Много благодаря?
2015-09-01 #4
Цвети
Привет и на Вас, Ралица! Отново от авторката: "По-скоро нормализира кръвното налягане (връща го в нормални граници) и затова се ползва от хипертоници, за смъкване на тяхното твърде високо кръвно"
2015-09-01 #3
Цвети
Привет, YASPA. Свързах се с авторката и тя би искала да направи поправката, че аронията не е алкална, а алкализираща храна. Цитирам мейла й: "Храните могат или да увеличават или да намаляват Ph нивата на кръвта и това не зависи от съответното Ph, а от минералния състав на самата храна. Например лимоновия сок има ниско Ph, но има алкализиращ ефект при консумация."
Ако имате още въпроси, ще се радвам да Ви отговоря
2015-08-29 #2
YASPA
Как така има ниско PH и е алкална храна Аронията, това са две различни неща.
2015-08-18 #1
Ралица
Това че аронията се използва за понижаване на кръвното,означава ли че трябва да се избягва от хора с ниско кръвно или има свойството и да нормализира?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Необикновената обикновена леска
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Етеричното масло от мащерка
· Селъри - хрупайте за здраве
· Орлови нокти
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
· Да преодолеем стреса с творчество
· Хиперактивни деца - говорим ли за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност?
· Как да се справим с фрустрацията?
Сряда
18
Юли 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook