Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Да сушим плодове без химия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен е чудесна идея да си направите сушени плодове, които са в сезона. Освен че се запазват значително витамините и минералите, те са чудесен източник на фибри. Но направени в домашни условия, те със сигурност са още по- полезни. Защото:

Конвенционалните сушени плодове се обработват със серен диоксид и сулфити, за да имат красив свеж цвят и да се предпазят от развитието на бактериите. Много често се обработват и допълнително със захар, но основно с глюкозо-фруктозни сиропи. Разбира се, в общия случай токсичното съединение на сярата в малки количества се смята за безопасно...както много други неща, които впоследствие се оказват вредни. Освен това, особено за деца и хора с астма и дерматити, сулфитите със сигурност вредят. Някои производители третират плодовете и с глицерин за да имат бляскав вид. Добавяме и, че много производители сушат плодовете в пещи на газ и бензин, други пък използват йонизиращи лъчения, за да удължат срока на годност. Уж и тази радиация не била вредна, но...

Да прибавим и това, че повечето сушени плодове идват от Трети страни . Въпреки мерките за сигурност на Европейската политика за защита на храните, просто един преглед на бюлетина може да ви ужаси, така както мен, за това колко неща извън нормите са били уловени от органите. Веднага си задаваш въпроса: "А колко не са?"

Вероятността да се формират алфатоксини в плодове, пътуващи затворени толкова дълго време, е голяма. Още повече, че с цел по-висок грамаж, плодовете най-често са с високо съдържание на влага, "чудесна" предпоставка за алафатоксини. И ако някой се чуди какви са тези токсини, става въпрос за вид отровна плесен, която е доказано, че директно причинява рак.

Домашно приготвените сушени плодове имат тъмен цвят и никак не изглеждат като купешките. Естествената захар в плода играе ролята на консервант и за лична употреба това е съвсем достатъчно за съхранението им.

Децата много ги харесват, а можете да ги включите и в направата им. Готовите сушени парченца могат да им бъдат верен другар. На детската площадка - за гладни дечица, в дамската чанта - за хапване набързо в офиса, верен спътник - за пикници и походи в гората, и планината.


Варианти за сушене на плодовете в домашни условия:

На слънце
Като бабите ни. Нарязаните на резени плодове се нареждат върху скарички или хартия и се сушат на слънце. Огромен плюс е, че можеш да сушиш голямо количество наведнъж, стига да имаш място къде да ги наредиш. Минус е, че се прашат и ги кацат насекоми, но пък може да се ограничи донякъде, като се покрият с тензух (такъв можете да закупите от почти всеки магазин за платове на цена около 2.50-3.00 лева за метър). Някои плодове, като ябълки и круши, могат да се нанижат на връвка и да се сушат така.

Във фурната
Върху хартия за печене, поставена в тавичка, нареждаме плодовете и сушим на 80-90 градуса. Минус е това, че не може да сушиш по много и тези градуси са по-скоро ориентировъчни, има вероятност да ги прегориш.

В дехидрататор
Постонен топъл въздух, ако е с повече скарички, можеш сравнително добро количество да изсушиш /спрямо във фурната/, няма прах. Все пак са предназначени за тази цел и за градски условия, лично за мен, са добра инвестиция. Минус е, че гълтат електроенергия.


След като са изсъхнали, често се практикува попарване на сухия плод за кратко във вряща вода /3-4 секунди/ и повторното му съхнене с цел премахване на вероятност от ларвички на буболечки и т.н., което неминуемо може да се случи, ако се сушат на слънце. Природа все пак. Аз обаче суша основно в дехидрататор. Изсушения плод слагам в плътно затварящи се буркани. Не съм имала проблем при съхранението им ( в рамките на година и половина). Може да се съхранява и в хартиени пликове или платнени торбички на сухо и проветриво място.

Идея за сушени ябълки и круши: Поръсете ги с канела след като ги нарежете.

Вижте: Календар на сезонните плодове

Коментари
2017-11-07 #12
Био-хим
Добре, но се пише афлатоксини, а не алфатоксини. Алфа токсини (отделно написано) има, но те не се образуват в растителни храни.
2015-10-22 #11
Тони
Здравейте.Някой имали представа доколко са полезни плодове сушени в стара сушилня на дърва? Дали не е вреден пушека с които се опушват плодовете.
2015-09-17 #10
Румена
Да,боба е за влагата,а чушлетата за вредители.Гроздето го суша две нощи,сутрин преди работа изключвам сушилката и на втората вечер слрд работа отново я включвам.Става на стафиди като магазинските.Ако имате грозде без семки е по-добре.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Понеделник
30
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
"Мъничко, червеничко Цар от път отбива Що е то?" Толкова малък плод, а така наситен с незабравим...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook