Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Да сушим плодове без химия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен е чудесна идея да си направите сушени плодове, които са в сезона. Освен че се запазват значително витамините и минералите, те са чудесен източник на фибри. Но направени в домашни условия, те със сигурност са още по- полезни. Защото:

Конвенционалните сушени плодове се обработват със серен диоксид и сулфити, за да имат красив свеж цвят и да се предпазят от развитието на бактериите. Много често се обработват и допълнително със захар, но основно с глюкозо-фруктозни сиропи. Разбира се, в общия случай токсичното съединение на сярата в малки количества се смята за безопасно...както много други неща, които впоследствие се оказват вредни. Освен това, особено за деца и хора с астма и дерматити, сулфитите със сигурност вредят. Някои производители третират плодовете и с глицерин за да имат бляскав вид. Добавяме и, че много производители сушат плодовете в пещи на газ и бензин, други пък използват йонизиращи лъчения, за да удължат срока на годност. Уж и тази радиация не била вредна, но...

Да прибавим и това, че повечето сушени плодове идват от Трети страни . Въпреки мерките за сигурност на Европейската политика за защита на храните, просто един преглед на бюлетина може да ви ужаси, така както мен, за това колко неща извън нормите са били уловени от органите. Веднага си задаваш въпроса: "А колко не са?"

Вероятността да се формират алфатоксини в плодове, пътуващи затворени толкова дълго време, е голяма. Още повече, че с цел по-висок грамаж, плодовете най-често са с високо съдържание на влага, "чудесна" предпоставка за алафатоксини. И ако някой се чуди какви са тези токсини, става въпрос за вид отровна плесен, която е доказано, че директно причинява рак.

Домашно приготвените сушени плодове имат тъмен цвят и никак не изглеждат като купешките. Естествената захар в плода играе ролята на консервант и за лична употреба това е съвсем достатъчно за съхранението им.

Децата много ги харесват, а можете да ги включите и в направата им. Готовите сушени парченца могат да им бъдат верен другар. На детската площадка - за гладни дечица, в дамската чанта - за хапване набързо в офиса, верен спътник - за пикници и походи в гората, и планината.


Варианти за сушене на плодовете в домашни условия:

На слънце
Като бабите ни. Нарязаните на резени плодове се нареждат върху скарички или хартия и се сушат на слънце. Огромен плюс е, че можеш да сушиш голямо количество наведнъж, стига да имаш място къде да ги наредиш. Минус е, че се прашат и ги кацат насекоми, но пък може да се ограничи донякъде, като се покрият с тензух (такъв можете да закупите от почти всеки магазин за платове на цена около 2.50-3.00 лева за метър). Някои плодове, като ябълки и круши, могат да се нанижат на връвка и да се сушат така.

Във фурната
Върху хартия за печене, поставена в тавичка, нареждаме плодовете и сушим на 80-90 градуса. Минус е това, че не може да сушиш по много и тези градуси са по-скоро ориентировъчни, има вероятност да ги прегориш.

В дехидрататор
Постонен топъл въздух, ако е с повече скарички, можеш сравнително добро количество да изсушиш /спрямо във фурната/, няма прах. Все пак са предназначени за тази цел и за градски условия, лично за мен, са добра инвестиция. Минус е, че гълтат електроенергия.


След като са изсъхнали, често се практикува попарване на сухия плод за кратко във вряща вода /3-4 секунди/ и повторното му съхнене с цел премахване на вероятност от ларвички на буболечки и т.н., което неминуемо може да се случи, ако се сушат на слънце. Природа все пак. Аз обаче суша основно в дехидрататор. Изсушения плод слагам в плътно затварящи се буркани. Не съм имала проблем при съхранението им ( в рамките на година и половина). Може да се съхранява и в хартиени пликове или платнени торбички на сухо и проветриво място.

Идея за сушени ябълки и круши: Поръсете ги с канела след като ги нарежете.

Вижте: Календар на сезонните плодове

Коментари
2017-11-07 #12
Био-хим
Добре, но се пише афлатоксини, а не алфатоксини. Алфа токсини (отделно написано) има, но те не се образуват в растителни храни.
2015-10-22 #11
Тони
Здравейте.Някой имали представа доколко са полезни плодове сушени в стара сушилня на дърва? Дали не е вреден пушека с които се опушват плодовете.
2015-09-17 #10
Румена
Да,боба е за влагата,а чушлетата за вредители.Гроздето го суша две нощи,сутрин преди работа изключвам сушилката и на втората вечер слрд работа отново я включвам.Става на стафиди като магазинските.Ако имате грозде без семки е по-добре.
2015-09-16 #9
Нина
Боба предполагам е заради влагата, а чушлето против вредители ли е?
Гроздето съвсем сухо ли става при Вас? Тип стафида?
2015-09-16 #8
Румена
Аз имам уред за сушене от 4 години,ябълки,круши,сливи и грозде суша всяка година.Съхранявам ги в стъклени буркани с малко боб на дъното и едно лютиво чушле.
2015-08-03 #7
Инна Георгиева
Всеки уред има различно време, трябва да е описано в упътването. При всички положения за магданоз не отнема време, но за череши...направо може да ти се изчака чакането
2015-08-03 #6
Нина
Здравейте, отскоро имам дехидрататор. Пробвах се да изсуша магданоз и череши. И двете не изсъхнаха много добре. Магданоза доизсуших по естествен път. Прибрах черешите във фризера, достраша ме да не се развалят. Колко долу горе отнема сушенето на череши, а сега имам и праскови. Не се ориентирам добре в инструкциите на уреда.
2015-07-16 #5
Рени
Вече съм приготвила по един буркан череши и кайсии
2014-02-09 #4
Инна Георгиева
Включи го и в направата им, Светла.
2014-02-09 #3
Svetla
Чудесна статия! Чудех се в какъв вариант да предложа на сина ми пресни плодове, които категорично отказва - нарязани, настъргани, на сок... Ще го пробвам на сушени - може би са по-сладки и ще успея
2014-02-07 #2
Инна Георгиева
Да, ползвам го. Освен за плодове и за зеленчуци. Но ако човек има село и не е много прашно е най-добре на слънце да се сушат. Ако обаче е пълно с прахоляци и недай боже в градска среда - дехидрататор е вариант.
2014-02-06 #1
lili_vanili
Що оранжеви кайсийки съм изяла... лошо ми става като се замисля... Скоро си купих натурално сушени кайсии, кафяви на цвят, не съм убедена в метода на сушене. Но се сдобих и със сливи, сушени на слънце и вкусът им е различен... и много приятен. Инна, ползваш ли още дехидрататора?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Кефир за здрави черва и имунитет
· За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
· Видове главоболие и как да се справим с тях
· Орехови листа за цяр
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Тайните на домашната лимонада
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Исоп против кашлица и възпаления
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· За какво помага мечото грозде?
· Здравни рискове от пушенето на наргиле
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Как да се справим със задържането на вода в организма?
Неделя
19
Ноември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook