Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Да сушим плодове без химия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен е чудесна идея да си направите сушени плодове, които са в сезона. Освен че се запазват значително витамините и минералите, те са чудесен източник на фибри. Но направени в домашни условия, те със сигурност са още по- полезни. Защото:

Конвенционалните сушени плодове се обработват със серен диоксид и сулфити, за да имат красив свеж цвят и да се предпазят от развитието на бактериите. Много често се обработват и допълнително със захар, но основно с глюкозо-фруктозни сиропи. Разбира се, в общия случай токсичното съединение на сярата в малки количества се смята за безопасно...както много други неща, които впоследствие се оказват вредни. Освен това, особено за деца и хора с астма и дерматити, сулфитите със сигурност вредят. Някои производители третират плодовете и с глицерин за да имат бляскав вид. Добавяме и, че много производители сушат плодовете в пещи на газ и бензин, други пък използват йонизиращи лъчения, за да удължат срока на годност. Уж и тази радиация не била вредна, но...

Да прибавим и това, че повечето сушени плодове идват от Трети страни . Въпреки мерките за сигурност на Европейската политика за защита на храните, просто един преглед на бюлетина може да ви ужаси, така както мен, за това колко неща извън нормите са били уловени от органите. Веднага си задаваш въпроса: "А колко не са?"

Вероятността да се формират алфатоксини в плодове, пътуващи затворени толкова дълго време, е голяма. Още повече, че с цел по-висок грамаж, плодовете най-често са с високо съдържание на влага, "чудесна" предпоставка за алафатоксини. И ако някой се чуди какви са тези токсини, става въпрос за вид отровна плесен, която е доказано, че директно причинява рак.

Домашно приготвените сушени плодове имат тъмен цвят и никак не изглеждат като купешките. Естествената захар в плода играе ролята на консервант и за лична употреба това е съвсем достатъчно за съхранението им.

Децата много ги харесват, а можете да ги включите и в направата им. Готовите сушени парченца могат да им бъдат верен другар. На детската площадка - за гладни дечица, в дамската чанта - за хапване набързо в офиса, верен спътник - за пикници и походи в гората, и планината.


Варианти за сушене на плодовете в домашни условия:

На слънце
Като бабите ни. Нарязаните на резени плодове се нареждат върху скарички или хартия и се сушат на слънце. Огромен плюс е, че можеш да сушиш голямо количество наведнъж, стига да имаш място къде да ги наредиш. Минус е, че се прашат и ги кацат насекоми, но пък може да се ограничи донякъде, като се покрият с тензух (такъв можете да закупите от почти всеки магазин за платове на цена около 2.50-3.00 лева за метър). Някои плодове, като ябълки и круши, могат да се нанижат на връвка и да се сушат така.

Във фурната
Върху хартия за печене, поставена в тавичка, нареждаме плодовете и сушим на 80-90 градуса. Минус е това, че не може да сушиш по много и тези градуси са по-скоро ориентировъчни, има вероятност да ги прегориш.

В дехидрататор
Постонен топъл въздух, ако е с повече скарички, можеш сравнително добро количество да изсушиш /спрямо във фурната/, няма прах. Все пак са предназначени за тази цел и за градски условия, лично за мен, са добра инвестиция. Минус е, че гълтат електроенергия.


След като са изсъхнали, често се практикува попарване на сухия плод за кратко във вряща вода /3-4 секунди/ и повторното му съхнене с цел премахване на вероятност от ларвички на буболечки и т.н., което неминуемо може да се случи, ако се сушат на слънце. Природа все пак. Аз обаче суша основно в дехидрататор. Изсушения плод слагам в плътно затварящи се буркани. Не съм имала проблем при съхранението им ( в рамките на година и половина). Може да се съхранява и в хартиени пликове или платнени торбички на сухо и проветриво място.

Идея за сушени ябълки и круши: Поръсете ги с канела след като ги нарежете.

Вижте: Календар на сезонните плодове

Коментари
2017-11-07 #12
Био-хим
Добре, но се пише афлатоксини, а не алфатоксини. Алфа токсини (отделно написано) има, но те не се образуват в растителни храни.
2015-10-22 #11
Тони
Здравейте.Някой имали представа доколко са полезни плодове сушени в стара сушилня на дърва? Дали не е вреден пушека с които се опушват плодовете.
2015-09-17 #10
Румена
Да,боба е за влагата,а чушлетата за вредители.Гроздето го суша две нощи,сутрин преди работа изключвам сушилката и на втората вечер слрд работа отново я включвам.Става на стафиди като магазинските.Ако имате грозде без семки е по-добре.
2015-09-16 #9
Нина
Боба предполагам е заради влагата, а чушлето против вредители ли е?
Гроздето съвсем сухо ли става при Вас? Тип стафида?
2015-09-16 #8
Румена
Аз имам уред за сушене от 4 години,ябълки,круши,сливи и грозде суша всяка година.Съхранявам ги в стъклени буркани с малко боб на дъното и едно лютиво чушле.
2015-08-03 #7
Инна Георгиева
Всеки уред има различно време, трябва да е описано в упътването. При всички положения за магданоз не отнема време, но за череши...направо може да ти се изчака чакането
2015-08-03 #6
Нина
Здравейте, отскоро имам дехидрататор. Пробвах се да изсуша магданоз и череши. И двете не изсъхнаха много добре. Магданоза доизсуших по естествен път. Прибрах черешите във фризера, достраша ме да не се развалят. Колко долу горе отнема сушенето на череши, а сега имам и праскови. Не се ориентирам добре в инструкциите на уреда.
2015-07-16 #5
Рени
Вече съм приготвила по един буркан череши и кайсии
2014-02-09 #4
Инна Георгиева
Включи го и в направата им, Светла.
2014-02-09 #3
Svetla
Чудесна статия! Чудех се в какъв вариант да предложа на сина ми пресни плодове, които категорично отказва - нарязани, настъргани, на сок... Ще го пробвам на сушени - може би са по-сладки и ще успея
2014-02-07 #2
Инна Георгиева
Да, ползвам го. Освен за плодове и за зеленчуци. Но ако човек има село и не е много прашно е най-добре на слънце да се сушат. Ако обаче е пълно с прахоляци и недай боже в градска среда - дехидрататор е вариант.
2014-02-06 #1
lili_vanili
Що оранжеви кайсийки съм изяла... лошо ми става като се замисля... Скоро си купих натурално сушени кайсии, кафяви на цвят, не съм убедена в метода на сушене. Но се сдобих и със сливи, сушени на слънце и вкусът им е различен... и много приятен. Инна, ползваш ли още дехидрататора?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· "Жена ми не работи, тя е домакиня"
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Мислите, от които не бива да се боим
Понеделник
15
Октомври 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook