Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дренките - спомен от Златния век



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата пролет, а плодовете му - дренките, слагат продълговата точка на златната есен.Дренките са част от трапезата на хората от повече от седем хиляди години. Плодчетата са били добре познати на Древния свят и споменаването им е засвидетелствано у множество автори. В описанието на Златния век в “Метаморфози” Овидий пише:

“Хората бяха щастливи с храна, без принуда израсла,
късаха ягодов плод и беряха планински малини,
дренки, висящи зърна от бодливия храст на къпина,
жълъди, капнали дар от дървото на Юпитер китно.”

[Метаморфози, Овидий, прев. Георги Батаклиев, изд. 1974]



Произходът на многогодишното дърво или храст от семейство Дрянови (Cornaceae) води началото си от региона на Източна Европа и Западна Азия, като в много части от тези райони е ценено и до днес заради своите плодове. Видовете му наброяват над 40. В България листопадното растение с ярко червени плодове вирее по сухи и каменливи склонове в предпланинските райони на височина до 1500 метра над морското равнище. Дренките се берат, когато узреят напълно в периода от края на август до октомври.

Сочните киселеещи плодчета на дряна имат приятен аромат, тръпчив вкус и са леко стипчиви. Употребяват се и сурови и преработени като кулинарна добавка или в като основна съставка в сладкарски изделия и в консервната промишленост. От дренките се прави сладко, конфитюр, желе, сокове, сиропи, компоти, безалкохолни напитки, ликьори, вина. Съставка са и на познатата турска плодова напитка Шербет, далечен роднина на питието Сорбе. В някои кулинарни традиции плодчетата се добавят дори към месни и рибни ястия или към супи като подправка.

Танините в кората и листата на дряна са ценна суровина в кожарската промишленост. Кожите, третирани с тях, се отличават с оригинален сиво-зелен оттенък. Листата, цветовете и кората на дряна се използват и за боядисване на различни текстилни тъкани.


Лечебни свойства на дренките

Дренките съдържат захари, минерални вещества, витамин С, както и значително количество антиоксиданти. Всички части на растението имат адстрингентни (стягащи) свойства поради наличието на танин в тях. По тази причина дренките са ефективно средство при диария, действат освен запичащо и дезинфектиращо. Дренките се препоръчват за понижаване на висока температура, както и като кръвоспиращо средство. Отварата от дренки може да се използва при кървящи венци.

В народната медицина плодовете на дряна се употребяват за лечение на подагра, анемия, кожни заболявания, ставни болки, както и при нарушена обмяна на веществата. Както плодовете на дряна, така и листата и кората му се използват при заболявания на стомашно чревния тракт. “Когато стомахът ви се разстрои, сварете си дренки или пък яжте пресни дренки и стомахът ви ще се оправи”, съветва Петър Дънов.

Има изследвания, които сочат, че съставките на дренките са в състояние да извеждат от организма радиоактивни вещества. Тинктурата от кора на дряна или от самите му плодчета може да се използва още и при стомашни спазми и болки, при кожни инфекции, чревни паразити.

Тинктура може да се приготви по следния начин:

50 грама пресни/сухи плодове се намачкват/натрошават и се слагат в 250 мл алкохол за 15 дни на стайна температура, като през цялото време сместа се разбърква добре. След това получената тинктура се прецежда и може да се консумира. Препоръчват се до 15-20 капки от нея, 3 пъти дневно, разтворени във вода
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Как да постигнем смирение?
“Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook