Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна прясна паста без яйца


и две идеи за бърз сос


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея. Това, което е по-интересно, че по молба на приятелка реших да проверя как да я направи без яйца и с пълнозърнесто брашно. За да може пастата да е подходяща и за вегани.

За 2 порции

100 грама брашно грахам
50 грама ръжено
50 гр бяло брашно
1 сварен картоф - 100 гр
45 гр смляно ленено семе

Сос:
2 шепи босилек
3 с.л зехтин
3-4 бр сушени доматчета
чесън
Брашното пресяваме, картофът сваряваме добре и намачкваме, добавяме смляното ленено семе. Има вероятност в зависимост от картофите да се наложи и малко повече от тях, така че имайте готовност.

За съжаление неизмерих водата, но като начало започнете с 8 с.л вода и добавяйте лъжичка по лъжичка.

Тестото трябва да се получи с такава консистенция, че да не лепне.

На ръка или с машинка - тестото се нарязва. С машинката листите стават равномерно, което е най-удобната му част, рязането на ръка все пак не е чак толкова трудно. Ако решите да е ръчно следвайте инструкциите тук.

Прясната паста се вари във вряща подсолена вода 2-4 минути (времето е различно в зависимост от дебелината).

За песто сос:
Реших, че трябва да е нещо максимално простичко. Затова взех 2 шепи листа от пресен босилек, 1 скилидка чесън (вие сложете повече, ако обичате), малко сушени домати, 10 бр сурово кашу и зехтин - с пасатора пасирах всичко.


И още една идея за сос приготвен за няколко минути



Бърз сос за паста:

Реших да избягам от най-често приготвяния сос Болонезе, а и защото ми остана песто.. В зехтин се запържва 2-3 нарязани скилидки чесън, изсипва се 350 мл домашен доматен сос (или пък от домати, които се водят "пасата"), 1 дафинов лист, щипка сол. След няколко минути сосът е готов.

Този сос сервирах с прясна паста приготвена (за 2 души) от 100 гр грахам брашно, 50 гр ръжено брашно и 50 гр бяло брашно + 2 яйца.

Сервираме пастата с доматения сос, а отгоре слагаме малко от пестото от горната рецепта.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Баница с тученица
· Супа с гъби шийтаке
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
Вторник
1
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook