Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Листата от морков - защо да ги консумираме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават и български, а какво да говорим за такива със зелената част на зеленчука. Но дори и във времето, когато те се продаваха на връзка със зелените листенца, аз нямам спомен да сме ги използвали у дома. А листата на морковите са изключително полезни. Не се колебайте - опитайте.

Правя вметка, че е добре да се консумират само, ако сте наясно, че морковите не са третирани с химикали. Най-вероятно, така или иначе, ще намерите моркови със зеленина само в техния сезон и само чрез познати. Някои смятат, че зеленината е отровна заради леко горчивия вкус. Притесненията идват от наличието на алкалоиди, но от тях има и в много зеленчуци, които ядем: пипер, домати, картофи, патладжани. Ако не сте алергични към тези вещества, няма никакъв повод за притеснение. За сметка на това, леко горчивият вкус, така както в руколата, придава приятен пикантен вкус на салатата.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

Действат диуретично и спомагат добрата работа на бъбреците. Освен това са добър източник на витамин К, който в самия корен го няма. Очеизвадно е източник и на хлорофил - той спомага за пречистването на кръвта, надбъбречните жлези и въобще цялостно пречистване на организма. Прекрасен източник на калий (част от горчивината е поради това), който, знаем, е пръв приятел на здравото сърце, понижава кръвното налягане и е важен в борбата с остеопорозата.

Можем да ги добавяме към супи и ястия. Но най-добре е да се консумират сурови към всякакви салати, фрешове, смутита и сурови пастети.
Чудесно се комбинират с кореноплодни зеленчуци, зелена салата, спанак, киноа, булгур, можете да си направите дори и песто от листата.

Листенцата на морковите увяхват бързо, но, ако имате моркови с ясен произход, ето и една идея как да си поникнем листенца от тях.


Отрежете моркова на около 2 см от края в горната му част (останалата част използвайте за салати и ястия).
Поставете "пънчетата" в подходящ съд.
Добавете вода, която да ги покрие около половин сантиметър.
Сложете ги до прозореца или друг източник на дневна светлина. При нужда добавяйте по малко водичка.
След около седмица - две ще се радвате на лично отгледаните от вас листа от моркови :)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Печени зеленчуци на грил
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Четвъртък
26
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook