Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рязана долма


или печени камби, тиквички и домати с ориз


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма. Под името долма се крие ястие от пълнени зеленчуци с месо. Та един ден, след разговор с него, се сетих за тази му любов. Но имах няколко нарязани камби и реших, че ще ги оползотворя. После пък коментирах с майка ми какво съм готвила, и й казах: "Амиии долма... ама рязана". Така се роди измисленото име :) Всъщност си е камби, тиквички и домати с ориз.

2-3 с.л зехтин
1/2 глава лук
1 бр. морков
3 бр. камби
1 бр. тиквичка
250 гр. ориз (1 ч.ч.)
200 гр. домати
магданоз, чубрица
сол, черен пипер


Включваме фурната на 220 градуса.

Почистените лук и морков се нарязват на ситно. Камбите почистваме от семки и дръжки, и нарязваме на едри парчета.

Тиквичката измиваме, разрязваме на две и още две по дължина, и режем на едри кубчета.

Оризът измиваме добре и оставяме да се отцеди.

Доматите обелваме и нарязваме на кубчета. Можете да ги замените с консерва.

В мазнината запържваме (на слаб огън) лукът с морковите, разбъркваме няколко пъти и добавяме камбите и тиквичките.

След 2-3 минути добавяме оризът. Запържва се още малко и добавяме доматите.

Овкусяваме със сол, черен пипер, магданоз и чубрица на вкус. Добавяме и около 500 мл гореща вода.

Всичко се прехвърля в тава и се пече докато оризът е готовов. Ние обичаме да е по-разварен.

Ако има нужда от повече вода по време на печенето доливаме с гореща.
Коментари
2015-10-28 #2
канна
Киселината на доматите може да стегне тиквичките и камбите. Затова последните е хубаво да омекнат преди да се сложат доматите (говоря от опит с тиквички и патладжан).
2013-10-23 #1
Neli
Харесва ми ,а и ми подхожда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пилешко месо с фъстъчено масло
· Пълнени камби с ориз и маслинки
· Печени камби - зимнина
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Печени зеленчуци на грил
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Как да направим плато сирена?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Козуначена пита след Великден
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
Петък
7
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook