Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лимецът и спелтата - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
СПЕЛТАТА

Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана за правене на хляб. Като културно растение спелтата (Triticum spelta) се е ползвала още в Древна Гърция, Рим и средновековна Европа.

Много от ползите на този древен вид пшеница са резултат от широкия спектър нутриенти, които тя предлага. Макар да се различава по хранителен състав от повечето си съвременни роднини в семейство Житни, тя се използва подобно на по-масово разпространените видове пшеница.

От спелтата се прави много полезно брашно, както и продукти, които остават малко встрани от здравословната тема – джин, водка и бира. Спелтата е подходяща за хора с повишена чувствителност към съставката глутен. Поради ниското си съдържание на лесно-разтворим глутен, тя незаменима при диета, обусловена от глутенова непоносимост.

Спелтата има има висока водна разтворимост, което прави хранителните вещества в нея лесни както за храносмилане така и за усвояване от организма. Тя има значително по-високо съдържание на белтъци (17%) от пшеницата, по-богата е на витамини B комплекс и съдържа прости и сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати са важен фактор съсирването на кръвта и за стимулиране на имунната система. Спелтата е идеален източник на фибри (9,2%) и изключително богата на минерали храна.


В сравнение с другите сортове пшеница, спелтата има следните предимства:

30% по-високо съдържание на витамин В1 (тиамин)

25% повече витамин B6

45% по-богата на витамин Е

Съдържа повече ненаситени мастни киселини - предимно линоленова и линолова киселина, които са важни за регенерацията на нервните клетки.
Има по-високо съдържание на аминокиселини

Спелтата е отличен източник на витамин В2, един от най-добрите източници на манган, както и на ниацин, тиамин и мед. Тази конкретна комбинация от хранителни вещества, които така наречената храна на фараоните ни предоставя, я прави особено полезна за хора с мигрена, главоболие, атеросклероза или диабет.

В кулинарията спелтата може да се използва в много от традиционните рецепти за тестени изделия, като най-често се среща използването на брашното от спелта за направата на хляб, паста, сладкиши и други.
Коментари
2014-01-22 #2
Инна Георгиева
Здравей Димитър, има доста дребни производители, които сеят и продават, опитвал ли си да потърсиш връзка с такива.
2014-01-21 #1
Димитър Богомилов Сандулов
Благодаря,за статията. Отдавна искам да си закупя семена за посев на тези прародители на пшеницата.За ползата от тях няма смисъл да повтарям.Нека който има малко земя да си насее.МОЛЯ който знае и има някакъв адрес да ми отслужи, ще Му бъда много благодарен...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Неделя
7
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Жените не трябва да се оправдаваме за това, което сме
Понякога жените се чувстваме прекалено отговорни. Стараем се да изглеждаме добре ежедневно. Да сме перфектни...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook