Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лимецът и спелтата - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
СПЕЛТАТА

Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана за правене на хляб. Като културно растение спелтата (Triticum spelta) се е ползвала още в Древна Гърция, Рим и средновековна Европа.

Много от ползите на този древен вид пшеница са резултат от широкия спектър нутриенти, които тя предлага. Макар да се различава по хранителен състав от повечето си съвременни роднини в семейство Житни, тя се използва подобно на по-масово разпространените видове пшеница.

От спелтата се прави много полезно брашно, както и продукти, които остават малко встрани от здравословната тема – джин, водка и бира. Спелтата е подходяща за хора с повишена чувствителност към съставката глутен. Поради ниското си съдържание на лесно-разтворим глутен, тя незаменима при диета, обусловена от глутенова непоносимост.

Спелтата има има висока водна разтворимост, което прави хранителните вещества в нея лесни както за храносмилане така и за усвояване от организма. Тя има значително по-високо съдържание на белтъци (17%) от пшеницата, по-богата е на витамини B комплекс и съдържа прости и сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати са важен фактор съсирването на кръвта и за стимулиране на имунната система. Спелтата е идеален източник на фибри (9,2%) и изключително богата на минерали храна.


В сравнение с другите сортове пшеница, спелтата има следните предимства:

30% по-високо съдържание на витамин В1 (тиамин)

25% повече витамин B6

45% по-богата на витамин Е

Съдържа повече ненаситени мастни киселини - предимно линоленова и линолова киселина, които са важни за регенерацията на нервните клетки.
Има по-високо съдържание на аминокиселини

Спелтата е отличен източник на витамин В2, един от най-добрите източници на манган, както и на ниацин, тиамин и мед. Тази конкретна комбинация от хранителни вещества, които така наречената храна на фараоните ни предоставя, я прави особено полезна за хора с мигрена, главоболие, атеросклероза или диабет.

В кулинарията спелтата може да се използва в много от традиционните рецепти за тестени изделия, като най-често се среща използването на брашното от спелта за направата на хляб, паста, сладкиши и други.
Коментари
2014-01-22 #2
Инна Георгиева
Здравей Димитър, има доста дребни производители, които сеят и продават, опитвал ли си да потърсиш връзка с такива.
2014-01-21 #1
Димитър Богомилов Сандулов
Благодаря,за статията. Отдавна искам да си закупя семена за посев на тези прародители на пшеницата.За ползата от тях няма смисъл да повтарям.Нека който има малко земя да си насее.МОЛЯ който знае и има някакъв адрес да ми отслужи, ще Му бъда много благодарен...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Петък
27
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook