Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лимецът и спелтата - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
СПЕЛТАТА

Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана за правене на хляб. Като културно растение спелтата (Triticum spelta) се е ползвала още в Древна Гърция, Рим и средновековна Европа.

Много от ползите на този древен вид пшеница са резултат от широкия спектър нутриенти, които тя предлага. Макар да се различава по хранителен състав от повечето си съвременни роднини в семейство Житни, тя се използва подобно на по-масово разпространените видове пшеница.

От спелтата се прави много полезно брашно, както и продукти, които остават малко встрани от здравословната тема – джин, водка и бира. Спелтата е подходяща за хора с повишена чувствителност към съставката глутен. Поради ниското си съдържание на лесно-разтворим глутен, тя незаменима при диета, обусловена от глутенова непоносимост.

Спелтата има има висока водна разтворимост, което прави хранителните вещества в нея лесни както за храносмилане така и за усвояване от организма. Тя има значително по-високо съдържание на белтъци (17%) от пшеницата, по-богата е на витамини B комплекс и съдържа прости и сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати са важен фактор съсирването на кръвта и за стимулиране на имунната система. Спелтата е идеален източник на фибри (9,2%) и изключително богата на минерали храна.


В сравнение с другите сортове пшеница, спелтата има следните предимства:

30% по-високо съдържание на витамин В1 (тиамин)

25% повече витамин B6

45% по-богата на витамин Е

Съдържа повече ненаситени мастни киселини - предимно линоленова и линолова киселина, които са важни за регенерацията на нервните клетки.
Има по-високо съдържание на аминокиселини

Спелтата е отличен източник на витамин В2, един от най-добрите източници на манган, както и на ниацин, тиамин и мед. Тази конкретна комбинация от хранителни вещества, които така наречената храна на фараоните ни предоставя, я прави особено полезна за хора с мигрена, главоболие, атеросклероза или диабет.

В кулинарията спелтата може да се използва в много от традиционните рецепти за тестени изделия, като най-често се среща използването на брашното от спелта за направата на хляб, паста, сладкиши и други.
Коментари
2014-01-22 #2
Инна Георгиева
Здравей Димитър, има доста дребни производители, които сеят и продават, опитвал ли си да потърсиш връзка с такива.
2014-01-21 #1
Димитър Богомилов Сандулов
Благодаря,за статията. Отдавна искам да си закупя семена за посев на тези прародители на пшеницата.За ползата от тях няма смисъл да повтарям.Нека който има малко земя да си насее.МОЛЯ който знае и има някакъв адрес да ми отслужи, ще Му бъда много благодарен...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Коремните преси, лицевите опори, клековете - това са основните упражнения за добра форма, всеизвестно...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook