Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладка тиква "Баба Елена"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми за приготовление на сладки тиквички – по начин, който пазя, завещан от прабаба ми Елена. Тя прекара живота си в село Паскалевец, недалече от Павликени, цял живот ме е удивлявала с рецептите и уменията си. Казват, че външността ми е подобна на нейната, дано. Що се отнася до кулинарното майсторство на прабаба ми, имам още мноооо-го да усвоявам.
1 тиква от продълговатите,
т. нар. „Цигулка“;
7 яйца;
Захар (колкото повече, по-добре!);
Прясно мляко (около литър);
Сирене, около 500г;
Краве масло - 250г
(или олио, с каквото разполага домакинството Ви);
Пудра захар (за разкош).


Тиквата се обелва и се нарязва на правоъгълни парченца, подходящи за нареждане плътно едно до друго, със застъпване краищата на парченцата.

Тавата се подмазва щедро с 1/3 от маслото (или с олио) и първият ред от тиквените парченца се нарежда.

Разбъркват се яйцата, сиренето и захарта – и част от тази смес се слага върху първия ред тиквички; редуваме тиквички:смес отгоре, докато има „материал“.

Върху финалния ред слагаме останалото масло и заливаме с прясното мляко, което трябва да е топличко.

Това произведение се изпича за около 30 минути, докато получи дъхава, кафява коричка. Поизстине ли, поръсваме с пудра захар.

Подобни на тази рецепта се приготовляват с много любов, иначе вкусът им, дори и съвършен, няма как да е незабравим.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Палачинки (катми) с мая
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Патладжанена разядка
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Козуначена пита след Великден
· Шоколадов терин с кестени
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook