Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Гуакамолето се хапва обикновенно с тортили
Гуакамолето се хапва обикновенно с тортили

Най-популярните рецепти с авокадо


Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези иначе кръвожадни към съседите си народи, се хранели предимно с растителни култури – боб, царевица, картофи и домати. Авокадото със своето богатство на белтъчини и мазнини чудесно допълвало това вегетарианско меню и затова било много почитано.
Днес техните потомци в Мексико, отдавна са забравили род и език, но все още приготвят вкусното Гуакамоле. Доказателство, че рецептата е запазила автентичният си вид е факта, че всички използвани продукти в нея виреят по тези места от хилядолетия – авокадо, лайм, домати и царевични питки. За сравнение уж „традиционните” за българския народ храни като боб, картофи и домати са донесени от Америка и само до преди 500 г. нашите предци не са и допускали за тяхното съществуване.


Гуакамоле
2 плода авокадо
1 домат
сокът от един лайм или 1/2 лимон
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
зелен кориандър или магданоз
люта чушка или сос Табаско


Меката част на плодовете се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Доматът, чушката и зелените подправки се нарязват на ситно, а чесънът се пасира. След това всички съставки се разбъркват – лесно, бързо и изключително вкусно.
Мексиканците гребват от този сос със царевични питки, но ако не ви се намират арабските също вършат работа. Аз предпочитам гуакамолето със скариди – просто загребвайте по малко от него с почистените опашки.


Мексиканската кухня се слави не само с вкусните сосове и царевичните тортили, но и със студените си супи. Освен популярното Гаспачо, в този край на света обичат да хапват и супа с авокадо. Ето и рецептата:


Студена супа с авокадо
2 плода авокадо
1 кофичка кисело мляко
сокът на половин лимон
1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън
сос Табаско, черен пипер, сол
твърдо сварени яйца
магданоз за гарниране


Авокадото и киселото мляко се пасират, докато се получи гладка консистенция. Прибавят се лимона, зехтина, чесъна, сос Табаско, пипера и солта.
Супата се разсипва в купички и така се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция с половин яйце и стрък магданоз.



Последната рецепта с авокадо, която ще ви предложа може би ще ви изненада. Става дума не за ястие, а за подхранваща маска за лице. Винаги съм изказвала известни резерви към ефективността на домашно приготвената козметика, но не и в този случай. За разлика от останалите плодове, ценните съставки на авокадото лесно проникват в кожата и не се нуждаят от никаква обработка. Намачкайте меката част на едно авокадо със супена лъжица зехтин и нанесете сместа за 20-тина минути на лицето. Премахнете маската само с тампон, напоен с почистващ лосион, за да останат съставите, които вече са проникнали в кожата. Маската има най-добро действие, ако я направите преди сън. На другия ден кожата ви ще бъде гладка и свежа.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
3
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook