Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Гуакамолето се хапва обикновенно с тортили
Гуакамолето се хапва обикновенно с тортили

Най-популярните рецепти с авокадо


Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези иначе кръвожадни към съседите си народи, се хранели предимно с растителни култури – боб, царевица, картофи и домати. Авокадото със своето богатство на белтъчини и мазнини чудесно допълвало това вегетарианско меню и затова било много почитано.
Днес техните потомци в Мексико, отдавна са забравили род и език, но все още приготвят вкусното Гуакамоле. Доказателство, че рецептата е запазила автентичният си вид е факта, че всички използвани продукти в нея виреят по тези места от хилядолетия – авокадо, лайм, домати и царевични питки. За сравнение уж „традиционните” за българския народ храни като боб, картофи и домати са донесени от Америка и само до преди 500 г. нашите предци не са и допускали за тяхното съществуване.


Гуакамоле
2 плода авокадо
1 домат
сокът от един лайм или 1/2 лимон
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
зелен кориандър или магданоз
люта чушка или сос Табаско


Меката част на плодовете се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Доматът, чушката и зелените подправки се нарязват на ситно, а чесънът се пасира. След това всички съставки се разбъркват – лесно, бързо и изключително вкусно.
Мексиканците гребват от този сос със царевични питки, но ако не ви се намират арабските също вършат работа. Аз предпочитам гуакамолето със скариди – просто загребвайте по малко от него с почистените опашки.


Мексиканската кухня се слави не само с вкусните сосове и царевичните тортили, но и със студените си супи. Освен популярното Гаспачо, в този край на света обичат да хапват и супа с авокадо. Ето и рецептата:


Студена супа с авокадо
2 плода авокадо
1 кофичка кисело мляко
сокът на половин лимон
1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън
сос Табаско, черен пипер, сол
твърдо сварени яйца
магданоз за гарниране


Авокадото и киселото мляко се пасират, докато се получи гладка консистенция. Прибавят се лимона, зехтина, чесъна, сос Табаско, пипера и солта.
Супата се разсипва в купички и така се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция с половин яйце и стрък магданоз.



Последната рецепта с авокадо, която ще ви предложа може би ще ви изненада. Става дума не за ястие, а за подхранваща маска за лице. Винаги съм изказвала известни резерви към ефективността на домашно приготвената козметика, но не и в този случай. За разлика от останалите плодове, ценните съставки на авокадото лесно проникват в кожата и не се нуждаят от никаква обработка. Намачкайте меката част на едно авокадо със супена лъжица зехтин и нанесете сместа за 20-тина минути на лицето. Премахнете маската само с тампон, напоен с почистващ лосион, за да останат съставите, които вече са проникнали в кожата. Маската има най-добро действие, ако я направите преди сън. На другия ден кожата ви ще бъде гладка и свежа.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook