Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Карфиолът - I


Къде зимува Витамин С

Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва наум, е лимонът. Ако се огледамe обаче из голямото разнообразие от зеленчуци, местно производство, ще забележим и още един склад за витамин C - карфиолът.

Наричан още "цветно зеле", карфиолът е едногодишен зеленчук от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), чиито най-известни роднини са зеленчуците броколи, зеле и кале (къдраво зеле) и по-малко известния алабаш. Както и много други представители на това семейство, карфиолът е източник на множество полезни съставки. Всъщност, предвид хранителните му стойности, този зеленчук е една отлична евтина, родна алтернатива на гореизброените. И в частност - на не толкова лесно достъпното, но често споменавано в режимите за здравословно хранене - кале.

Главата карфиол представлява “букет” от неразвити цветни пъпки. Едрите зелени листа около главата я защитават от слънчевата светлина и възпрепятстват развитието на хлорофил, допринасяйки за белия цвят на повечето от сортовете.

Историята на карфиола може да се проследи назад до дивото зеле, за което се смята, че произхожда от Мала Азия. Зеленчукът преминава през известни трансформации и се появява в района на Средиземноморието, като става широко разпространена храна в Турция и Италия още от 600 г. пр. н.е. Във Франция, а по-късно в Източна Европа и в Англия става по известен през 16 в. Днес сред големите производители са САЩ, Франция, Италия, Индия и Китай.В България карфиолът е достъпен още от средата на октомври, чак до март


С какво е полезен карфиолът?

Само с 1 чаша от него (около 100 грама) можем да си набавим 14% (57.0mcg) от дневната ни необходимост от фолиева киселина и 77% (46.4mg) от дневната необходимост от витамин С.

Освен впечатляващо количество витамин С, зеленчукът е богат и на манган, което го прави полезен за централната нервна система и хрущялните тъкани храна, както и помощник в борбата с появата на остеопороза.

Полезните вещества в карфиола обаче не свършват с това. Към тях трябва да добавим още и изключително важните за правилното функциониране на организма ни фитонутриенти. Освен антиоксидантни, те имат и противовъзпалителни и противоракови свойства. Ето кои от тях се срещат в карфиола: бета-каротин, бета- криптоксантин , кафеена киселина, канелена киселина, ферулова киселина, кверцетин, рутин и кемпферол.


Оксидативният стрес възниква когато равновесието между оксиданти и антиоксиданти бъде нарушено. Това може да стане в резултат от стресови за клетките фактори като радиация, хербициди, лекарства, замърсяване, тежки метали, патогени и др.
Всичко изброено не само поддържа системите в тялото ни в добра форма, пазейки органите от дегенеративни изменения, но и спомага за намаляване на риска от оксидативен стрес в клетките ни. Карфиолът е една от храните, които се препоръчват за детоксикацията на организма и които ни пазят от вредното действие на оксидантите в тялото ни. Благодарение на противовъзпалителния си ефект и на действието на съединение, наречено глюкорафанин, карфиолът спомага за понижаване на холестерола и има антибактериални свойства.


Друго голямо предимство на карфиола е наличието на значително количество витамин К, който е известен със своите противовъзпалителни свойства. Мастноразтворимият витамин спомага за усвояването на калция в организма, полезен е за костите и поддържа правилното функциониране на черния дроб.
Продължава: Карфиолът - II
Коментари
2013-10-23 #3
Цвети
фенклубът се заформи )) наскоро помагах в туршиоправенето. една розичка в буркана, една в устата. и това, че засища - напълно вярно!
2013-10-23 #2
teodora
И аз много обичам! Чуден е за хрупкане. Наскоро открих, че е много вълнуващ с кокосово масло приготвен, в йенска тенджера, с други другари - морков, чушка и тн. Топи се в устата.
2013-10-23 #1
Инна Георгиева
Много обичам карфиол! Само на пара дори направен. Приготвям си го с разни индийски подправки. Една от любимите храни на детето, когато го захранвахме
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Карфиолът - II
· Крем супа от карфиол с куркума
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· И пристигна пъстроцветна есента....
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
· На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook