Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Карфиолът - I


Къде зимува Витамин С

Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва наум, е лимонът. Ако се огледамe обаче из голямото разнообразие от зеленчуци, местно производство, ще забележим и още един склад за витамин C - карфиолът.

Наричан още "цветно зеле", карфиолът е едногодишен зеленчук от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), чиито най-известни роднини са зеленчуците броколи, зеле и кале (къдраво зеле) и по-малко известния алабаш. Както и много други представители на това семейство, карфиолът е източник на множество полезни съставки. Всъщност, предвид хранителните му стойности, този зеленчук е една отлична евтина, родна алтернатива на гореизброените. И в частност - на не толкова лесно достъпното, но често споменавано в режимите за здравословно хранене - кале.

Главата карфиол представлява “букет” от неразвити цветни пъпки. Едрите зелени листа около главата я защитават от слънчевата светлина и възпрепятстват развитието на хлорофил, допринасяйки за белия цвят на повечето от сортовете.

Историята на карфиола може да се проследи назад до дивото зеле, за което се смята, че произхожда от Мала Азия. Зеленчукът преминава през известни трансформации и се появява в района на Средиземноморието, като става широко разпространена храна в Турция и Италия още от 600 г. пр. н.е. Във Франция, а по-късно в Източна Европа и в Англия става по известен през 16 в. Днес сред големите производители са САЩ, Франция, Италия, Индия и Китай.В България карфиолът е достъпен още от средата на октомври, чак до март


С какво е полезен карфиолът?

Само с 1 чаша от него (около 100 грама) можем да си набавим 14% (57.0mcg) от дневната ни необходимост от фолиева киселина и 77% (46.4mg) от дневната необходимост от витамин С.

Освен впечатляващо количество витамин С, зеленчукът е богат и на манган, което го прави полезен за централната нервна система и хрущялните тъкани храна, както и помощник в борбата с появата на остеопороза.

Полезните вещества в карфиола обаче не свършват с това. Към тях трябва да добавим още и изключително важните за правилното функциониране на организма ни фитонутриенти. Освен антиоксидантни, те имат и противовъзпалителни и противоракови свойства. Ето кои от тях се срещат в карфиола: бета-каротин, бета- криптоксантин , кафеена киселина, канелена киселина, ферулова киселина, кверцетин, рутин и кемпферол.


Оксидативният стрес възниква когато равновесието между оксиданти и антиоксиданти бъде нарушено. Това може да стане в резултат от стресови за клетките фактори като радиация, хербициди, лекарства, замърсяване, тежки метали, патогени и др.
Всичко изброено не само поддържа системите в тялото ни в добра форма, пазейки органите от дегенеративни изменения, но и спомага за намаляване на риска от оксидативен стрес в клетките ни. Карфиолът е една от храните, които се препоръчват за детоксикацията на организма и които ни пазят от вредното действие на оксидантите в тялото ни. Благодарение на противовъзпалителния си ефект и на действието на съединение, наречено глюкорафанин, карфиолът спомага за понижаване на холестерола и има антибактериални свойства.


Друго голямо предимство на карфиола е наличието на значително количество витамин К, който е известен със своите противовъзпалителни свойства. Мастноразтворимият витамин спомага за усвояването на калция в организма, полезен е за костите и поддържа правилното функциониране на черния дроб.
Продължава: Карфиолът - II
Коментари
2013-10-23 #3
Цвети
фенклубът се заформи )) наскоро помагах в туршиоправенето. една розичка в буркана, една в устата. и това, че засища - напълно вярно!
2013-10-23 #2
teodora
И аз много обичам! Чуден е за хрупкане. Наскоро открих, че е много вълнуващ с кокосово масло приготвен, в йенска тенджера, с други другари - морков, чушка и тн. Топи се в устата.
2013-10-23 #1
Инна Георгиева
Много обичам карфиол! Само на пара дори направен. Приготвям си го с разни индийски подправки. Една от любимите храни на детето, когато го захранвахме
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Карфиолът - II
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Любими есенни супи с тиква
· Баница с праз, гъби и амарант
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Петък
15
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook