Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса


От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате” твърде често и на определени плодове и зеленчуци? Безспорно сладките неща са номер едно в списъка на кариесообразуващите храни.

Оказва се, обаче, че и излишъкът на органични киселини е не по-малко страшен за зъбите ни. Действието им е елементарно - те усилено способстват за разрушаването на емайла, а от там следва и по-лесното проникване на микроорганизмите в дълбоките тъкани на зъба.


А сега, на вашето внимание- плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса.

Тези, които съдържат доста голямо количество въглехидрати – ананас, банани, грозде, смокини, фурми, ябълки, картофи.

Фурмите имат малко противоречив “статус”, тъй като, макар и богати на захари, те съдържат значително количество флуор, който е особено необходим за зъбите и предпазващ ги от кариес.
Не веднъж сме чували, че ябълките почистват добре зъбите. Оказва се, обаче, че също толкова “добре” те могат и да им навредят. Някои по-сладки сортове ябълки съдържат количество захар, равняващо се на около 4 чаени лъжички. Тази “доза” е достатъчна, за да увреди не само емайла, а и дентина на зъбите- слоят, намиращ се под емайла. Експерти твърдят, че редовно консумиращите ябълки са дори по-застрашени от увреждане на дентина от онези, които често приемат газирани напитки.

Доказано, че съдържанието на захар в днешните плодове е сравнително по-високо от това преди десет-двадесет години. Ябълките от детството ни например, са включвали в състава си около 10 % захар, а сега процентите достигат цифрата 15, дори я прехвърлят.


Внимание - в изсушен вид тези, а и почти всички други плодове, се оказват два пъти по-пагубни за зъбите ни.

Съществуват и изключения, обаче - изследвания показват, че стафидите съдържат антибактериални вещества, флавоноиди и полифеноли, които предотвратяват гниенето в устата.

Съдържащите голямо количество органични киселини - боровинки, касис, нар, цитрусовите плодове, ягоди ( затова не прекалявайте с опитите си да избелите зъбите си с помощта на този плод, макар и да имат ефект), домати- този любим червен зеленчук, обаче е сред средно киселинните т.е. сравнително по-безвреден от нара и лимоните.

Тук по-голямо внимание трябва да обърнем на цитрусите, които наистина не са никак безобидни за зъбите ни. На първо място лимоните, разбира се ( поради съдържанието на силно концентрирана киселина) , следвани от грейпфрутите и портокалите, неминуемо причиняват ерозия на зъбния емайл. Поради това съветът на стоматолозите е един и е добре да не забравяте да го спазвате- изплаквайте устата си с вода след прием на цитруси или сок от такива.

Сигурно ви е известно е, че сдъвкването на стрък магданоз или целина може да почисти зъбите и да освежи по перфектен начин дъха ви и все пак, не бързайте да го правите. Изненадващо за повечето от нас в групата на съдържащите, вредни за зъбите ни органични киселини, попадат именно магданозът, марулята, спанакът и целината.

И все пак- изложените твърдения не означават, че от утре трябва да спрете да ядете ябълки и портокали или да ограничите магданоза в супата. Сами се досещате, че изброените плодове и зеленчуци имат не малко ползи за здравето ви, най-вече са безценен източник на витамини. Доказано е, че органичните киселини имат свойството да омекотяват зъбния емайл, но това не е причина да забравим за факта, че именно растителните сокове, съдържащи тези киселини, се използват в медицината като противотемпературно, диетично и ободряващо средство.


Добре е просто да помним няколко правила при “употребата” на тези растителни храни.
Ето ги и тях:


Похапвайте всичко с мярка - дори най-здравословната храна в даден момент ще навреди и то не само на зъбите ви, ако прекалявате с количествата.

Добре е, когато имате възможност, да миете зъбите си след приема на подобни “кариесни” плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да пиете плодовите сокове или поне фрешовете със сламка.

И най-важното - да посещавате редовно стоматолога си, дори при видимо най-безобидния проблем.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· Тайните врагове на красивата усмивка
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Всички сме свързани
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Петък
15
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook