Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса


От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате” твърде често и на определени плодове и зеленчуци? Безспорно сладките неща са номер едно в списъка на кариесообразуващите храни.

Оказва се, обаче, че и излишъкът на органични киселини е не по-малко страшен за зъбите ни. Действието им е елементарно - те усилено способстват за разрушаването на емайла, а от там следва и по-лесното проникване на микроорганизмите в дълбоките тъкани на зъба.


А сега, на вашето внимание- плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса.

Тези, които съдържат доста голямо количество въглехидрати – ананас, банани, грозде, смокини, фурми, ябълки, картофи.

Фурмите имат малко противоречив “статус”, тъй като, макар и богати на захари, те съдържат значително количество флуор, който е особено необходим за зъбите и предпазващ ги от кариес.
Не веднъж сме чували, че ябълките почистват добре зъбите. Оказва се, обаче, че също толкова “добре” те могат и да им навредят. Някои по-сладки сортове ябълки съдържат количество захар, равняващо се на около 4 чаени лъжички. Тази “доза” е достатъчна, за да увреди не само емайла, а и дентина на зъбите- слоят, намиращ се под емайла. Експерти твърдят, че редовно консумиращите ябълки са дори по-застрашени от увреждане на дентина от онези, които често приемат газирани напитки.

Доказано, че съдържанието на захар в днешните плодове е сравнително по-високо от това преди десет-двадесет години. Ябълките от детството ни например, са включвали в състава си около 10 % захар, а сега процентите достигат цифрата 15, дори я прехвърлят.


Внимание - в изсушен вид тези, а и почти всички други плодове, се оказват два пъти по-пагубни за зъбите ни.

Съществуват и изключения, обаче - изследвания показват, че стафидите съдържат антибактериални вещества, флавоноиди и полифеноли, които предотвратяват гниенето в устата.

Съдържащите голямо количество органични киселини - боровинки, касис, нар, цитрусовите плодове, ягоди ( затова не прекалявайте с опитите си да избелите зъбите си с помощта на този плод, макар и да имат ефект), домати- този любим червен зеленчук, обаче е сред средно киселинните т.е. сравнително по-безвреден от нара и лимоните.

Тук по-голямо внимание трябва да обърнем на цитрусите, които наистина не са никак безобидни за зъбите ни. На първо място лимоните, разбира се ( поради съдържанието на силно концентрирана киселина) , следвани от грейпфрутите и портокалите, неминуемо причиняват ерозия на зъбния емайл. Поради това съветът на стоматолозите е един и е добре да не забравяте да го спазвате- изплаквайте устата си с вода след прием на цитруси или сок от такива.

Сигурно ви е известно е, че сдъвкването на стрък магданоз или целина може да почисти зъбите и да освежи по перфектен начин дъха ви и все пак, не бързайте да го правите. Изненадващо за повечето от нас в групата на съдържащите, вредни за зъбите ни органични киселини, попадат именно магданозът, марулята, спанакът и целината.

И все пак- изложените твърдения не означават, че от утре трябва да спрете да ядете ябълки и портокали или да ограничите магданоза в супата. Сами се досещате, че изброените плодове и зеленчуци имат не малко ползи за здравето ви, най-вече са безценен източник на витамини. Доказано е, че органичните киселини имат свойството да омекотяват зъбния емайл, но това не е причина да забравим за факта, че именно растителните сокове, съдържащи тези киселини, се използват в медицината като противотемпературно, диетично и ободряващо средство.


Добре е просто да помним няколко правила при “употребата” на тези растителни храни.
Ето ги и тях:


Похапвайте всичко с мярка - дори най-здравословната храна в даден момент ще навреди и то не само на зъбите ви, ако прекалявате с количествата.

Добре е, когато имате възможност, да миете зъбите си след приема на подобни “кариесни” плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да пиете плодовите сокове или поне фрешовете със сламка.

И най-важното - да посещавате редовно стоматолога си, дори при видимо най-безобидния проблем.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· Тайните врагове на красивата усмивка
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Всички сме свързани
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
Мислите, че сте в доста добра форма, но не използвате разни приложения или други интелигентни устройства,...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook