Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Райската ябълка


Храна на боговете


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото й наименование „диоспирос“ означава "храна на боговете".

Родината на райската ябълка е Китай, откъдето се разпространява в Източна Азия. В Европа навлиза късно, в края на 19 век. У нас не е много позната, отглежда се предимно в Южна България. Днес са известни около 500 вида райски ябълки, повечето от тях растат в тропиците. Тя един от най-студоустойчивите субтропични видове, издържа при температури до минус 20 градуса без проблем. Влаголюбиво овощно дърво с късен цъфтеж през май - юни, райската ябълка не се влияе от есенните слани и плодовете могат да останат на дървото и след като окапят листата.

Освен с декоративните си качества, тази "божествена храна" е известна и като истински извор на полезни вещества, което я прави незаменима при есенното хранене. Но най- напред - кога и как да консумираме този плод?

Подходящи за похапване са добре узрелите, но не много меки плодове. Кожицата им трябва да е гладка, блестяща и почти прозрачна. Наличието на черни петна означава, че е започнало гниене. При беритбата плодовете са твърди и е необходимо да се изчака няколко дни, за да омекнат, тогава са годни за ядене. В противен случай силно тръпчивият вкус няма да ни хареса. Другият вариант е твърдите, но узрели, ябълки да се замразят за 12 часа във фризер и след като се размразят, вече стават сладки.

Райската ябълка е полезна и ценна като храна, диетично и лечебно средство. В миналото лечителите са я използвали за възстановяване на хора след продължително боледуване.

Не напразно я наричат „Храната на боговете“. Съдържа много бета-каротин, който оцветява плодовете в оранжево, монозахариди - 17 до 20 %, като 80 % от тях се падат на фруктозата, органични киселини, протеини, дъбилни вещества, целулоза – повече от колкото обикновените ябълки, витамини А, С и Р, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, йод /до 39 мг%/. Голям източник на антиоксиданти, богата е на пектин и минерални соли.

Съдържанието на пектинови вещества действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора. Високото съдържание на желязо, калий и магнезий е препоръчително при анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система, помага в борбата с хипертонията, стабилизирайки кръвното налягане. Фосфорът и калцият са гаранция за здрави кости, а високото съдържание на йод е полезно за функцията на щитовидната жлеза. Огромното количество бета-каротин забавя стареенето на очите и укрепва зрението, грижи се за дихателната система и предотвратява развитието на бронхит.

Райските ябълки имат и диуретичен ефект. Магнезият в тях способства организма да изхвърли натриевите соли и така разтоварва работата на бъбреците, успокоява нервите и осигурява спокоен сън. Фруктозата и глюкозата спомагат за доброто настроение, а букетът от витамини се бори със сезонните настинки.

И не на последно място - с нея можете да си направите домашна маска за лице, която почиства черни точки и стяга разширените пори. Намачкайте на пюре месестата част на плода, смесете с един жълтък и нанесете на почистената кожа на лицето. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

За директна консумация райската ябълка се почиства от твърдата чашка и се яде обелена и нарязана на парченца или се изгребва с лъжичка. Може да се суши, използва се в състава на плодови пюрета и нектари, сладка и конфитюри.

Райската ябълка се бере в началото на ноември, задължително с дръжката, която се реже внимателно до чашката на плода. В противен случай няма трайност и бързо загнива. Съхранението на обраните плодове става като се подреждат в щайги на два реда, като на долния ред чашките на плодовете са обърнати надолу, а на горния – нагоре. Държат се на тъмно и хладно място, най-добре при температура около 1 градус.
При правилна грижа ябълките могат да се пазят свежи почти месец и дълго време да са добре дошли на трапезата ни със своите полезни качества.

Плодовете на райската ябълка създават у нас усещане за свежест, сладка като мед. Трудно бихме могли да дадем определение за вкуса на оранжевите бомбички. Дори да съчетаете в едно - желе бяло грозде, кайсия, домат и жълъд, пак няма да получите представа, докато не я опитате... Странна смесица, вълшебно усещане!
Коментари
2016-08-30 #1
Рени
Малко е странна на вкус, но става много приятна, ако е силно охладена и нарязана на тънки резенчета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашни маски с извара
· Суха коса - правилната грижа
· Подготовката за Нова година - стъпка по стъпка - I
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Есента в градината
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Лято е, но да не се отпускаме
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Хлорела – супер храна от дълбините на океана
· Тайните на домашната лимонада
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
· Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Интровертните родители и предизвикателствата на модерното възпитание
· В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
· Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Вторник
12
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook