Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Райската ябълка


Храна на боговете


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото й наименование „диоспирос“ означава "храна на боговете".

Родината на райската ябълка е Китай, откъдето се разпространява в Източна Азия. В Европа навлиза късно, в края на 19 век. У нас не е много позната, отглежда се предимно в Южна България. Днес са известни около 500 вида райски ябълки, повечето от тях растат в тропиците. Тя един от най-студоустойчивите субтропични видове, издържа при температури до минус 20 градуса без проблем. Влаголюбиво овощно дърво с късен цъфтеж през май - юни, райската ябълка не се влияе от есенните слани и плодовете могат да останат на дървото и след като окапят листата.

Освен с декоративните си качества, тази "божествена храна" е известна и като истински извор на полезни вещества, което я прави незаменима при есенното хранене. Но най- напред - кога и как да консумираме този плод?

Подходящи за похапване са добре узрелите, но не много меки плодове. Кожицата им трябва да е гладка, блестяща и почти прозрачна. Наличието на черни петна означава, че е започнало гниене. При беритбата плодовете са твърди и е необходимо да се изчака няколко дни, за да омекнат, тогава са годни за ядене. В противен случай силно тръпчивият вкус няма да ни хареса. Другият вариант е твърдите, но узрели, ябълки да се замразят за 12 часа във фризер и след като се размразят, вече стават сладки.

Райската ябълка е полезна и ценна като храна, диетично и лечебно средство. В миналото лечителите са я използвали за възстановяване на хора след продължително боледуване.

Не напразно я наричат „Храната на боговете“. Съдържа много бета-каротин, който оцветява плодовете в оранжево, монозахариди - 17 до 20 %, като 80 % от тях се падат на фруктозата, органични киселини, протеини, дъбилни вещества, целулоза – повече от колкото обикновените ябълки, витамини А, С и Р, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, йод /до 39 мг%/. Голям източник на антиоксиданти, богата е на пектин и минерални соли.

Съдържанието на пектинови вещества действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора. Високото съдържание на желязо, калий и магнезий е препоръчително при анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система, помага в борбата с хипертонията, стабилизирайки кръвното налягане. Фосфорът и калцият са гаранция за здрави кости, а високото съдържание на йод е полезно за функцията на щитовидната жлеза. Огромното количество бета-каротин забавя стареенето на очите и укрепва зрението, грижи се за дихателната система и предотвратява развитието на бронхит.

Райските ябълки имат и диуретичен ефект. Магнезият в тях способства организма да изхвърли натриевите соли и така разтоварва работата на бъбреците, успокоява нервите и осигурява спокоен сън. Фруктозата и глюкозата спомагат за доброто настроение, а букетът от витамини се бори със сезонните настинки.

И не на последно място - с нея можете да си направите домашна маска за лице, която почиства черни точки и стяга разширените пори. Намачкайте на пюре месестата част на плода, смесете с един жълтък и нанесете на почистената кожа на лицето. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

За директна консумация райската ябълка се почиства от твърдата чашка и се яде обелена и нарязана на парченца или се изгребва с лъжичка. Може да се суши, използва се в състава на плодови пюрета и нектари, сладка и конфитюри.

Райската ябълка се бере в началото на ноември, задължително с дръжката, която се реже внимателно до чашката на плода. В противен случай няма трайност и бързо загнива. Съхранението на обраните плодове става като се подреждат в щайги на два реда, като на долния ред чашките на плодовете са обърнати надолу, а на горния – нагоре. Държат се на тъмно и хладно място, най-добре при температура около 1 градус.
При правилна грижа ябълките могат да се пазят свежи почти месец и дълго време да са добре дошли на трапезата ни със своите полезни качества.

Плодовете на райската ябълка създават у нас усещане за свежест, сладка като мед. Трудно бихме могли да дадем определение за вкуса на оранжевите бомбички. Дори да съчетаете в едно - желе бяло грозде, кайсия, домат и жълъд, пак няма да получите представа, докато не я опитате... Странна смесица, вълшебно усещане!
Коментари
2016-08-30 #1
Рени
Малко е странна на вкус, но става много приятна, ако е силно охладена и нарязана на тънки резенчета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашни маски с извара
· Суха коса - правилната грижа
· Подготовката за Нова година - стъпка по стъпка - I
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Четвъртък
20
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook