Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Елда с кестени


Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна за хапване, но да запазите и полезните ѝ свойства? Ето едно есенно предложение - елда в комбинация с кестени. Тях всеки ги обича. А сварени заедно с гречката ( на руски елда ) се получава плътен и наистина интересен аромат. Една укрепваща кашичка за уютно настроение.

Нека видим как да я приготвим!

И кестените, и елдата имат силни вкусови качества, които ще се борят в тази гозба. Моето предложение е съотношението да е приблизително 100гр елда на 6-7бр кестени.

Изчиствате и накълцвате кестените, докато са още сурови. Ако много ги харесвате, сложете повече.

Във вряща, леко подсолена вода се слагат накълцаните сурови кестени и елдата. Добре е съотношението им с водата да е 1:2,5.

Забележка: Кафявата елда има специфичен аромат на земя и пръст и е леко горчива. За да смекчим това, някои готвачи препоръчват да я измием добре, да я подсушим и запечем предварително за кратко и едва тогава да я варим. Други пък просто съветват да се изхвърли първата вода при варенето. Това е трудна задача, тъй като по правило на гречката не ѝ трябва кой знае колко време, за да се стане готова.

Оставете ги да поврат на максимална степен за десетина минути. След това намалете градуса за още 5-7мин. Накрая нека покъкрят за още 3-5 мин.

Вече сварена, сместа се покрива за кратко с кърпа, за да се задуши.

Ако имате под ръка, пуснете да се накисне вътре ленено семе. След това я прецедете до сравнително суха каша.


Сложете орехи и семена по ваш вкус. Аз добавих маково и сусамово семе. Може да се подправи с масло или зехтин, още докато е топла. А защо не и с маслини? Импровизирайте!

Да ви е вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Гювечета с кестени
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Вторник
19
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook