Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Елда с кестени


Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна за хапване, но да запазите и полезните ѝ свойства? Ето едно есенно предложение - елда в комбинация с кестени. Тях всеки ги обича. А сварени заедно с гречката ( на руски елда ) се получава плътен и наистина интересен аромат. Една укрепваща кашичка за уютно настроение.

Нека видим как да я приготвим!

И кестените, и елдата имат силни вкусови качества, които ще се борят в тази гозба. Моето предложение е съотношението да е приблизително 100гр елда на 6-7бр кестени.

Изчиствате и накълцвате кестените, докато са още сурови. Ако много ги харесвате, сложете повече.

Във вряща, леко подсолена вода се слагат накълцаните сурови кестени и елдата. Добре е съотношението им с водата да е 1:2,5.

Забележка: Кафявата елда има специфичен аромат на земя и пръст и е леко горчива. За да смекчим това, някои готвачи препоръчват да я измием добре, да я подсушим и запечем предварително за кратко и едва тогава да я варим. Други пък просто съветват да се изхвърли първата вода при варенето. Това е трудна задача, тъй като по правило на гречката не ѝ трябва кой знае колко време, за да се стане готова.

Оставете ги да поврат на максимална степен за десетина минути. След това намалете градуса за още 5-7мин. Накрая нека покъкрят за още 3-5 мин.

Вече сварена, сместа се покрива за кратко с кърпа, за да се задуши.

Ако имате под ръка, пуснете да се накисне вътре ленено семе. След това я прецедете до сравнително суха каша.


Сложете орехи и семена по ваш вкус. Аз добавих маково и сусамово семе. Може да се подправи с масло или зехтин, още докато е топла. А защо не и с маслини? Импровизирайте!

Да ви е вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Гювечета с кестени
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Четвъртък
2
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook