Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Скорбялата - енергия за тялото


Топ 5 на храните, богати на скорбяла

Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас да са запознати повече с негативите от него, то е изключително важен източник на витамини от B-групата, калций, желязо и фибри. Може да сте чували, че скорбялата е в състояние да предизвика развитие на ракови клетки (което все още е абсолютно недоказано), както и ви е всеизвестно, че благодарение на нея е вероятно да качите не малко излишни килограми, но едва ли сте абсолютно наясно, с какво точно ви снабдява тя. Затова сега ще си поговорим за нейните положителни свойства, както и за храните, в които трябва да я търсите.

Казват, че около 30%, дори 40% от храната ни е необходимо да се състои от нишестени “продукти”. Защо ли? Съществуват две основни причини:

Защото те ни осигуряват така значимите въглехидрати - които от своя страна са основният източник на енергия, без която тялото ни по никакъв начин не може да е във форма

И ни набавят фибри - те пък помагат да се чувстваме сити и регулират дейността на червата. Разтворимите фибри също така имат способността да намаляват нивата на холестерола в кръвта.

Нишесте може да си осигурим и на прах от магазина. Но не за това ще си говорим в момента. Знаете ли кои са храните, които съдържат най-високо количество скорбяла и каква полза имате от тях?

Картофи - първенецът по съдържание на нишесте- цели 70 г. Доставят ви доста добро количество въглехидрати, белтъчини, минерали, фибри, калий, йод, както и почти нулево количество мазнини. Намаляват риска от инсулт, понижават кръвното налягане и нивата на холестерола. За предпочитане е да ги печете или задушавате. Варенето намалява съдържанието на калий в тях. За пърженето си знаете.

Ориз - второ място с 68,3г скорбяла, наличие на фибри, въглехидрати и съвсем малко мазнини. Да не забравяме и витамин B, калия, фосфора и аминокиселините, съдържащи се в него. Оказва благотворно влияние върху цялото ни здраве- подобрява апетита, спомага за свеж външен вид, здрави кожа, коса и нокти. Полезен е за нервната система, стомаха, червата, пикочния мехур и бъбреците. Мисля, че сте чели не малко за това азиатско чудо, затова нека преминем натам.

Царевично брашно - 66г- В1, В2, Р, Е и К. Фосфорът помага за бързото освобождаване на енергия в тъканите, подобрява работата на мозъка, осигурява ни здрави кости и зъби, регулира дейността на нервната система. При атеросклероза и повишен холестерол - и този “скорбялен продукт” е насреща. Царевичното брашно ускорява храносмилането, стимулирайки дейността на червата. То съдържа каротеноиди, които имат мощно антиоксидантно действие. При проблем с жлъчните пътища също е препоръчително да се доверите на царевицата.

Пшенично брашно, но пълнозърнесто - 57г нишесте (при 68г в бялото брашно, но за него сега няма да пишем, защото то не попада сред най-полезните храни). И тук ще срещнем голямо количество въглехидрати, протеини и мазнини, както и витамини от групата B, витамин Е, цинк, желязо и магнезий, хранителни влакна. Като основни ефекти от консумацията на пълнозърнестото брашно можем да отчетем: снижаването на нивото на холестерола в кръвта и намаляването на риска от развитие на атеросклероза и рак на дебелото черво.
Сред останалите пшенични култури с високо съдържание на скорбяла се отличават спелтата и камута, но тях ще ги прескочим, тъй като вече споменахме пшеницата.
Сурова и сварена киноа


Следващата малко известна, но много полезна “нишестена” храна, се нарича киноа - 52.2г - зърноподобна култура, която няма как да пропуснем. Твърде богата на витамин Е и B, манган, цинк, фосфор, желязо. Освен това, тя е единственият природен продукт, който ще ви набави всички осем на брой аминокиселини. Високо кръвно налягане, завишен холестерол, сърдечна недостатъчност, мигрена, астма, жлъчни камъни - все болести, които ще стоят по-далече от вас, ако и се доверите. Фибрите в нея дори намаляват риска от рак на гърдата и диабет тип 2.


По съдържание на така "вредната” скорбяла на предните места се нареждат тиквите, сред зеленчуците, и бананите, сред плодовете.


И за накрая - всяко нещо, с което прекаляваме, няма как да е полезно за нас. Затова, ако внимаваме със съдържанието на скорбялата, няма как да я направим наш враг. Дори напротив - вече казахме, че тя е енергийният запас, без който тялото ни не може да се справи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнозърнести канелени бисквити
· Ечемичени здравословни бисквити
· Лучник с пълнозърнесто брашно
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Какво да похапваме пред телевизора
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пататник
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook