Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Скорбялата - енергия за тялото


Топ 5 на храните, богати на скорбяла

Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас да са запознати повече с негативите от него, то е изключително важен източник на витамини от B-групата, калций, желязо и фибри. Може да сте чували, че скорбялата е в състояние да предизвика развитие на ракови клетки (което все още е абсолютно недоказано), както и ви е всеизвестно, че благодарение на нея е вероятно да качите не малко излишни килограми, но едва ли сте абсолютно наясно, с какво точно ви снабдява тя. Затова сега ще си поговорим за нейните положителни свойства, както и за храните, в които трябва да я търсите.

Казват, че около 30%, дори 40% от храната ни е необходимо да се състои от нишестени “продукти”. Защо ли? Съществуват две основни причини:

Защото те ни осигуряват така значимите въглехидрати - които от своя страна са основният източник на енергия, без която тялото ни по никакъв начин не може да е във форма

И ни набавят фибри - те пък помагат да се чувстваме сити и регулират дейността на червата. Разтворимите фибри също така имат способността да намаляват нивата на холестерола в кръвта.

Нишесте може да си осигурим и на прах от магазина. Но не за това ще си говорим в момента. Знаете ли кои са храните, които съдържат най-високо количество скорбяла и каква полза имате от тях?

Картофи - първенецът по съдържание на нишесте- цели 70 г. Доставят ви доста добро количество въглехидрати, белтъчини, минерали, фибри, калий, йод, както и почти нулево количество мазнини. Намаляват риска от инсулт, понижават кръвното налягане и нивата на холестерола. За предпочитане е да ги печете или задушавате. Варенето намалява съдържанието на калий в тях. За пърженето си знаете.

Ориз - второ място с 68,3г скорбяла, наличие на фибри, въглехидрати и съвсем малко мазнини. Да не забравяме и витамин B, калия, фосфора и аминокиселините, съдържащи се в него. Оказва благотворно влияние върху цялото ни здраве- подобрява апетита, спомага за свеж външен вид, здрави кожа, коса и нокти. Полезен е за нервната система, стомаха, червата, пикочния мехур и бъбреците. Мисля, че сте чели не малко за това азиатско чудо, затова нека преминем натам.

Царевично брашно - 66г- В1, В2, Р, Е и К. Фосфорът помага за бързото освобождаване на енергия в тъканите, подобрява работата на мозъка, осигурява ни здрави кости и зъби, регулира дейността на нервната система. При атеросклероза и повишен холестерол - и този “скорбялен продукт” е насреща. Царевичното брашно ускорява храносмилането, стимулирайки дейността на червата. То съдържа каротеноиди, които имат мощно антиоксидантно действие. При проблем с жлъчните пътища също е препоръчително да се доверите на царевицата.

Пшенично брашно, но пълнозърнесто - 57г нишесте (при 68г в бялото брашно, но за него сега няма да пишем, защото то не попада сред най-полезните храни). И тук ще срещнем голямо количество въглехидрати, протеини и мазнини, както и витамини от групата B, витамин Е, цинк, желязо и магнезий, хранителни влакна. Като основни ефекти от консумацията на пълнозърнестото брашно можем да отчетем: снижаването на нивото на холестерола в кръвта и намаляването на риска от развитие на атеросклероза и рак на дебелото черво.
Сред останалите пшенични култури с високо съдържание на скорбяла се отличават спелтата и камута, но тях ще ги прескочим, тъй като вече споменахме пшеницата.
Сурова и сварена киноа


Следващата малко известна, но много полезна “нишестена” храна, се нарича киноа - 52.2г - зърноподобна култура, която няма как да пропуснем. Твърде богата на витамин Е и B, манган, цинк, фосфор, желязо. Освен това, тя е единственият природен продукт, който ще ви набави всички осем на брой аминокиселини. Високо кръвно налягане, завишен холестерол, сърдечна недостатъчност, мигрена, астма, жлъчни камъни - все болести, които ще стоят по-далече от вас, ако и се доверите. Фибрите в нея дори намаляват риска от рак на гърдата и диабет тип 2.


По съдържание на така "вредната” скорбяла на предните места се нареждат тиквите, сред зеленчуците, и бананите, сред плодовете.


И за накрая - всяко нещо, с което прекаляваме, няма как да е полезно за нас. Затова, ако внимаваме със съдържанието на скорбялата, няма как да я направим наш враг. Дори напротив - вече казахме, че тя е енергийният запас, без който тялото ни не може да се справи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнозърнести канелени бисквити
· Ечемичени здравословни бисквити
· Лучник с пълнозърнесто брашно
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Какво да похапваме пред телевизора
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
Четвъртък
21
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Да извикаме интуицията на помощ
Когато заговорим за интуиция, на първо време в съзнанието ни изниква възможността да предусещаме неща,...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook