Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа топчета


Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп: "Днес в стола ще има супа топчета :) (стола на фирмата) ", "Много не я харесвам" - й отговорих аз. "Аз пък я обожавам, сигурно и вкъщи не съм яла от години а сега даже не знам как се прави".
Е, мила моя, тази рецепта е за теб! Не знам дали ще е същата като в стола, защото модификации има много , някои добавят и картофи, други пък не слагат ориз в каймата - аз ще споделя класическата супа топчета. Което е поне едно добро начало!

за 5 порции

кайма - 200 гр
олио - 50 мл
1 домат
1 лук
1 морков
1/4 ч.ч ориз
2 телешки бульона
целина
магданоз
черен пипер
сол

за застройката
1 и 1/2 с.л брашно
1/2 кофичка кисело мляко
2 жълтъка + 1 белтък


Оризът се вари до полуготовност. Оставя се леко да изстине или се измива със студена вода и 1/3 от него се добавя към каймата, заедно с млян черен пипер, 1 с.л нарязан на ситно магданоз, 1 белтък, четвърт от ситно нарязания лук и солта - всичко се обърква добре.

В тенджера се задушава останалия лук - разбърква се 3-4 пъти и се добавят настърганите моркови (ако имате корен магданоз да добавите - би било чудесно), разбъркваме няколко пъти и добавяме вода и телешките бульони. (В още по-оригиналния си вид, бульоните са от тръбни кости, който сме варили преди това - но къде ти това време)

Когато бульона заври идва момента да направим самите топчета. Мисля, че много домакини се плашат от тази супа именно заради тях. Аз обаче, ще ви споделя много лесен начин да направите мини кюфтенцата.

В цялата длан слагаме кайма и стискаме в юмрук оставяйки каймата да започне да излиза от горната част на ръката. С малка лъжица загребваме - получава се мини топче, което пускаме във врящият бульон. И така докато свърши каймата.

Добавяме и домата настърган на ренде - варим около 15 минути и добавяме ориза - варим още 15 минути.
Макар в класическия си вариант в супа топчета да няма фиде - у дома поради причини дълги за обяснение добавям една шепа.

Отделно правим застройка:
Жълтъците разбиваме добре. Брашното слагаме в чашка и лека полека добавяме вода като притискаме брашното с лъжичка за да се получи хомогенна каша без топчета. Изсипваме го при жълтъците заедно с киселото мляко и разбъркваме. Сместа слагаме на котлона, добавяме 2-3 черпака от супата и бъркаме докато заври.
Застройката добавяме към супата, варим още 2-3 минути.

При поднасяне поръсваме с магданоз.



Коментари
2014-06-26 #2
Радостина Стоянова
Ммм... само това ще кажа
2012-10-24 #1
Пламен
ще споделя аз как слагам топчетата:
след като овкусите каймата и я омесите с ориз, белтък правя топчета, които поставям в плитка чиния. когато бульонът заври слагам леко топла вода в чинията и леко разклащам. Топчетата се отлепят от повърността и лесно могат да се изсипят във врящата вода.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Баница с готови кори
· Pancakes (палачинки)
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Четвъртък
4
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook