Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя


Размисли между един студен ориз и една топла супичка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Започвам с едно бързо признание – доскоро за мен постенето не беше нищо повече от поредната диета, на която се подлагаш произволно в някой от трите поста през годината, за да се разтовариш. Винаги съм се съмнявала, че това изобщо е възможно. А и защо да се лишаваш доброволно, след като и без това трапезата ни е не особено богата.

Но постите са неразделен елемент от религията и трябва, въпреки еднозначната ми представа и скептицизма, да се разглеждат в неин контекст. Отказът от храни с животински произход трябва те да очисти лошите мисли, да те извиси над злободневните и битови подробности. Би трябвало с течение на постите да не си толкова лаком и агресивен, а напротив да си по- благ, смирен. С две думи – да се доближаваш до Бог, постигайки вътрешна хармония, балансирайки в ежедневието. Ако ще говорим наистина за религия – с помощта на лишенията да усетиш с пълна сила, чисто сърце и помисли, радостта от Рождеството Христово.

Всичко това е чудесно на теория, признавам, и може би всеки човек в определен момент от живота му, тази представа за постите го притегля непреодолимо. Чувала съм също така, че, за да постиш, трябва да го искаш много силно и вътрешно, да имаш потребност. Но каквото и да си чувал или мислил, няма как да си напълно сигурен, искаш ли да постиш или не. Освен, ако не постиш принципно, както е по канон, и трите поста. Това беше отношението ми дотук.

Докато съвсем наскоро си говорех с една приятелка по този въпрос, беше малко преди Заговезни, и тя разказа, как и защо била постила. Имала си тя някаква вътрешна борба – да преодолее подтика да вземе на момента това, което иска, само защото може. Моментът, в който трябва да имаш всичко сега, веднага и тук, не позволявайки си и миг съзерцание, в което да се убедиш, че то ти е нужно и че наистина искаш точно това. Много интересно лично предизвикателство, още повече, че днес се учим наляво и надясно – как, ама точно това трябва да правим – да грабим с пълни шепи от живота, да вземаме каквото можем, само защото имаме възможността и средствата. И силата. А точно силата е онова много илюзорно понятие, което тя е укротила и преобразила, преобразявайки първо самата нея – именно чрез постите. Грабителската сила е отстъпила на вътрешната устойчивост по- скоро. Волята е победила, но не волята, водена от егото, а тази, която го озаптява.

Пленително, нали? Започва да ми се връзва и това, че през строгия пост трябва да се лишиш от алкохол, секс и много шумни забави. Вече май не съм толкова убедена, че съм на прага на такова решение...Не, сериозно, думите на приятелката ми ме замислиха за няколко дни и си казах – може би не знам точно какво правя, но ще го направя, за да разбера имала ли съм нужда изобщо да го правя. Малко през главата за краката, но поне е някаква отправна точка.

И така, през първия ден от постите, решено е - тази година ще се пости!


И понеже си мисля за храна почти през цялото време, всъщност огладнявам. Обед е и закономерно отивам за бърза справка, какво мога да обядвам в новото си амплоа на постещ човек. Какво да открия – един чудесен ориз със спанак, точно във фазата, която най обичам – „ориз на два дни”. „И това, ако не е знак?!”, сякаш чувам приятелката си. Знак е!

Празната чиния веднага ме подсеща, че това беше всичко от ориза и трябва да се готви нещо за вечеря. За справка – имам две деца, на 7 г. едното и на 1.8 г. – другото. И двете момичета са във фаза, в която трябва да се хранят пълноценно – едното е в първи клас, а второто тръгна неотдавна на ясла. Татко им е като повечето мъже – отявлен мръвколюбец, за който постното не е ядене, а гарнитура към сочна пържола. Предвид и това, че зимата и колебаещият ни имунитет се задават – ясно е, че челно се сблъсквам с трудност номер 1 на постещия ( семеен ) човек.

Трябва да си готвя отделно.


За едната част от фамилията по един начин, за мен – по друг. Е, ако поне и мъжът ми постеше...но това е немислимо. Дори и така да беше, не мога да лишавам децата заради моите духовни трепети от любимото кисело мляко, палачинки и филийки с масло и сладко. Но все пак – трябва да се готви на два пъти. Та аз едва смогвам изобщо да готвя, как ще готвя отделно за мен! Почти се паникьосвам. Нищо де, все има начини – толкова постни рецепти има наоколо, все нещо ще се измисли. А и постно не означава непременно сложно, напротив! Тук трябва изобретателност, малко от рецептите на сайта, малко от тук и там. Пък и боб, леща, сармички лозови обичат всички. А нали е разрешена риба, освен през строгия пост - първата и последната седмица на поста. Но сряда и петък е разрешена, ами шарана за Никулден – очертава се истинско пиршество. Така че – има варианти много да съчетавам моите пости със семейното меню. Оптимизмът отново надделя.


Навън вече доста хладно, цял ден в Търново температурите не надвишават 10- 11 градуса и вече обмислям за вечеря една топла супа – хем за децата питателен старт на вечерята, хем за мен основно...Сещам се за една проста супичка от тиква, целина...Какво ли още, трябва да проверя точната рецепта. Използвам момента, докато децата още ги няма, инак изобщо няма да успея да я направя.

Как точно става тази вълшебна, както се оказа супа, можете да видите тук. Мога да потвърдя, че всички останаха доволни. Дори мъжът ми надникна, но не се осмели. Нищо, има време и за него...

Вкусната супичка ме стопли най- вече отвътре и ме заля вълна от оптимизъм и доволство. Усещам, че съм на прав път и ще се справя, но какви ли още предизвикателства ме очакват за тези 40 дни...Дори не мога да си представя.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Коментари
2019-11-15 #7
Антония
Получи се много лесно и вкусно. Благодаря! Постим за първи път.
2013-11-20 #6
Цвети
Благодаря ти, Валентина, за вниманието)) Ще се радвам да споделяш и ти как е при теб
2013-11-19 #5
Валентина
Тази година постя за пръв път. Започнах от коледните пости, защото са най-леките ... според мен. Ежедневно ще следя, че сигурно ще ми трябва подкрепа ... И не - не е само диета ...
2013-11-16 #4
Цвети
Благодаря на всички
2013-11-16 #3
Инна Георгиева
Цвети, с теб сме!
2013-11-16 #2
Йоанс
Много хубава идея! С голямо любопитство ще следя, защото тези оправдания, въпреки желанието, аз също ги казвам. Желая ти успех!
2013-11-15 #1
teodora
Цвети! За текста и за смелостта да постиш и да постваш, отваряйки прозорче, през което да надничаме какво става.

Пожелавам ти вкусни картофени, карфиолени, гъбени, морковени, цвеклови и въобще зеленчукови дни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
· Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Минимализъм през Коледа
· Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
· 25 ноември - св. Климент Охридски
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Сряда
11
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Слънчев кладенец
Ще се препълнят, зная, всички кладенци. Едно глухарче шапка ще разтърси. Дървото достолепно ще се кланя на...
Често истината е в тишината - Омар Хаям
Ако искаш да разбереш човека, не слушай какво той говори. Престори се на дъжд или сняг и послушай,...
Козунаци - из "Патиланско царство"
Драги ми Смехурко, Цяла нощ не мигна баба Цоцолана. Козунаци меси. Едвам отзарана си подремна малко....
Мароко - Страната на 1001 нощ- II. Танжер
Петък е - денят на кускуса. През този ден може да се опитат най-различни вариации на това характерно...
Древното изкуство на физиогномиката
В Древна Гърция Аристотел създава теория, която твърди, че можем да разберем нечий характер според чертите...
Да можеше да погледнем в очите на Левски
Всички сме расли с образа на Левски, Ботев и още много революционери и будители. Делото им, ранната и...
Автобиография в пет кратки части
Част първа Вървя по улицата. На тротоара има дълбока дупка. Падам в нея. Загубена съм... нямам надежда. Не...
"Суета на суетите, всичко е суета!"
Каква полза за човека от всичкия му труд, с който се труди под слънцето? Род прехожда, род дохожда, а...
Непознатата Мерилин
Само части от нас понякога докосват само части от другите. За масовата публика Мерилин Монро (1 юни...
И любовта се насъбра в любов, цялата - безумие
Тя е тънка в талията, пълна под блузата, свежа и млада, ако тръгне да става, кръстът й току се пречупи....
Най-шантавите бради и мустаци за 2019 г.
Мустаците и брадите отдавна се реабилитираха като модерни, дръзки и изразяващи индивидуалността на своя...
Какво научих (за себе си) след смъртта на Крис Корнел
Крис Корнел си отиде на 18 май 2017 г. и в това време след смъртта му шокът все още не отшумява. Истинският...
Балерините на Дега
Едгар Дега е френски художник-импресионист, останал в историята на изкуството предимно със своите изключителни...
2 април - Международен ден на детската книга
Международният ден на детската книга е празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
На тази дата: Загива Димчо Дебелянов
Димчо Дебелянов е един от най-нежните български поети. Роден с името Динчо на 28 март 1887 година в Копривщица,...
Интервю с : Илиян от Blogovoditel - I
Ровейки се в кулинарните виртуални страници, попаднахме на нещо безкрайно интересно. Блоговодител- ят...
Коледни пости - Ден 6:
Налага се обяд "на крак". Сблъсъци с изкушенията.
Днешният ден е особено труден ден за мен. Налага се да изляза по разни задачи и обедът ме сварва в центъра...
Аз съм виждала страданието. И как съм го пожелавала само!
Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи щастие. Има нещо велико в страданието, нещо извисяващо......
Нито една усмивка не е излишна
От думите можем да спестим, но нито една усмивка не е излишна...
Есенна красота, спираща дъха
Есента, както не сме я виждали на платно - жизнена, пъстра и озаряваща. Дъждът - уют за двойките под...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Хубава е нашата Пирин планина!
Хубава е нашата Пирин планина! Какви високи върхове, покрити цяла година със сняг; какви зелени долини,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook