Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.


Вторият ден започва с огромно предизвикателство – закуската. Свикнали сме у дома да закусваме филийки, палачинки, някой път солен кекс, добруджанки. Но сега се сещам, че всички те са със сирене, яйца, кашкавал, да не говорим за пушените филенца на мъжа ми. Бързо спретвам мини банички за тях, а за мен? Бърз преглед из шкафовете ме подсещат за овесените ядки, които никой не яде, освен когато слагам в кексове и в сладки. Малко от тях, запарени с вода, прибавям няколко лешника, слънчогледови семки и сусам, малко от мед с орехи на малката Бояна и закуската е скалъпена.
Закуската - скромна, но питателна

Над кафето ме нападат други мрачни мисли: Добре де, но от какво се отказвам все пак? Я да сверим – месото, каймата – това ясно. Колбаси и месни произведения и без това не ям, с грандиозното изключение на домашните кюфтенца с лучец, чушка, магданоз, сочни...отплесвам се. Ами яйца? Ами мляко, сирене, кашкавал? Ами маслото, маргарин не купувам, с какво ще намажа филийка за закуска?! Ами всички онези полезни витамини, минерали, които съдържат? Ясно е, че трябва да се набавят другаде.


С какви пресни зеленчуци разполагаме - броколи, карфиол, цвекло, моркови, зеле, праз, ряпа, пащърнак, целина, тиквата я слагаме и нея тук, гъби, много добре. Плодовете – ябълки, круши и някои несезонни – банани, цитруси. Ядки, сурови, задължително. Зърнени – тук има много – овесени и други ядки, булгур, лимец, спелта, киноа, елда. Сушени плодове също. Хляб и други тестени, стига да няма яйца и масло, сирене...с усилие мислено се прощавам с баницата, докато гледам как малките унищожават техните мини банички.

В бойна редица
Явно ме чака пазаруване, защото наличните продукти и храни не отговарят на моите нови нужди от протеини и белтъчини. В магазина, голяма хранителна верига, ( мислено си отбелязвам да пообиколя и малките магазинчета за био храни, за съжаление, в кварталното магазинче няма особено разнообразие ) се срещам с нови трудности – щанда с диетични храни. Оказва се, че почти всички мюслита, които не са ядки в чист вид, са с много изкуствени добавки – колкото по- хрупкави и атрактивни, толкова повече. Щандът за диабетици е още по- трагичен – почти няма диабетична храна без химия. Колко несправедливо е това за хората с диабет, просто не ми се мисли, те как пазаруват. Взимам прости овесени ядки, до тук добре, взимам стафиди и червени боровинки, натрошено ленено семе ( непременно взимайте такова, защото цялата ленена семка излиза във вида, в който влиза – цяла ). Всичко това ми струва около 10- 12 лв. Малко множко ми се струват, но ми хрумва идеята, че това е вид инвестиция – лененото семе идеално допълва салатите, а останалите неща влизат в състава на сладкиши и домашни бисквити. Наредих си всичко в херметически буркани, защото хранителните молци много обичат подобни суровини. Овесените ядки, ленено семе и сусам, млени орехи и лешници, стафиди и червени боровинки, мед - строени в бойна редица, верни защитници на закуската ми оттук нататък.

Един съвет – винаги четете етикетите на купешките храни, когато постите. В повечето от тях има или яйчен меланж, или сухо мляко. Дори пастата може да съдържа яйца.

Неочаквано вкусна импровизация за обяд
За обяд спретвам нещо много импровизирано, защото след продължителния пазар не остана време за готвене. Тиквички на ленти задуших в малко зехтин, нарязах ги. През това време нарязах и хляб на дълги ленти. В зехтина сложих малко чесън на прах, изключих котлона и изсипах хлебните ленти. Нарязаните тиквички посипах със сусам и ленено семе, капнах една идея лимон и поднесох на домочадието. Успехът беше несигурен, добре, че имаше супа от вчера. Получих заявка за довечера за "истинска" храна.
Но една читателка ме подсети, че когато готвя с месо, просто трябва да правя гарнитурата отделно, тя ще си е за мен, за другите – месото. Така не се налага да готвя отделно, а просто разделно. Явно вечерята също е мисия възможна.

За довечера съм подготвила пилешки хапки с тайната ми марината, а за гарнитура – задушени картофи, моркови и гъби. Мисля, че домочадието ще е доволно.

Докато бях в магазина, не спирах да се самонаблюдавам, как бих реагирала на месните и млечните храни. Не усетих никакви тръпки от изкушение, но се подготвям за довечера, когато ми замирише на пилешко в тайна марината…

Забележка – Извинявам се предварително за качеството на снимките, които споделям – те са от телефон и понякога не подлежат на обработка. Но кой е казал, че ежедневието ни има нужда от постоянно „разкрасяване”.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
17
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ще претегляш, ще сравняваш скритом устните ми с нечия уста, нечии очи - с очите ми...
Тази вечер ще си легнеш рано, но до късно няма да заспиш. Дълго ще разчиташ по тавана туй, което трябва...
Транзит на Венера пред Слънцето
Преминаването на Венера пред Слънцето, известно като Транзит или Пасаж на Венера, е сред най-редките...
Мароко - Страната на 1001 нощ- II. Танжер
Петък е - денят на кускуса. През този ден може да се опитат най-различни вариации на това характерно...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
За всичко си има място...
За всичко си има място, време и човек. Понякога човекът си само ти....
Българските любовни филми на всички времена
Най- добрите любовни филми на едно място. В началото бях вдъхновена от тази идея и мислех, че е лесна...
Провокативен и нестандартен, филмът "Никой" е с официална премиера на 3 юни
Пълнометражният дебют на режисьора Андрей Андонов дава заявка да бъде нещо, което досега в българското...
Балтазар Грациан: "Намирайте утеха във всичко."
Намирайте утеха във всичко. Дори непотребното има утеха: то е вечно. Няма облак без сребърна нишка....
„Синята кръв” не е метафора
„Синя кръв” е един от най-разпространените изрази, използван от векове в целия западен свят. Замисляли...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Ученик от Добрич спечели престижно кулинарно състезание
Ученик от ПГ по туризъм "П. К. Яворов" в Добрич е истинска изгряваща звезда на небосклона на кулинарията....
Където и да отидеш, намираш само това, което вече носиш в душата си
Където и да отидеш, намираш само това, което вече носиш в душата си....
Да създадеш най-хубавия си ден
"Слязох по стълбите. Сняг! Помирисах гъстия студ, примирената влажна скръб на земята. Зимата се бе върнала....
Спаначена крем супа
Тази супа може да има много вариации. Ако не са пости, какъвто е случаят, може да се сервира със заквасена...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
„Щастието не служи за нищо друго, освен за да прави нещастието възможно.”
„Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е не да мечтаеш по-малко, а повече.“ „Ревността...
На тази дата: Роден е Гео Милев
Сред тези сиви отчаяния Сред тези сиви отчаяния, които кърмят мойта плът с горчиви горестни познания и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook