Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Умеем ли да се "продаваме"?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните ценности, към финансовите измерения на успеха. Постоянно се конкурираме един друг, или сме поставени в такива условия и ако искаме да оцелеем, трябва непрекъснато да изтъкваме успехите си. Дали умеем обаче това – да сме добри търговци на самите себе си. Дали умеем да се „продаваме”, без да се продаваме?

Да предположим, че работите в неголяма компания, в която шефът все още познава поне по физиономия служителите си. Трудите се, наравно с всички, може би повече, ден след ден, докато случайно не се разминете с шефа по коридора и той ви попита, може би дори реторично: „Как върви работата?”, какво ще отговорите:

„Ами върви, как иначе”
Или:
„Добре, днес привърших един голям проект, много съм доволен от резултата и чакам да Ви го представя”

Усещате ли разликата? Чакате да ви забележат или умеете да демонстрирате качествата си? Усещате ли нещо у вас, което ви пречи да се поизтъкнете, когато падне удобния случай?

Харесвам се, не се харесвам.

Всичко се корени в самооценката. Доколко се се уважаваме и ценим своя труд и качества, е крайният резултат на процес, започнал много отдавна. Който продължава да тече и в момента, без да го усещаме реално. Ако сме вътрешно убедени, че имаме какво да покажем на другите, независимо за какво става въпрос, и то е толкова ценно, че трябва дори сами да го обявим, не се колебаем да го сторим. Това говори за една висока самооценка, която в определени случаи много помага. Но ако смятаме, че не сме нещо повече от околните, че доброволно се приравняваме в зона на тих комфорт – няма как да се изявим и да бъдем забелязани. Какво още ни сече пътя към успеха?

Скромността няма спирачки, затова пък получава само тиквени медали.

До колко скромен е един човек, е въпрос на възпитание и семейни ценности, особено, ако произлиза от семейство с леко старомодни разбирания. Там никой не се изтъква, всеки си изпълнява задълженията, никой никого не хвали. Делата говорят вместо думите. Сдържано, достойно, но все пак - много тихо. Ако пренесем такава обстановка в службата, какво означава това? Изпълнявате си задачите, минават дните, а се чудите защо не ви вдигат заплатата или сте съкратени за сметка на свой колега. Който в крайна сметка е успял да направи нужното впечатление пред когото трябва, когато трябва. Скромността много пречи на самооценката. Понякога е много трудно да се самопохвалим. Да си кажем: „Да, справих се отлично, аз съм чудесен специалист и това трябва да се забележи”.

„Работата му сама го хвали”, е казал скромният български народ, но дали?

Защото, ето го самохвалкото. Само хора с проблеми с егото, откровено се само- хвалят. Инстинктивно знаем, че самохвалството дразни и отблъсква околните. То е начин да унижиш и потъпчеш тяхното скъпоценно его. Неприятно, да – води до игнориране и неприязън. Затова самохвалковците се контролират в повечето случаи, рядко се отпускат в самовлюбени тиради. Но ако самохвалкото се придържа само към хвалбите на качествата и постиженията си, а не към преувеличаването им, и то в умерени дози, то той пак би имал по- голям успех. За разлика от скромния, той не се срамува от собствения си глас, който се изисява над конкуренцията. И в крайна сметка бива чут.

Да оставим настрана морала и ценностите и да се върнем в прагматичния свят. Дали в работата или в обществото, човек се „продава” по някакъв начин – той предлага нещо свое, и тайно или явно, търси нещо в замяна. Как функционира това?

„Скромността краси човека” срещу „Скромността е за тези, които нямат други качества.”

Основен елемент на добрата търговия е, както много добре знаем, Нейно Величество Рекламата. Умеем ли да си направим сами реклама? Така умело да покажем качествата си, че то нито да подразни околните, нито да бъде забравено. Да оставим трайно, но и полoжително впечатление. Аз смятам, че това е дарба. Някаква много тънка, почти интуитивна психология на ситуацията, на хората и случая, който ги събира там. Много бързо протича у тези хора такъв анализ и те знаят точно какво да кажат и на кого. Който владее рекламата, владее успеха, това ще ви го каже всеки, който продава.

Ето какво правят още добрите търговци на самите себе си:

Те никога не се хвалят открито, но оставят другите да направят това. На комплиментите не се изчервяват, а само многозначително замлъкват, т.е съгласяват се. Така хем правят впечатление на скромни, което е плюс, хем оставят хвалбата да поеме пътя към ушите на околните.

Но пък хвалят екипа си. Това е много важно, особено за бизнес средите. Ако работят в някакъв колектив, успехите му говорят за всеки един участник. Този, който хвали всички, ги ласкае, да, но ласкае себе си два пъти. Като част от екипа и като този, който няма проблеми с егото си, за да направи реверанс към колегите.

Добрите търговци превръщат недостатъците си в свой плюс. Да си признаят, че не могат, че не знаят, това не е срамно, ако бъде поднесено навреме и в подходяща светлина. Най- вече, ако недостатъкът бива обявен от самите тях и то преди някой друг да разбере за него. Поднесен така той се превръща в предимство, и то с допълнителна тежест. И аплодисментите са за този, който захвърли егото си и си призна пред всички.

Трудно е да си част от този забързан, хаотичен свят. Бясна конкуренция, в която незаменими хора няма. Всеки нещо продава, всеки нещо търси. Един огромен пазар от стоки, идеи, хора. Един пазар без особен морал, в който обаче трябва да намерим достойно място. Защото го заслужаваме и в това няма нищо срамно.
Коментари
2018-09-04 #1
Вяра Иванова
Търговията може да бъде интересна. Тя е за пламенните характери и пример за това е филма Вълкът от Уолстрийт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
· Колко е важно самоуважението на работното място?
· Как да се харесаме на околните - II
· Полезни ли са конфликтите на работното място?
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Как да станем незаменими на работното място?
· Професиите, в които жените са най- добри
· Да се насладим на живота по график
· Как да вържем мъжка вратовръзка
· Въображаемите ни врагове
· Циганското лято на живота ни
· Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
· Самодостатъчните жени
· Ти си всичко това
· Работите вкъщи? А справяте ли се?
· Как бащите да изградят добра връзка с порастващите си дъщери?
· Помислете отново дали е готов ли той за сериозна връзка
· Променило ли се е нещо в интервюто за работа днес?
Неделя
22
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook