Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 4:
Можем ли да постим в офиса?


Днес е понеделник – най- омразният ден от седмицата, като гледам сънените ми деца и хората по спирките, изнервените шофьори по кръстовищата. Да, работната седмица започва с пълна пара, колкото и да не ни се иска. За мен лично, понеже работя вкъщи, усещам това малко трудно. Но си мисля пък, че тази перспектива – на постеща работеща жена, някак задължително трябва да я уважим в името на всички, които им се налага да съчетават двете неща.

Връщам се назад във времето, когато и аз бях от онези изнервени хора по спирките и задръстванията. Когато сутрин се блъскахме пред вратата на банята и всеки си търсеше обувките на прага. Отиваш на работа, където от теб се очаква да си пълноценен служител, с внимание и концентрация на максимални мощности. Но както е казал народът – нали храната прави борбата. Дойде ли вече обедната почивка? Я да се огледаме, какво можем да хапнем:

Наоколо разбира се е пълно с фаст фууд джънк – пици на парче, закуски, дюнери. Ако има по- сносна храна, то обикновено няма време за нея. Или е твърде далеч. Ако поръчаме доставка за офиса…На мен лично не ми е изобщо приятен този вариант. Стаята да мирише на храна, да има трохи и мазни пръсти. Би било хубаво да има отделно помещение за хранене на персонала, но колко офиси разполагат с такова? А често именно в обедната почивка идват клиенти или хора, които също са в обедната си почивка и я използват да свършат някоя задача.

Вариантът да носим от вкъщи нещо не е за изпускане – поне знаем, какво ядем и е изцяло съобразен с вкусовете ни. За постещия, работещ, човек сякаш е най- добрият вариант. Да, но какво да носим – салатка, да я овкусяваме ли предварително или на място, сандвич, но не искаме много трохи да ръсим. Абе изобщо не е лесно, като се замисля. А на работа прекарваме 5- 6 дни в седмицата и то с да не кажем три пълноценни хранения – нерядко сутрешната закуска, обяд и „нещо за почивката в 4”.

Това последното го отмятаме с постните бисквити от вчера. Закуската трябва да е питателна, здравословна, постна. Да е удобна за носене и хапване „на крак” – какво по- подходящо от мъфините.

Ето моето предложение за закуска, може и следобедна:

Постни мъфини със сладко.
Продуктите за 12 мъфина са:

1 кафена чашка хладка вода,
1 кафена чашка сладко, за предпочитане да не е с едри парченца, моето е от дюли
1 кафена чашка захар, но и в зависимост от сладкото
1 кафена чашка олио
1 с. л. ленено семе
2 с. л. овесени ядки, фини
2 чаени чаши брашно, колкото поеме, заедно с половин пакече бакпулвер

Златното правило на мъфините е: Първо течните съставки разбиваме с тел, после добавяме сухите. При тези то също важи - необходимо е енергично разбъркване, най- вече заради сладкото. Целта е да се получи средно гъсто, лепкаво тесто. Разпределяме в кошнички за мъфини или в силиконови формички, както е моят случай. Печем за около 30 - 40 минути на 180 градуса. Хубавото на мъфините, че може да импровизираме безкрайно с техните съставки. Да заменим сладкото с настъргани ябълки или тиква, да добавяме различни семена и ядки.

Ако към тези мъфинки, можете да си направите истински билков чай с мед – това е цял празник през работния ден.

И тъй като денят си тече, а ние сме потънали в задачи, обедът също скоро се задава.

Аз съм голям почитател на пастата във всичките й вариации. Тя е засищаща, търпи много импровизации и може да бъде наистина здравословна. Ако е с повече зеленчуци и без тежки сосове. Тя може и да е закуска, обяд и вечеря, сладка и солена.

Затова, ако ще приготвям офис обяд – пастата е моят избор.

Щом ще постим, трябва да се уверим, че пастата е без яйца.

Моята любима паста са фусилите и ще ги комбинирам с тиквички ( около 200 гр ), моркови ( около 200 гр ), гъбки ( 100- 200 грама ) и царевица ( около 200 гр )
Нарязвам тиквичките и морковите на лентички, просто защото така ми харесва.
Сварявам фусилите ( половин пакет стига за три порции ) според указанията на опаковката и ги изцеждам под студена вода.


Защо се прави това? Ако готвим паста със сос, нишестето, което е по пастата, позволява на соса да се прилепи към нея. Това се отнася за доматените и сметановите сосове. Ако обаче искаме пастата да е във вид на салата – тя се премива през гевгир, за да се смеси добре с останалите елементи от нея, а не да ги полепва.

И така, задушаваме в повечко зехтин тиквичките, гъбките, морковите и царевицата, добавяме сол и чесън на прах.
Ако искате и скълцан пресен чесън, но имайте предвид, че ще носите обяда на работа.
Задушаваме ги, колкото да поомекнат, обичам да ми леко хрупкави, може и черен пипер тук да сложим.
Добавяме в тигана изцедените фусили, омесваме много добре, изключваме котлона, захлупваме отново тигана и оставяме докато котлонът изстине.

Може да смените зеленчуците по свой избор, да добавяте подправки.

Когато не постя, прибавям пилешко филенце и сварено яйце, понякога и сос с майонеза и кисело мляко 1:1.

Но сега не е такъв случаят и дори в този постен вид – пак е много вкусно. Слагаме в кутия за обяд – и готово.

Нека не забравяме, че начинът ни на хранене не бива да се влияе от начина ни на живот, от работата или семейното ни положение. Независимо с какво време и финанси разполагаме, винаги може да се измисли нещо, което да е изискано, но и достъпно, питателно и здравословно. Това важи и за постите – постно и вкусно не се самоизключват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Училище по никое време
Непрестанното търсене и откриване на разнообразни пластове действителност съвсем не е запазено само за...
18 октомври, св. Лука - Ден на художника
На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на свети апостол...
Свобода
По ученическите ми тетрадки по моя чин и по дърветата по пясъците по снега написвам твойто име По...
Когато човек прави нещата не по задължение, а от любов, нито една грижа не тежи
Когато водя малкото дете на градина, нарочно минавам през двора на едно професионално училище. Не заради...
Банкси
Банкси ( Banksy ) е най- известният, напълно анонимен, уличен артист, може би - в целия свят. Негови...
Студ - по Христо Смирненски
Студено, дявол да го вземе! Студът те реже като ножици! Човек, за да се посъвземе, са нужни барем...
Неустоимата Кармен - в литературата, операта и балета
Кармен е неостаряващият женски образ на всички времена. Една сложна, страстна жена със съмнителен морал,...
Равното заплащане
Ако работите в малка частна фирма, веднага ще разберете за какво става въпрос. Започва от интервюто за...
На тази дата: Човекът стъпва на Луната
„Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.” 20 юли 1969 г. - това е датата, която остава...
Човек се познава не по това, което знае, а по това, на което се радва
Човек се познава не по това, което знае, а по това, на което се радва....
Милиардерът Онасис – фаталният мъж в живота на Мария Калас - II част
След като се завръщат от пътешествието Мария подава молба за развод, а Онасис я отвежда със себе си в...
Ви(в)а Адриатика – II: Бока Которска
Въпреки плътно затворените кепенци – задължителен елемент от средиземноморската архитектура, слънцето...
За Торбалан, чудовищата и децата
От официалната страница на Недялко Йорданов във Фейсбук: "Когато внучката ми Тамарка беше малка, баща...
Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
Пакистанската кухня е силно повлияна от индийската и действително сходствата са много, но с това темата...
Четенето като опияняващо удоволствие
Скъпи ученици, зная, че нямате много време за четене на книги. Сигурно си мислите, че това е скучно и...
Бледата синя точка - нашата Земя (видео)
От тази далечна гледна точка Земята може да не изглежда особено интересна. Но за нас тя е различна. Помислете...
Носната кърпичка – атрибут с много превъплъщения
Носната кърпичка е атрибут от тоалета, претърпял много превъплъщения. Този малък къс плат се е използвал...
Искам да ти кажа: "Жива да си...За нас е сила!"
"Здравейте, пиша през сълзи, защото картичката-послание от Ваня Бухлева бе до мен-аз съм по-малката сестра....
„Синята кръв” не е метафора
„Синя кръв” е един от най-разпространените изрази, използван от векове в целия западен свят. Замисляли...
Натали Портман в 5 култови роли
"Умните жени обичат умните мъже повече, отколкото умните мъже обичат умните жени" - Натали Портман Натали...
Забавления на плажа
Настъпи лятото, а с него и топлото време, както и хиляди възможности за забавление, почивка и отмора....
Мария Мичъл – първата жена-астроном в Америка с голям принос за науката и историята
Мария Мичъл е астроном, библиотекар, натуралист и преподавател. Първата жена астроном в Съединените...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook