Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 4:
Можем ли да постим в офиса?


Днес е понеделник – най- омразният ден от седмицата, като гледам сънените ми деца и хората по спирките, изнервените шофьори по кръстовищата. Да, работната седмица започва с пълна пара, колкото и да не ни се иска. За мен лично, понеже работя вкъщи, усещам това малко трудно. Но си мисля пък, че тази перспектива – на постеща работеща жена, някак задължително трябва да я уважим в името на всички, които им се налага да съчетават двете неща.

Връщам се назад във времето, когато и аз бях от онези изнервени хора по спирките и задръстванията. Когато сутрин се блъскахме пред вратата на банята и всеки си търсеше обувките на прага. Отиваш на работа, където от теб се очаква да си пълноценен служител, с внимание и концентрация на максимални мощности. Но както е казал народът – нали храната прави борбата. Дойде ли вече обедната почивка? Я да се огледаме, какво можем да хапнем:

Наоколо разбира се е пълно с фаст фууд джънк – пици на парче, закуски, дюнери. Ако има по- сносна храна, то обикновено няма време за нея. Или е твърде далеч. Ако поръчаме доставка за офиса…На мен лично не ми е изобщо приятен този вариант. Стаята да мирише на храна, да има трохи и мазни пръсти. Би било хубаво да има отделно помещение за хранене на персонала, но колко офиси разполагат с такова? А често именно в обедната почивка идват клиенти или хора, които също са в обедната си почивка и я използват да свършат някоя задача.

Вариантът да носим от вкъщи нещо не е за изпускане – поне знаем, какво ядем и е изцяло съобразен с вкусовете ни. За постещия, работещ, човек сякаш е най- добрият вариант. Да, но какво да носим – салатка, да я овкусяваме ли предварително или на място, сандвич, но не искаме много трохи да ръсим. Абе изобщо не е лесно, като се замисля. А на работа прекарваме 5- 6 дни в седмицата и то с да не кажем три пълноценни хранения – нерядко сутрешната закуска, обяд и „нещо за почивката в 4”.

Това последното го отмятаме с постните бисквити от вчера. Закуската трябва да е питателна, здравословна, постна. Да е удобна за носене и хапване „на крак” – какво по- подходящо от мъфините.

Ето моето предложение за закуска, може и следобедна:

Постни мъфини със сладко.
Продуктите за 12 мъфина са:

1 кафена чашка хладка вода,
1 кафена чашка сладко, за предпочитане да не е с едри парченца, моето е от дюли
1 кафена чашка захар, но и в зависимост от сладкото
1 кафена чашка олио
1 с. л. ленено семе
2 с. л. овесени ядки, фини
2 чаени чаши брашно, колкото поеме, заедно с половин пакече бакпулвер

Златното правило на мъфините е: Първо течните съставки разбиваме с тел, после добавяме сухите. При тези то също важи - необходимо е енергично разбъркване, най- вече заради сладкото. Целта е да се получи средно гъсто, лепкаво тесто. Разпределяме в кошнички за мъфини или в силиконови формички, както е моят случай. Печем за около 30 - 40 минути на 180 градуса. Хубавото на мъфините, че може да импровизираме безкрайно с техните съставки. Да заменим сладкото с настъргани ябълки или тиква, да добавяме различни семена и ядки.

Ако към тези мъфинки, можете да си направите истински билков чай с мед – това е цял празник през работния ден.

И тъй като денят си тече, а ние сме потънали в задачи, обедът също скоро се задава.

Аз съм голям почитател на пастата във всичките й вариации. Тя е засищаща, търпи много импровизации и може да бъде наистина здравословна. Ако е с повече зеленчуци и без тежки сосове. Тя може и да е закуска, обяд и вечеря, сладка и солена.

Затова, ако ще приготвям офис обяд – пастата е моят избор.

Щом ще постим, трябва да се уверим, че пастата е без яйца.

Моята любима паста са фусилите и ще ги комбинирам с тиквички ( около 200 гр ), моркови ( около 200 гр ), гъбки ( 100- 200 грама ) и царевица ( около 200 гр )
Нарязвам тиквичките и морковите на лентички, просто защото така ми харесва.
Сварявам фусилите ( половин пакет стига за три порции ) според указанията на опаковката и ги изцеждам под студена вода.


Защо се прави това? Ако готвим паста със сос, нишестето, което е по пастата, позволява на соса да се прилепи към нея. Това се отнася за доматените и сметановите сосове. Ако обаче искаме пастата да е във вид на салата – тя се премива през гевгир, за да се смеси добре с останалите елементи от нея, а не да ги полепва.

И така, задушаваме в повечко зехтин тиквичките, гъбките, морковите и царевицата, добавяме сол и чесън на прах.
Ако искате и скълцан пресен чесън, но имайте предвид, че ще носите обяда на работа.
Задушаваме ги, колкото да поомекнат, обичам да ми леко хрупкави, може и черен пипер тук да сложим.
Добавяме в тигана изцедените фусили, омесваме много добре, изключваме котлона, захлупваме отново тигана и оставяме докато котлонът изстине.

Може да смените зеленчуците по свой избор, да добавяте подправки.

Когато не постя, прибавям пилешко филенце и сварено яйце, понякога и сос с майонеза и кисело мляко 1:1.

Но сега не е такъв случаят и дори в този постен вид – пак е много вкусно. Слагаме в кутия за обяд – и готово.

Нека не забравяме, че начинът ни на хранене не бива да се влияе от начина ни на живот, от работата или семейното ни положение. Независимо с какво време и финанси разполагаме, винаги може да се измисли нещо, което да е изискано, но и достъпно, питателно и здравословно. Това важи и за постите – постно и вкусно не се самоизключват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
6
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Ал Пачино в най-великите му роли и в избрани цитати
Никой не може да избяга от очите на Ал Пачино - толкова черни и толкова широко отворени. Бездънни, непрогледни...
Козунаци - из "Патиланско царство"
Драги ми Смехурко, Цяла нощ не мигна баба Цоцолана. Козунаци меси. Едвам отзарана си подремна малко....
ИЗ книгата „ПРОРОКЪТ” на ХАЛИЛ ДЖУБРАН /1883-1931/
Авторът е писател и худижник, родом от Ливан, сравняван е с Ницше и Уилям Блейк. Джордж Ръсел казва:...
Живеем с това, което имаме, но осмисляме живота си с това, което даваме.
Живеем с това, което имаме, но осмисляме живота си с това, което даваме....
Най-красивият кон на света - Ахал Теке
Конете са великолепни животни и всеки кон е спиращо дъха съчетание от физическо присъствие, характер...
„Никой не може да насилва своята природа, без тя да си отмъсти.”
„Животът не е въпрос на това да имаш хубави карти, а понякога на това да изиграеш лошите карти добре.“ „Никой...
Петте упражнения в осъзнатост
Петте упражнения за осъзнатост са съвременна версия и превод на петте предписания към миряните, които...
Приказка за това кой как обича
Някой смята, че може да прави каквото си иска понеже обича; Друг смята, че може да прави каквото си...
Любими гатанки за деца от Асен Разцветников
Бяла, бяла лехица с черна, черна пшеница, жънеме я с очите, мелиме я с главите и с погача богата храниме...
Марк Твен - от просяка до принца
Когато говорим за хора, които завинаги ще останат в историята, несъмнено Марк Твен (30 ноември 1835...
Снимките на "Нешънъл джиографик" за 2015 г.
В Нешънъл джиографик не попадат каквито и да е снимки. Там се пращат милиони любителски (и не чак толкова)...
Мърчандайзинг – изкуство или измама
Супермаркетът – този прекрасен свят на изобилието, където има всичко. Струва ни се, че всяка вещ очаква...
Хубави снимки и думи, свързани с Йордан Йовков
Из дневника на професор Спиридон Казанджиев: „Йовков не правеше впечатление от първа среща. Нужно...
4 октомври - Св. Франциск от Асизи и Световен ден на животните
Св. Франциск от Асизи е един от най-големите християнски светци и в още по-голяма степен - в Римокатолическата...
"Най-хубавите ми песни ще бъдат за теб"
"Тази е, ако не се лъжа, пета година, откак аз усетих първия трепет на любовта към теб. Добри и лоши...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Веднъж опитал чувството да прави нещо добро за себе си, човек вече не може да спре
Веднъж опитал чувството да прави нещо добро за себе си, човек вече не може да спре....
Петко льо, капитанине!
Петко льо, капитанине, Петко льо, командирине, (Петко льо, командирине) яла сай Петко остави от това...
Лятно безвремие с акварелите на Лоран Парселие
Безкрайни летни следобеди, разточителна златна светлина, в която играят палави слънчеви зайчета...Танц...
Любовна лирика IV - Бенедети, Неруда, Гутиерес
Защото те имам и те нямам Марио Бендети Защото те имам и те нямам защото те мисля защото нощта...
Пазаруване от дивана - II
Крайна цена и доставка Онлайн магазините обичайно предлагат много по-богат асортимент от обикновените,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook