Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 4:
Можем ли да постим в офиса?


Днес е понеделник – най- омразният ден от седмицата, като гледам сънените ми деца и хората по спирките, изнервените шофьори по кръстовищата. Да, работната седмица започва с пълна пара, колкото и да не ни се иска. За мен лично, понеже работя вкъщи, усещам това малко трудно. Но си мисля пък, че тази перспектива – на постеща работеща жена, някак задължително трябва да я уважим в името на всички, които им се налага да съчетават двете неща.

Връщам се назад във времето, когато и аз бях от онези изнервени хора по спирките и задръстванията. Когато сутрин се блъскахме пред вратата на банята и всеки си търсеше обувките на прага. Отиваш на работа, където от теб се очаква да си пълноценен служител, с внимание и концентрация на максимални мощности. Но както е казал народът – нали храната прави борбата. Дойде ли вече обедната почивка? Я да се огледаме, какво можем да хапнем:

Наоколо разбира се е пълно с фаст фууд джънк – пици на парче, закуски, дюнери. Ако има по- сносна храна, то обикновено няма време за нея. Или е твърде далеч. Ако поръчаме доставка за офиса…На мен лично не ми е изобщо приятен този вариант. Стаята да мирише на храна, да има трохи и мазни пръсти. Би било хубаво да има отделно помещение за хранене на персонала, но колко офиси разполагат с такова? А често именно в обедната почивка идват клиенти или хора, които също са в обедната си почивка и я използват да свършат някоя задача.

Вариантът да носим от вкъщи нещо не е за изпускане – поне знаем, какво ядем и е изцяло съобразен с вкусовете ни. За постещия, работещ, човек сякаш е най- добрият вариант. Да, но какво да носим – салатка, да я овкусяваме ли предварително или на място, сандвич, но не искаме много трохи да ръсим. Абе изобщо не е лесно, като се замисля. А на работа прекарваме 5- 6 дни в седмицата и то с да не кажем три пълноценни хранения – нерядко сутрешната закуска, обяд и „нещо за почивката в 4”.

Това последното го отмятаме с постните бисквити от вчера. Закуската трябва да е питателна, здравословна, постна. Да е удобна за носене и хапване „на крак” – какво по- подходящо от мъфините.

Ето моето предложение за закуска, може и следобедна:

Постни мъфини със сладко.
Продуктите за 12 мъфина са:

1 кафена чашка хладка вода,
1 кафена чашка сладко, за предпочитане да не е с едри парченца, моето е от дюли
1 кафена чашка захар, но и в зависимост от сладкото
1 кафена чашка олио
1 с. л. ленено семе
2 с. л. овесени ядки, фини
2 чаени чаши брашно, колкото поеме, заедно с половин пакече бакпулвер

Златното правило на мъфините е: Първо течните съставки разбиваме с тел, после добавяме сухите. При тези то също важи - необходимо е енергично разбъркване, най- вече заради сладкото. Целта е да се получи средно гъсто, лепкаво тесто. Разпределяме в кошнички за мъфини или в силиконови формички, както е моят случай. Печем за около 30 - 40 минути на 180 градуса. Хубавото на мъфините, че може да импровизираме безкрайно с техните съставки. Да заменим сладкото с настъргани ябълки или тиква, да добавяме различни семена и ядки.

Ако към тези мъфинки, можете да си направите истински билков чай с мед – това е цял празник през работния ден.

И тъй като денят си тече, а ние сме потънали в задачи, обедът също скоро се задава.

Аз съм голям почитател на пастата във всичките й вариации. Тя е засищаща, търпи много импровизации и може да бъде наистина здравословна. Ако е с повече зеленчуци и без тежки сосове. Тя може и да е закуска, обяд и вечеря, сладка и солена.

Затова, ако ще приготвям офис обяд – пастата е моят избор.

Щом ще постим, трябва да се уверим, че пастата е без яйца.

Моята любима паста са фусилите и ще ги комбинирам с тиквички ( около 200 гр ), моркови ( около 200 гр ), гъбки ( 100- 200 грама ) и царевица ( около 200 гр )
Нарязвам тиквичките и морковите на лентички, просто защото така ми харесва.
Сварявам фусилите ( половин пакет стига за три порции ) според указанията на опаковката и ги изцеждам под студена вода.


Защо се прави това? Ако готвим паста със сос, нишестето, което е по пастата, позволява на соса да се прилепи към нея. Това се отнася за доматените и сметановите сосове. Ако обаче искаме пастата да е във вид на салата – тя се премива през гевгир, за да се смеси добре с останалите елементи от нея, а не да ги полепва.

И така, задушаваме в повечко зехтин тиквичките, гъбките, морковите и царевицата, добавяме сол и чесън на прах.
Ако искате и скълцан пресен чесън, но имайте предвид, че ще носите обяда на работа.
Задушаваме ги, колкото да поомекнат, обичам да ми леко хрупкави, може и черен пипер тук да сложим.
Добавяме в тигана изцедените фусили, омесваме много добре, изключваме котлона, захлупваме отново тигана и оставяме докато котлонът изстине.

Може да смените зеленчуците по свой избор, да добавяте подправки.

Когато не постя, прибавям пилешко филенце и сварено яйце, понякога и сос с майонеза и кисело мляко 1:1.

Но сега не е такъв случаят и дори в този постен вид – пак е много вкусно. Слагаме в кутия за обяд – и готово.

Нека не забравяме, че начинът ни на хранене не бива да се влияе от начина ни на живот, от работата или семейното ни положение. Независимо с какво време и финанси разполагаме, винаги може да се измисли нещо, което да е изискано, но и достъпно, питателно и здравословно. Това важи и за постите – постно и вкусно не се самоизключват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
22
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Светът се променя чрез твоя пример, а не чрез твоето мнение.
Светът се променя чрез твоя пример, а не чрез твоето мнение....
30 април - Международен ден на джаза
"Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма да разбереш" - Луис Армстронг Международният ден...
Най-нежната лирика на Вапцаров
Пролет Пролет моя, моя бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в зрачни сънища сънувана,...
Човекът не е остров...
За кого бие камбаната Човекът не е остров вътре в себе си затворен; човекът има връзка с континента, той...
Ако не можеш да имаш най-доброто, направи най-доброто от това, което имаш.
Ако не можеш да имаш най-доброто, направи най-доброто от това, което имаш....
На тази дата: 18 септември - роден Леон Фуко
На днешната дата в Париж, Франция през 1819 година е роден френския физик Леон Фуко. Именно той чрез...
2015 г. - годината на Дървената овца според китайския хороскоп
Китайската нова година започва по лунния календар всяка година при едно събитие - второто новолуние след...
Сила от и за природата - да посадим дръвче
Идването на есента много често се свързва с чувството на загуба и тъга, със засилване на депресивните...
Пой - магията на огненото кълбо
Виждали ли сте случайно улични артисти, които въртят огнени топки във въздуха? Умело жонглират на ръба...
Пътешествието - начин на употреба
Пътешествията до далечни и непознати места често се предлагат като награди в различни състезания. За...
Есен в Странджа - III
Вече съм на път към Петрова нива и този път съм по-обнадеждена, че ще видя меандрите. Осечката от село...
6 юли: Започва фестивалът Сан Фермин в Испания
Испания е известна с фиестите си, с бикоборството и с буйния темперамент на гражданите си. Всичко това...
Жената през погледа на Йордан Йовков
"А Албена беше вече близо. Тя вървеше напред, а след нея двамата стражари. Нямаше човек, който да не...
На 66 години ни напусна магьосникът Тери Пратчет
Тери Пратчет е един от най-великите писатели на нашето време. Може никога да не сте чували името му,...
Съвременни интерпретации на известни картини
Всички познаваме тези картини. Но никога не сме ги виждали по този начин. Сайтът www.booooom.com е предизвикал...
Когато отпразнувах 40 години
Скоро говорех с приятелка за рождени дни, Сатурнови дупки и подобни неща и тя ми каза с неудобство,...
Франция забрани пластмасовите чинии, чаши и прибори за еднократна употреба
Франция е първата страна от Евросъюза, която забрани официално пластмасовите неразградими в околната...
Есенна орбита
О, как лудуват в есента дърветата с перчеми рижи!... И с неспокойните ята отлитат летните ми грижи....
Раздадоха наградите на Българската филмова академия
Наградите на българската филмова академия бяха връчени снощи, 26 юни, на церемония в театър "Българска...
Поприкрий си сърцето
Поприкрий си сърцето! Всеки има тревоги и грижи и над всеки в небето на безкрайни гердани се нижат гръмотевици,...
Чарлз Дикенс: "Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си!"
Чарлз Дикенс е един от най-известните и талантливи разказвачи на английската и световна литература....
Арчибалд Кронин – „Това е животът… да започнеш от начало, когато всичко е изгубено“
Човек трябва да отдава от време на време заслуженото и на чувствата си. Арчибалд Джоузеф Кронин е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook