Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 6:
Налага се обяд "на крак". Сблъсъци с изкушенията.


Днешният ден е особено труден ден за мен. Налага се да изляза по разни задачи и обедът ме сварва в центъра на града неподготвена. Ако знаех, че ще се забавя толкова, щях все нещо да си взема от постното ми меню. Уви!

Започвам да се оглеждам за нещо набързо да хапна и започват трудностите – пиците са изключени на момента – колкото и „вегетариански да са, пак имат отгоре кашкавал, или поне негово подобие. От закуските единствено кифлите и гевреците стават, но на мен ми се яде нещо солено, а геврекът си е чист хляб. Все пак, търся и нещо здравословно, по възможност, дори и в джънк фууд-а...Отивам до може би най- хубавите дюнери в града и се започва с абсурдната ми поръчка.

На въпроса какво има без месо, момичето, с ръце бързи като светкавица и почти толкова бърза уста, кратко заявява:

„Вегетариански хамбургер или дюнер”.

Разбирай – питка обикновена или арабска. Но какво се крие в този вегетариански хамбургер или дюнер – кашкавал, яйце и млечен сос. Много вегетарианско, дума да няма! Не става отново. Едно по едно ги отказвам всичките.

„Ами какво тогава - само салата и пържени картофи ли?!” Тя е просто изумена
„И без сосче, и без кетчуп и лютичко?!!”
„Ами да, без!”


Тук тя придобива внезапно вътрешно озарение и на лицето и се разлива доволство:

„Не, не, ще ти сложа кашкавал, три парчета, даже ще ти сложа!”
„Ама нали...”


Не успявам да довърша, защото тя се надвесва съзаклятнически над витрината с ръка на устата, да не чуят от нетърпеливата вече опашка:

„Спокойно, той кашкавалът ни е растителен, на нива е расъл”

Тя избухва в заразителен смях от собственото си остроумие и няма как да не се засмея и аз. С три светкавични движения, с ритуална тържественост почти – моят дюнер е готов.

Дюнер с кюфтенца от булгур, просо и елда, чудесна алтернатива на фаст фууд- а
В крайна сметка си го изяждам дюнера, въпреки резервите ми за кашкавала, дето е расъл на нивата, и мислено си отбелязвам да ви напомня, че Хера има много хубав истински вегетариански дюнер, ето тук.
Арабската питка е прекрасно изобретение, не случайно е оцеляла векове наред. В нея уютно можеш да се загърне абсолютно всичко – и постни кюфтенца със всякакви салатки и добавки, и сосове. Всичко. Докато съм в дюнерджийницата старателно отбягвам да поглеждам огромната планина пилешки пържоли, набучени на внушителен шиш. Но не и подозирам, как това е само началото на ден, пълен с изкушения.

Никога не съм била почитателка на месото, така че стръвно да му налитам, както прави мъжа ми, примерно. Обичам някои неща, но не страстно. Има обаче месни неща, които носят в себе си безкрайно сантиментално очарование. Първото ме среща в автобуса на път към дома. Засичам се с една позната, на която мимоходом разказвам за начинанието си.
„Ох!”, обяснява ми тя, „Не съм и аз по месата, но като бях бременна, много ми се доядоха пръжки. Свински пресни пръжки. И казвам: "Мъжо, търси ми пръжки, ама хрупкави, сочни, както трябва"...”спирам да я слушам какво става по- нататък, дали е намерил пръжките мъжа й насред април. Не обичам аз пръжки, но по начина, по който говори за тях...ами, доядоха ми се!

После на прибиране вървя по улицата, и ме застига ароматът на домашни кюфтета. Точно както ги обичам. Спомням си когато аз ядох най- вкусните си кюфтета – на гара Царева Ливада, където се прави връзката за Трявна, с моите колеги на път към абсолвентската ни вечер. Нищо и никаква гара, но понеже е стратегическа, има всичко – бира, скара, вестници, кафе. Та там на скара се печаха ей- такива домашни кюфтенца, точно с този аромат – с лук, магданоз, чушка, хляб и яйце. Бях и бременна тогава и всичко ми се услаждаше много, но този вкус никога няма да забравя, въпреки всички кюфтенца, които страстно унищожих след това.

Докато забързвам крачка и преглъщам, си мисля, дали привързаността ни към някои определени ястия не е породена от емоциите, с които ги свързваме.

Пръжките за Креми и това, как мъжът и скочил да ги търси на момента, моите кюфтета от Царева Ливада и краят на студентските ми години, ознаменуван с появата на Дара, тиквеникът ми от вчера.

Тази неизменна любов към пържолите, дали не е закономерност примерно от ритуала по коленето на прасето, което събираше едно време целия род и бе повод на семейно сплотяване? Мекиците, бухтите, тутманичетата, милинките – символ на безгрижното детство под крилото на баба...

Изкушенията понякога са толкова непреодолими именно заради емоциите, които пораждат в нас, не толкова заради това, дали е силна волята или не. Защото понякога и най- силната воля доброволно сваля гарда за няколко минутки сантиментално щастие. В този ред на мисли, постите разгръщат още едно значение за мен – да не се поддаваш на изкушението, да, но и да преодолееш част от себе си, на която всъщност копнееш да се отдадеш. Само заради спомена, че някога си бил щастлив.

Но хубавото на спомените е, че постоянно се градят. Едно време мога да помня как баба е правила мекици и това е да е част от моето детство. Но, надвесени с дъщеря ми над покълващите семенца, да градим спомените и на нейното детство.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Коментари
2013-11-21 #3
Цвети
Мннного добре, напомни ми, че леща не съм правила още...
2013-11-21 #2
teodora
p.s. при нас, "При Арабите" има супа от леща с кимион. Супер е!
2013-11-21 #1
teodora
За да не попадам в такива безпомощни ситуации и да трябва да "избирам" в чантата винаги имам вода, орехи, ябълка, от известно време чиа. :) Малко е странно, щото ходя с раница, но пък е удобно. Чиата засища много мощно Иначе емоционалния глад какво го засища, наистина, интересно ... май когато не си си в твоя ритъм - нищо
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хумус с цвекло
· Арабски мини пици с кладница
· Вегетариански дюнер
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
Четвъртък
22
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
Мария Николова е една необикновена жена. Тя се състезава наравно с мъжете в един изключително труден...
Рядко показвани снимки на Фреди Меркюри
Фреди Меркюри е артист, който обича сцената. И когото сцената обича. И това с времето не може да се промени....
Пенчо Славейков - един поет, изпреварил времето си
"Безумний вихър на живота подмята го насам-натам — в безумний вихър на живота безумно той се хвърли...
Правилата на Бенджамин Франклин
1. Въздържание. Не яж до затъпяване, пий, но не препивай! 2. Мълчание. Говори само онова, което ще...
За талисманите
Талисманът е малък предмет с магическа сила, който предпазва от нещастия и носи успехи на притежателя...
Левски
-Бате, кой е тоя синеок герой ? -Левски, мило братче, се нарича той. В робство и неволя, беден...
15 незабравими цитата от Блага Димитрова
Заслужава си да пропътуваш от единия край на небето, чак до другия, за да срещнеш усмивката. Не вървете...
Гугъл отново събра в спиращ дъха клип най-търсените теми през годината
Най-голямата търсачка в интернет е сам по себе си повече от институция. В малкото поле, с което търсим...
18 октомври, св. Лука - Ден на художника
На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на свети апостол...
Едно момиче
Едно момиче ходи по брега. Лицето му не виждам отдалече, ала долавям някаква тъга в походката му и...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Рибарски живот - Никола Вапцаров
Ти виждаш: издути платна, луна на небето излезла, и мислиш: живот е това, живот преизпълнен с поезия. Отгоре...
На открито
"Студено ли ти е?" - попита и във прегръдка ме зави. До тебе доверчиво свита, разцъфнах цяла... И...
Красотата, затворена в стъклени спомени
Ирландката Руби Робин е приела за своя мисия запазването на дребните красотички, които открива в природата...
Приказен сюрреализъм във фотографиите на Маргарита Карева
Маргарита Карева е руска фотографка, която създава изумителни творби, сякаш извадени от приказките. Тя...
Пещери в сърцето на Родопите II: Дяволското гърло
В Ягодинската пещера се запознавам с много приятна компания, която отива към Дяволското гърло. Това е...
Търсачът
Нека ви разкажа... Собственикът на книжарничката бе решил, че е време да разчисти от ненужните книжа,...
Магьосникът Грегъри Колберт
Когато за пръв път видях творбите на Грегъри Колберт ( Gregory Calbert ), няма да преувеличавам, затаих...
Величествени морски фарове в епична битка със стихиите
Морските фарове са едни от най-старите човешки конструкции, съществували от дълбока древност. Строени...
Умният човек не приема драматичния характер на живота
Бъди предпазлив! Ако наистина имаш демона на изкуството в тялото, поддай му се, но бавно, след като се...
Вълнуващи и трогателни - любовните писма на известните личности
Писмото на Джони Кеш за 65-тия рожден ден на Джун Картър (1994) "Остаряваме и свикваме един с друг....
Любимите кулинарни филми на Hera.bg
Хубавите кулинарни филми са нещо повече от кино, което разказва за готвачи, храна или ресторанти. То...
Завещанието на Алфред Нобел: Началото на Нобеловите награди
"Аз, долуподписаният Алфред Бернхард Нобел, като обмислих и реших, с настоящето обявявам моето завещание...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook