Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 12:
Първият сняг навява първи мисли за Коледа. Една бърза салата спестява време за тях



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ето че слънчевите есенни дни приключиха окончателно и зимата настъпи. Няма нищо по- хубаво от това, да те изненадат обичайните неща – като първият сняг. Забравям моментално кишата, което ще последва, мокрите обувки, поледицата – пред красотата на снега, всичко изчезва като снежинка в длан...Грозните ни сгради, изсъхналите храсталаци, очуканите тротоари и разпилени боклуци – всичко около нас е пременено, подновено и просто вълшебно.

Да, в първия сняг има неподправена магия. Навежда те на други мисли, мисли за Коледа.

Най- прекрасното състояние на духа е в радостното очакване, в предчувствието за щастие.


Така е при мен поне...Дойде ли това време, затанцуват ли снежинките, вече търся коледната украса, започвам да правя списъци за подаръци и украса и така коледното настроение просто се настанява неудържимо.

Тъй като днес ми е малко съзерцателно и новата вълна напълно ме е обзела, правя си само една бърза, но, разбира се, много вкусна салата.

Салата с маруля, риба тон и кълнове.

Свекърва ми ме снабди с разкошна, късно сята, марулка, която по нищо не отстъпва на класическата за тази рецепта салата айсберг. Реколтата ми от кълнове, първата се провали, но втората, от синап, е повече от чудесна.

Важно за кълновете: Семенцата също имат срок на годност, не правете като мен, да ползвате стари семена.

Важно за синапа: Кълновете от синап растат с малко мъх по тях, което не е плесен. Да не ги изхвърлите. Имат лек вкус на горчица, нали от синап се прави тя, и са много пикантни.

Изцеждаме внимателно кълновете от люспиците им
Та, какво ни трябва:

1 средно голяма маруля / 1 салата айсберг
Една краставица, около 300 гр
10-12 маслини без костилки, черни
1 консерва риба тон 200 гр, предпочитам в растително масло
Три прегърбени супени лъжици кълнове
1 с. л. оцет
Сол на вкус
Крутони от около 3 филии хляб
Ленено семе, сусам за поръска, други семена
половин лимон

Приготовление:

Накъсвам марулката, добавям обелената и нарязана краставица
Кълновете промивам добре и накисвам за кратко във вода, да им излязат люспите на повърхността, обирам ги с лъжица, добре отцедени, добавям ги и тях.
Внимателно изцеждам рибата от маслото, слагам я и нея.
Маслинките нарязвам на половинки, добавям.
В консервата, където е била рибата, изцеждам половин лимон и хубаво разбърквам.
Посолявам салатата на вкус и заливам с този дресинг. Ако е необходимо - добавяме още зехтин и лимон.
Можете да добавяте и други подправки, макар според мен това да е напълно достатъчно.
Поръсвам салатата, след като я сипя в купичка и слагам крутони непосредствено преди консумация.

За да има и нещо топло за довечера, сложих и една леща. Тя поне не изисква много.

Изобщо не ми се занимава с готвене при положение, че има толкова много да се мисли за Коледа. Та то остава по- малко от месец!
Днес настроението е отлично след вчерашния ден на ядки, плодове и салата и се отдавам на ведри мисли за празниците...

Обичам да планирам нещата, колкото се може по- отдалече. Пестят се отрицателни емоции, средства и време. Но за Коледа винаги си оставям вратичка за изненади в последния момент. А и ако твърде много планирам – няма да усетя чудесата на Коледа, нали така?

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
28
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как заспиваме всъщност?
Заспиването е рутинен, но все още загадъчен процес. Дори и учените все още се борят да разберат механизмите...
Най-иконичните бански костюми от киното, телевизията и поп културата
Банските костюми имат дълга история, преминават през много модификации и може да се каже, че са отражения...
Ако не правиш грешки, значи решаваш само лесни задачи. А това вече е грешка
Ако не правиш грешки, значи решаваш само лесни задачи. А това вече е грешка....
Едит Пиаф: "Без любов сме нищо."
"Пеенето е начин да избягаш. Това е друг свят. Аз вече не съм на Земята." "Не ме е грижа какво казват...
Поезията на Мара Белчева
Простряло е зад глухата алея… Простряло е зад глухата алея мълчанието тъмните си двори. Висока порта...
9 забележителни факта за гарваните (видео)
„Нямаш ти качул разкошен, но не си страхлив, а мощен, гост от край, де в мрак всенощем бродят Сенки...
С възрожденски дух в Калофер, Карлово и Сопот - III
5 километра след като Карлово ме изпраща един бисер сгушен в полите на Стара планина отклонява всеки...
Благи думи за Благовещение: "За да има добро в света, трябва да е жива любовта"
Здравейте, Инна и Цвети! Честит Благовец! Нека идат все повече благи вести! Да сме живи и здрави! На...
Честваме годишнина от рождението на Вапцаров
Никола Йонков Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика...
Марк Твен - от просяка до принца
Когато говорим за хора, които завинаги ще останат в историята, несъмнено Марк Твен (30 ноември 1835...
Рей Бредбъри: "Усмихвайте се, не доставяйте удоволствие на бедите!"
„Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.” Кой е Рей...
Разделихме се с Колийн Маккълоу
"Има една легенда за птичката, която пее само веднъж в живота си, но по-сладко от всяко друго земно създание....
Рибарски живот - Никола Вапцаров
Ти виждаш: издути платна, луна на небето излезла, и мислиш: живот е това, живот преизпълнен с поезия. Отгоре...
Балерините на Дега
Едгар Дега е френски художник-импресионист, останал в историята на изкуството предимно със своите изключителни...
Пол Елюар, за когото нощта не траеше никога безкрай
„Да, има друг свят, но е в този, в който живеем.” „Жената е по-красива от света, в който живея, затова...
По случай Мечкинден WWF разказва историята на спасеното мече Митко
Днес, 30 ноември, отбелязваме Мечкинден. Природозащитната организация WWF обръща специално внимание...
Арчибалд Кронин – „Това е животът… да започнеш от начало, когато всичко е изгубено“
Човек трябва да отдава от време на време заслуженото и на чувствата си. Арчибалд Джоузеф Кронин е...
Най-добрите снимки от дивата природа за 2017 г.
Както е традицията, в края на 2017 г. списание National Geographic представя победителите от конкурса...
"Смъртта е тайнство. Страх… Но край – едва ли"
Аз, който не избягах от Помпей Смъртта е тайнство. Страх… Но край – едва ли. Земната люлка в пустотата...
Да спасим книгите - "Купи1книга"
Кампанията "Купи1книга" призовава да си закупим книга с цел да се подпомогне книгоиздаването у нас. В...
Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
Есауира – вечната люлка на изкуството Край широкия плаж на градчето сред вълните се виждат сърфисти....
Любовта в нейната цялост
Красивите цветя се обират веднага и малцина обръщат внимание на бодливите растения. А истината е, че...
Стартира четвъртото издание на “Ти и Lidl за по-добър живот”
Лидл България обявява стартa на четвъртото издание на най-голямата си социално отговорна инициатива "Ти...
Превъзмогване
Любовта си е отишла! Какво чувствате? Свобода или празнота? А може би двете наведнъж? Всичко вече...
Модерният фолклор на градския човек
Всеки е чувал поне една история от своя град, която буди ужас, страх или смях, когато я разказваме. Градските...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook