Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 12:
Първият сняг навява първи мисли за Коледа. Една бърза салата спестява време за тях



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ето че слънчевите есенни дни приключиха окончателно и зимата настъпи. Няма нищо по- хубаво от това, да те изненадат обичайните неща – като първият сняг. Забравям моментално кишата, което ще последва, мокрите обувки, поледицата – пред красотата на снега, всичко изчезва като снежинка в длан...Грозните ни сгради, изсъхналите храсталаци, очуканите тротоари и разпилени боклуци – всичко около нас е пременено, подновено и просто вълшебно.

Да, в първия сняг има неподправена магия. Навежда те на други мисли, мисли за Коледа.

Най- прекрасното състояние на духа е в радостното очакване, в предчувствието за щастие.


Така е при мен поне...Дойде ли това време, затанцуват ли снежинките, вече търся коледната украса, започвам да правя списъци за подаръци и украса и така коледното настроение просто се настанява неудържимо.

Тъй като днес ми е малко съзерцателно и новата вълна напълно ме е обзела, правя си само една бърза, но, разбира се, много вкусна салата.

Салата с маруля, риба тон и кълнове.

Свекърва ми ме снабди с разкошна, късно сята, марулка, която по нищо не отстъпва на класическата за тази рецепта салата айсберг. Реколтата ми от кълнове, първата се провали, но втората, от синап, е повече от чудесна.

Важно за кълновете: Семенцата също имат срок на годност, не правете като мен, да ползвате стари семена.

Важно за синапа: Кълновете от синап растат с малко мъх по тях, което не е плесен. Да не ги изхвърлите. Имат лек вкус на горчица, нали от синап се прави тя, и са много пикантни.

Изцеждаме внимателно кълновете от люспиците им
Та, какво ни трябва:

1 средно голяма маруля / 1 салата айсберг
Една краставица, около 300 гр
10-12 маслини без костилки, черни
1 консерва риба тон 200 гр, предпочитам в растително масло
Три прегърбени супени лъжици кълнове
1 с. л. оцет
Сол на вкус
Крутони от около 3 филии хляб
Ленено семе, сусам за поръска, други семена
половин лимон

Приготовление:

Накъсвам марулката, добавям обелената и нарязана краставица
Кълновете промивам добре и накисвам за кратко във вода, да им излязат люспите на повърхността, обирам ги с лъжица, добре отцедени, добавям ги и тях.
Внимателно изцеждам рибата от маслото, слагам я и нея.
Маслинките нарязвам на половинки, добавям.
В консервата, където е била рибата, изцеждам половин лимон и хубаво разбърквам.
Посолявам салатата на вкус и заливам с този дресинг. Ако е необходимо - добавяме още зехтин и лимон.
Можете да добавяте и други подправки, макар според мен това да е напълно достатъчно.
Поръсвам салатата, след като я сипя в купичка и слагам крутони непосредствено преди консумация.

За да има и нещо топло за довечера, сложих и една леща. Тя поне не изисква много.

Изобщо не ми се занимава с готвене при положение, че има толкова много да се мисли за Коледа. Та то остава по- малко от месец!
Днес настроението е отлично след вчерашния ден на ядки, плодове и салата и се отдавам на ведри мисли за празниците...

Обичам да планирам нещата, колкото се може по- отдалече. Пестят се отрицателни емоции, средства и време. Но за Коледа винаги си оставям вратичка за изненади в последния момент. А и ако твърде много планирам – няма да усетя чудесата на Коледа, нали така?

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за щастливата домакиня
Признавам, не съм най-щастливата домакиня на света :) ...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Лятото остана някъде далече...
Лятото остана някъде далече. Морски вкус на спомен в пръстите догаря. Там едно момиче бавно се съблече. После...
Женската зиморничавост – каприз или физиология II
Не само хормоните оказват влияние на нашия биологичен термостат. Когато сме изморени или ни се спи,...
Николай Хайтов - мъдростта на народа в цитати от "Диви разкази"
"Тя беше момиче, ала и жена си бе. В женското още от дете жената си я има. Дали е под миглите, или под...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
16 октомври - Световен ден на храната
Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН....
Есенна поезия
Есенна песен Елисавета Багряна Дали да сегна да откъсна последния останал лист на тази есен късна? О,...
Изгубеното време
Времето, прекарано в мисли за изгубеното време, е изгубено време!...
Анук Емe: "Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш"
„Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш... Моментът на копнеж, когато знаеш,...
Дежавю – тайнственият феномен I
Едва ли е необходимо да обясняваме надълго и нашироко, какво е дежавю. По правило то ни застига в съвсем...
Братя Стругацки: "Главният бич на съвременния човек е самотата и отчуждеността."
"Скептицизмът и цинизмът в живота са евтини, защото така е по-лесно и по-скучно, отколкото да се удивляваш...
Световен ден на книгата - 23 април
През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана...
"На кого принадлежи Васил Левски, тази голяма и светла човешка личност?"
Преди всичко на България и българите. Левски се ражда в България, израства под сянката на Балкана, живее...
Милиардерът Онасис – фаталният мъж в живота на Мария Калас
Великата Мария Калас е най-харизматичната оперна певица на ХХ век. Нейният феноменален глас, съчетан...
Из историята на Първа пролет
Пролетното равноденствие е свързано с много обичаи и традиции, които и до днес преплитат в себе си езически...
Образованието не е пълненето на ведро, а запалването на огън
Образованието не е пълненето на ведро, а запалването на огън. ...
Какъв фотоапарат да изберем?
Дори и да не сте фенове на фотографията, със сигурност поне веднъж в живота си сте се прехласвали по...
"Ами ако успея?!"
Докато другите си казват: "Ами ако се проваля?", аз си казвам: "Ами ако успея?...
Виена - разказ с полезности за пътешественици - III
Естествено продължение на разходката са два от най-интерсните музеи във Виена – Природо-научния музей...
Приказен сюрреализъм във фотографиите на Маргарита Карева
Маргарита Карева е руска фотографка, която създава изумителни творби, сякаш извадени от приказките. Тя...
Има блондинки и блондинки
Има блондинки и блондинки, пък и думата вече много се изтърка. Те всички си имат своите хубави страни...
Анна Карима - непокорният дух
“Под думата равноправие днес се подразбира едно: извоюване граждански и политически права за жената –...
Колко му трябва на човек, за да поминува като човек?
- Колко му тряба на човек, за да поминува като човек? Имане голямо? Няма да го отнесе...Човекът е гост...
Дневникът на мама
Идеята за този дневник е породена от две неща. От време на време ме хваща един ужасен фатализъм. "Ами...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook