Тиквата – склад за витамини
 Изпрати
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме да съхраним на компоти и сладка, но макар, че вкусът им e чудесен, термичната обработка не оставя и помен от полезните им вещества. Други като гроздето и ябълките се запазват по-дълго в прясно състояние, но при специални условия и с цената на голям процент брак. Единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.
Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки – в нея се крият истински вълшебства. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. Това не означава, че трябва да се притеснявате, ако хапнете повечко – за разлика от другите форми на вит. А, растителният каротин не е токсичен в по-големи дози. Освен, че е силен антиоксидант, това вещество придава и много приятен тен на кожата, особено през зимата, когато тя лесно повяхва от студа. Витамините от група В (В1, В2, PP) и витамин Е също отговарят за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата ни. Високото съдържание на витамин С (15 мг. на 100 гр.) пък укрепва имунната система и ни пази от вирусни заболявания.
Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца. Още повече, че месестата й част се усвоява много лесно от организма и е един от най-добрите продукти за захранване на бебетата.
Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата.
Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото.
Когато я приготвяте обаче, не изхвърляйте семките. Те са едни от най-богатите източници на белтъчини (33 гр. на 100). За сравнение различните видове месо съдържат между 20 и 25 гр. белтъчини, рибата 17-22 гр., бобовите храни 20-26 гр., а пшеничният зародиш 28 гр. Консумирани в сурово състояние семките подобряват паметта и дейността на бъбреците, а при мъжете поддържат здравето на простата.
|
Коментари

2012-01-06 #17  sneja Здравеите всички от хера На гръцки хери е ръка или просто казано за мен сте като подадена ръка в живота като пътеводител за всичко си имате отговор Искам и аз да се отблагодаря като ви кажа една моя рецепта за сладко от тиква и ли с тиква както си помислите Та започваме с обелване на тиква каквато искате или имате По късно я нарязвате на каквити си искате фигурки или кубчета Държите я в варна вода около час и след това обилно измивате Приготвяте си от различни корички от цитруси мандарини лимони портокали ситно нарязани и изварени в много води поне 5 и изхвърлени съответно Всичко това и ако имате плод от компоти от ягоди или сливи без костилките малини круши или дули Та всичко това сложено в една тава с малко захар става великолепно Някои даже не може да се усети от какво точно е този елексир и така за около час и нещо си имате с какво да се похвалите пред приятели и съседи да и е вкусно ...аз например не изхвърлям корите от плодоветеи си ги слагам в фризера и когато ми питрябват си ги имам да ви е сладко....
2011-11-07 #16  Инна Георгиева Знаете ли, аз всъщност не споря. Не ми е цел да съм права и не смятам написаното на едно място за светая светих. Истината не е универсална и не може да бъде. Аз само споделям мои знания и логика. И не обързвам никой с тях.
Тиквата изобразена на картинката и която образно казано вие сте нарекли "Есенна,зимна - сладка" е част от род и семейство Тиквови (в рода влизат и тези, които са пролетни, а в семейството и други родове и видове - диня, пъпеш и т.н.).
В рода Тиквови влизат около стотици сорта - едни възприети за готвене, като солени ястия, а други за приготвяне на сладки. (Между тези, които наричаме тиквички има изключително сладки сортове, по-сладки и от тези, които разбираме с името тиква, между тиквите има и такива, които са с много ниско съдържание на захар - даже направо са неядливи ако не ги поръсиш при печене)
В зависимост от сорта и условията на отглеждане, дадения зеленчук, (тиквата е плодов-зеленчук) също може да варира със своите качества. Без оглед дали защото този сорт е с по-високо съдържание на захари или защото е повече/по-малко поливана, почвата е с различно съдържание и т.н.. В различните страни се предпочитат и различни сортове. Например средно за тиквичката калории е 17kcal, но ако са бейби стигат и до 22 kcal. (само предполагам, че е свързано с по-високото водно съдържание в първите)
Накратко какво искам да кажа.
Че калориите варират, това е изключително естествено, все едно да си мислим, че минералния състав във всеки водоизточник или почва е един и същ, или че въздуха навсякъде по света е един и същ. Ами не е. В този ред на мисли може да има и тикви, които са и с по 17 или с 50 ккал - свят шарен. Поздрави.
2011-11-06 #15  didatzeni Знаете ли,нямам никакъв интерес да лъжа.Книгата ми се казва Μεγας Θερμιδομετρητης -Ο Μεγαλυτεροσ και πληρεστεροσ -издателство 2005год.Нямам повод да не вярвам на книгата.Какво значи сладка и не сладка тиква.  .Аз поне познавам есенна тиква-голяма /имат различни имена,разбира се-бяла,цигулка и т.н/-тези тикви са сладки.И други тиквички,малки - тук ги има целогодишно,но в Бг. пролетта към лятото излизат.Та тези малките са 160кал/кг,а есенно-зимните,голямите си имат калории,защото имат по-голямо съдържание на захар.А вие от кой източник видяхте тези данни за есенно-зимната тиква че спорте?
2011-11-06 #14  Инна Георгиева 35 калории за 100 грама /ако говорим без допълнения -захар, мед и т.н. ми се струва много. Средни калории за тиквата са 20, варират плюс/минус в зависимост от сорта, място, начин на отглеждане, така или иначе
Това важи абсолютно за всички плодове и зеленчуци, количеството витамини и минерали също.
2011-11-06 #13  didatzeni Здравейте! Защо в моята книга за калориите пише,че тиквата има 355кал./кг,а тиквичките-малките имат 160кал/кг.Дали грешат нещо издателите? 
2009-12-19 #10  Цвети Готово  )))Пробвах да напиша линка, но ми иска да пиша на кирилица  профилът ми в Снимка.бг е cvetinkata. Не знам какво друго да сторя
2009-12-19 #9  Инна Георгиева Цвети качи я някъде например album.bg , snimka.bg
2009-12-19 #8  Цвети Момичета, намерих снимка на въпосния тикваж, но не знам, как да я споделя, кажете !!!!
2009-11-13 #7  Инна Георгиева С нетърпение чакам да видя какво е това чудо. Виждала съм пълнена тиква с месо, но с ползвани така наречените свински тикви, общо взето като втората снимка от тази статия или пък в оранжев цвят. Тъй като са с по-дебели кори, не се размеква и не губи форма.
2009-11-13 #6  Цвети Не, за съжаление! Всъщност трябва да си проверя архивите на малката, защото там неведнъж е спала край тоз тикваж и може да се отразила въпросната тиква някъде  Обещавам да проверя 
2009-11-13 #5  Изолда Цвети, имаш ли снимка на въпросната тиква?
2009-11-13 #4  Цвети Първо - обожавам тикви! Особено онези с прегорелите корички  Само да споделя - на село растат едни тикви, изглеждат като гъбки с опо - широко пънче от шапчицата - много са дундести оранжеви и капачето е рязко отделено от пънчето. Та тези тикви леля ми от Тетевен ги завъди и каза, че в този край режат капаците, издълбават семките и ги пълнят с месо и други зеленчуци и ги пекат на фурна като гювечета. Струва ми се много идейно - остава да се изпробва, нали?  ))
2009-11-12 #2  Teo - Да, но... стомахът ми, знаете, господин управителю, е отвикнал от такива
работи - отговори той, като клатеше глава и мръщеше лице.
Очите му неволно пробягнаха по захаросаното парче тиква с почервеняла и
съблазнително прегоряла кора и в гърлото му се набраха слюнки. Той не смееше да
ги преглътне от страх да не разберат слабостта му.
- Де заповядайте де, не свенете се! - канеше го любезно управителят, - аз
толкова години не съм турял тиква в устата си и се пак стомахът ми я приема!
- Не мога, господин управителю, противно ми е на стомаха, не мога да я накуся
даже! - отговори Душко и си помисли: гледай, какво диване излязох, трябваше да
взема!
И за да не стои повече срещу изкушението, той се поклони смирено, рече "сбогом"
и излезе.
2009-11-12 #1  Teo Елин Пелин
Печена тиква
Душко Добродушков, архивар при окръжното управление, като занесе веднъж на
подпис някои книжа в дома на господин управителя, намери го, че яде заедно с
жена си и децата си тиква, опечена цяла на фурна.
Господин управителят, като подписа книжата, отряза едно парченце от тиквата и
любезно го предложи на своя архивар:
- Заповядайте, господин Душко, да видите каква чудесна тиква! Само малко е
прегоряла, но няма нищо. Ще извинявате.
- А, благодаря, благодаря, господин управителю! - отговори сконфузено
архиварят, - аз таквоз... тикви не обичам.
- Как тъй? Вие сте от село, моля ви се, а да не обичате тиква!
На Душко му ставаше неприятно, когато му напомняха, волно или неволно, че е от
село. Той се зачерви от срам.
- Да, но... стомахът ми, знаете, господин управителю, е отвикнал от такива
работи - отговори той, като клатеше глава и мръщеше лице.
Очите му неволно пробягнаха по захаросаното парче тиква с почервеняла и
съблазнително прегоряла кора и в гърлото му се
|
|
Събота 23 Януари 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
  Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
 Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
  Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
 Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
 Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
 "На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
 С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
  Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
 Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
 Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
 17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
|