Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквата – склад за витамини


С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме да съхраним на компоти и сладка, но макар, че вкусът им e чудесен, термичната обработка не оставя и помен от полезните им вещества. Други като гроздето и ябълките се запазват по-дълго в прясно състояние, но при специални условия и с цената на голям процент брак. Единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки – в нея се крият истински вълшебства. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. Това не означава, че трябва да се притеснявате, ако хапнете повечко – за разлика от другите форми на вит. А, растителният каротин не е токсичен в по-големи дози. Освен, че е силен антиоксидант, това вещество придава и много приятен тен на кожата, особено през зимата, когато тя лесно повяхва от студа. Витамините от група В (В1, В2, PP) и витамин Е също отговарят за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата ни. Високото съдържание на витамин С (15 мг. на 100 гр.) пък укрепва имунната система и ни пази от вирусни заболявания.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца. Още повече, че месестата й част се усвоява много лесно от организма и е един от най-добрите продукти за захранване на бебетата.

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата.

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото.

Когато я приготвяте обаче, не изхвърляйте семките. Те са едни от най-богатите източници на белтъчини (33 гр. на 100). За сравнение различните видове месо съдържат между 20 и 25 гр. белтъчини, рибата 17-22 гр., бобовите храни 20-26 гр., а пшеничният зародиш 28 гр. Консумирани в сурово състояние семките подобряват паметта и дейността на бъбреците, а при мъжете поддържат здравето на простата.
Коментари
2012-01-06 #17
sneja
Здравеите всички от хера На гръцки хери е ръка или просто казано за мен сте като подадена ръка в живота като пътеводител за всичко си имате отговор Искам и аз да се отблагодаря като ви кажа една моя рецепта за сладко от тиква и ли с тиква както си помислите Та започваме с обелване на тиква каквато искате или имате По късно я нарязвате на каквити си искате фигурки или кубчета Държите я в варна вода около час и след това обилно измивате Приготвяте си от различни корички от цитруси мандарини лимони портокали ситно нарязани и изварени в много води поне 5 и изхвърлени съответно Всичко това и ако имате плод от компоти от ягоди или сливи без костилките малини круши или дули Та всичко това сложено в една тава с малко захар става великолепно Някои даже не може да се усети от какво точно е този елексир и така за около час и нещо си имате с какво да се похвалите пред приятели и съседи да и е вкусно ...аз например не изхвърлям корите от плодоветеи си ги слагам в фризера и когато ми питрябват си ги имам да ви е сладко....
2011-11-07 #16
Инна Георгиева
Знаете ли, аз всъщност не споря. Не ми е цел да съм права и не смятам написаното на едно място за светая светих. Истината не е универсална и не може да бъде. Аз само споделям мои знания и логика. И не обързвам никой с тях.
Тиквата изобразена на картинката и която образно казано вие сте нарекли "Есенна,зимна - сладка" е част от род и семейство Тиквови (в рода влизат и тези, които са пролетни, а в семейството и други родове и видове - диня, пъпеш и т.н.).

В рода Тиквови влизат около стотици сорта - едни възприети за готвене, като солени ястия, а други за приготвяне на сладки. (Между тези, които наричаме тиквички има изключително сладки сортове, по-сладки и от тези, които разбираме с името тиква, между тиквите има и такива, които са с много ниско съдържание на захар - даже направо са неядливи ако не ги поръсиш при печене)
В зависимост от сорта и условията на отглеждане, дадения зеленчук, (тиквата е плодов-зеленчук) също може да варира със своите качества. Без оглед дали защото този сорт е с по-високо съдържание на захари или защото е повече/по-малко поливана, почвата е с различно съдържание и т.н.. В различните страни се предпочитат и различни сортове. Например средно за тиквичката калории е 17kcal, но ако са бейби стигат и до 22 kcal. (само предполагам, че е свързано с по-високото водно съдържание в първите)

Накратко какво искам да кажа.
Че калориите варират, това е изключително естествено, все едно да си мислим, че минералния състав във всеки водоизточник или почва е един и същ, или че въздуха навсякъде по света е един и същ. Ами не е. В този ред на мисли може да има и тикви, които са и с по 17 или с 50 ккал - свят шарен. Поздрави.
2011-11-06 #15
didatzeni
Знаете ли,нямам никакъв интерес да лъжа.Книгата ми се казва Μεγας Θερμιδομετρητης -Ο Μεγαλυτεροσ και πληρεστεροσ -издателство 2005год.Нямам повод да не вярвам на книгата.Какво значи сладка и не сладка тиква. .Аз поне познавам есенна тиква-голяма /имат различни имена,разбира се-бяла,цигулка и т.н/-тези тикви са сладки.И други тиквички,малки - тук ги има целогодишно,но в Бг. пролетта към лятото излизат.Та тези малките са 160кал/кг,а есенно-зимните,голямите си имат калории,защото имат по-голямо съдържание на захар.А вие от кой източник видяхте тези данни за есенно-зимната тиква че спорте?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· „Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Младостта е в излъчването, а то идва отвътре
В търсенето си да запазят младостта, жените най-често прибягват до козметични продукти и процедури, но...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook