Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквата – склад за витамини


С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме да съхраним на компоти и сладка, но макар, че вкусът им e чудесен, термичната обработка не оставя и помен от полезните им вещества. Други като гроздето и ябълките се запазват по-дълго в прясно състояние, но при специални условия и с цената на голям процент брак. Единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки – в нея се крият истински вълшебства. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. Това не означава, че трябва да се притеснявате, ако хапнете повечко – за разлика от другите форми на вит. А, растителният каротин не е токсичен в по-големи дози. Освен, че е силен антиоксидант, това вещество придава и много приятен тен на кожата, особено през зимата, когато тя лесно повяхва от студа. Витамините от група В (В1, В2, PP) и витамин Е също отговарят за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата ни. Високото съдържание на витамин С (15 мг. на 100 гр.) пък укрепва имунната система и ни пази от вирусни заболявания.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца. Още повече, че месестата й част се усвоява много лесно от организма и е един от най-добрите продукти за захранване на бебетата.

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата.

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото.

Когато я приготвяте обаче, не изхвърляйте семките. Те са едни от най-богатите източници на белтъчини (33 гр. на 100). За сравнение различните видове месо съдържат между 20 и 25 гр. белтъчини, рибата 17-22 гр., бобовите храни 20-26 гр., а пшеничният зародиш 28 гр. Консумирани в сурово състояние семките подобряват паметта и дейността на бъбреците, а при мъжете поддържат здравето на простата.
Коментари
2012-01-06 #17
sneja
Здравеите всички от хера На гръцки хери е ръка или просто казано за мен сте като подадена ръка в живота като пътеводител за всичко си имате отговор Искам и аз да се отблагодаря като ви кажа една моя рецепта за сладко от тиква и ли с тиква както си помислите Та започваме с обелване на тиква каквато искате или имате По късно я нарязвате на каквити си искате фигурки или кубчета Държите я в варна вода около час и след това обилно измивате Приготвяте си от различни корички от цитруси мандарини лимони портокали ситно нарязани и изварени в много води поне 5 и изхвърлени съответно Всичко това и ако имате плод от компоти от ягоди или сливи без костилките малини круши или дули Та всичко това сложено в една тава с малко захар става великолепно Някои даже не може да се усети от какво точно е този елексир и така за около час и нещо си имате с какво да се похвалите пред приятели и съседи да и е вкусно ...аз например не изхвърлям корите от плодоветеи си ги слагам в фризера и когато ми питрябват си ги имам да ви е сладко....
2011-11-07 #16
Инна Георгиева
Знаете ли, аз всъщност не споря. Не ми е цел да съм права и не смятам написаното на едно място за светая светих. Истината не е универсална и не може да бъде. Аз само споделям мои знания и логика. И не обързвам никой с тях.
Тиквата изобразена на картинката и която образно казано вие сте нарекли "Есенна,зимна - сладка" е част от род и семейство Тиквови (в рода влизат и тези, които са пролетни, а в семейството и други родове и видове - диня, пъпеш и т.н.).

В рода Тиквови влизат около стотици сорта - едни възприети за готвене, като солени ястия, а други за приготвяне на сладки. (Между тези, които наричаме тиквички има изключително сладки сортове, по-сладки и от тези, които разбираме с името тиква, между тиквите има и такива, които са с много ниско съдържание на захар - даже направо са неядливи ако не ги поръсиш при печене)
В зависимост от сорта и условията на отглеждане, дадения зеленчук, (тиквата е плодов-зеленчук) също може да варира със своите качества. Без оглед дали защото този сорт е с по-високо съдържание на захари или защото е повече/по-малко поливана, почвата е с различно съдържание и т.н.. В различните страни се предпочитат и различни сортове. Например средно за тиквичката калории е 17kcal, но ако са бейби стигат и до 22 kcal. (само предполагам, че е свързано с по-високото водно съдържание в първите)

Накратко какво искам да кажа.
Че калориите варират, това е изключително естествено, все едно да си мислим, че минералния състав във всеки водоизточник или почва е един и същ, или че въздуха навсякъде по света е един и същ. Ами не е. В този ред на мисли може да има и тикви, които са и с по 17 или с 50 ккал - свят шарен. Поздрави.
2011-11-06 #15
didatzeni
Знаете ли,нямам никакъв интерес да лъжа.Книгата ми се казва Μεγας Θερμιδομετρητης -Ο Μεγαλυτεροσ και πληρεστεροσ -издателство 2005год.Нямам повод да не вярвам на книгата.Какво значи сладка и не сладка тиква. .Аз поне познавам есенна тиква-голяма /имат различни имена,разбира се-бяла,цигулка и т.н/-тези тикви са сладки.И други тиквички,малки - тук ги има целогодишно,но в Бг. пролетта към лятото излизат.Та тези малките са 160кал/кг,а есенно-зимните,голямите си имат калории,защото имат по-голямо съдържание на захар.А вие от кой източник видяхте тези данни за есенно-зимната тиква че спорте?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Децата, града и имунната система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Вторник
20
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Повече за класическата хомеопатия
Ако вече сте на етап, в който сте изоставили споровете за истинността на хомеопатията и сте решили да...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook