Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Резене - храна, лекарство и много повече


Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва, “foenum graecum”, означава “гръцко сено”.

Казват, че консумацията му удължава живота и дори гони зли духове. Древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства. Към днешна дата испанците и италианците подправят с него основно риба и супи. Ние почти не го познаваме и ползваме. Но освен, че можем да подправим доста ястия с него, е хубаво да го използваме и като лек, защото действието му не е никак пренебрежително при лечението на не едно и две заболявания.

Но нека първо се запознаем отблизо с това тревисто растение

Отличителни белези

Попада в семейството на магданоза. Синьозеленикаво на цвят, достигащо до 2 метра височина и много ароматно. Средиземноморието и Югозападна Азия са неговите родни места. Най-характерно за резенето е, че плодът е сухо семе, съдържащо доста голямо количество анетолово масло, което пък е основна съставка на мастиката - от там идва и силният и аромат. Използваемата част са плодовете му, които се събират преди пълното им узряване и се оставят да се доизсушат на сянка, за да добият характерния сладникав вкус и анасонова миризма.
Семената от резене са прословуто средство за преборване на бебешките колики

Състав

Освен прочутото анетолово масло, тук е добре да споменем:

Скорбялата

Белтъчните вещества

Флавоноидите

Витамин C

Витамин А


В кухнята

Можете да го комбинирате с магданоз, копър, лук, чесън, червено цвекло.

Да го добавите в доматен сос.

Да си направите салата с негово участие или да го сложите в таратора.

Когато варите картофи или риба - да го пуснете в бульона в края на термичната обработка - придава изключителен вкус- особено на рибните и всякакви други морски деликатеси

В супи или ястия с месо - няма да сгрешите, ако го пробвате

Лечебни свойства

Успокояващо, обезболяващо, антиоксидантно, противовъзпалително, бактерицидно, отхрачващо, спазмолитично, глистогонно, повишава отделянето на мляко, подобрява вида и цвета на кожата.

Помага при:

Намалени защитни сили на организма;

Главоболие и висока температура;

Намалено зрение;

Пресипнал глас;

Лош дъх;

Липса на апетит;

Нарушена сърдечната дейност и повишено артериално налягане;

Токсични поражения на черния дроб - извежда токсините от организма;

Лошо храносмилане, колики, запек, метеоризъм, гастрит;

Кашлица, астма, болести на белите дробове;

Бъбречно-каменна болест и цистит;

Гъбични заболявания;

Засилени менструални болки;

Проблеми, свързани с менопаузата- стимулира изработването на естроген;

Намалена лактация при кърмачки;

Полова слабост;

Проблемна кожа - омекотява я и я прави по-млада и свежа;

Целулит

Противопоказания:

Ползвайте го в необходимия за вас вид - за вътрешен прием или под формата на масажно олио - преценявате сами в зависимост от това, какво ще лекувате. Само не забравяйте едно - в големи количества резенето придобива наркотичен ефект. Също така не е препоръчително да го употребявате, ако сте бременна или да го давате на деца под шест годишна възраст.
Коментари
2018-03-10 #1
Дени
Сложих го днес в салатата с червено и бяло зеле,айсберг и настъргани моркови.
Нарича се и фенхел още.
Наистина има вкус на мастика!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Всички лица на надеждата
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Ползите от тренировките в студено време
Вторник
18
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook