Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Винен кебап с месо


Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не пие. Веднага се сетих за винен кебап. Всъщност червено вино слагам почти на всяко ястие, в което има домати. Като малка помня майка ми го приготвяше често, даже с вариации с телешки език. Много добре помня, как не обичах ориза - класическата гарнитура за поднасяне, затова се смиляваше и често имаше и картофено пюре. За щастие, вече съм преоткрила ориза и предложението ми за гарнитура остава той.

Молбата за рецепта ме хваща по време на Коледните пости. Аз постя за втори път по това време. Цвети също се запали и така се роди проекта за Коледни пости по дни с Цвети. За половинката ми те ме важат с пълна сила, та това ястие е за него. За мен приготвих постна алтернатива - Винен кебап с гъби кладница, опитайте и него. За съжаление готвя вечер основно и това се отразява на снимките, но важна е идеята.

Рецептата взех от, така наречената от мен, Библията. Това е "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" от 1981 година, подарък ми е от баща ми. Първите ми готварски опити започнаха точно от нея, като първоизточник на това кое и колко точно да се сложи. С времето разбрах, че е къде по весело да се импровизира, но предполагам за да стигнеш до това първо преминаваш през това "да спазя рецептата". Та ако има нещо, което си има точна рецепта - това са рецептите поместени в Библията :) Основно се използва свинско месо, но също така може да се използва агнешко, телешко, овнешко или говеждо месо.

за 4 порции

800 грама свинско месо
(от плешка или от бут- ябълка шол)
20 гр олио
5 г масло
100 гр лук
20 гр доматено пюре
1 и 1/2 с.л брашно
100 мл вино
1 ч.л червен пипер
1 малък дафинов лист
2 с.л пресен магданоз
1 к.л черен пипер- на зърна
сол на вкус


Месото се измива и нарязва на парченца около 20-30 грама (парчета 3 на 3 см).

В рецептурника е записано парчетата да се поръсят със сол и черен пипер и да се размесят със ситно нарязания лук. Аз обаче ви препоръчвам да задушите в мазнина първо месото, след което да добавите лука.

Добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и залейте с разреденото с вода доматено пюре (или доматен сос) веднага, за да не загори червения пипер (нещо, което се случва доста бързо).

В оригиналната рецепта се слага доматено пюре, но аз имам налични домашно консервиран сос от домати, затова използвам около 150 мл от него. Ако решите да използвате пюре - размийте го с малко вода. Доматите се добавят към задушените месо и лук.

Добавя се и половината от виното и гореща вода, почти да покрият месото. Всичко се оставя на слаб огън да се задуши до омекване на месото.

Маслото и брашното се запържват до златисто, добавя се малко вода за да стане еднородна смес и се прибавя внимателно към ястието.

Тук, в рецептурника, пише да се сложи във фурната и да се дозадуши месото, но аз продължавам процеса в тенджерата. Добавям дафиновия лист, черния пипер, останалото вино и оставям да се досвари още 15 минутки, от време на време бъркам, за да не залепне брашното по дъното.

Поднася се с гарнитура ориз, класическият вариант за тази гарнитура можете да прочетете тук. Аз лично предпочитам просто добре измит и сварен ориз с малко сол. В края на варенето му, малко преди да е готов напълно и все още има вода го изключвам и не вдигам капака. Тогава става точно по начина, по който ми харесва.
Коментари
2018-10-11 #1
Таткото
дааааа.... така е - таткото ти подари \"Библията\" , ама ти вече готвиш по добре от описаното в нея за моя вкус , стига да не те \"удари\" музата по екзотични подправки - пак според моя вкус , разбира се
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Винен кебап от гъби кладница
· Миди с бяло вино и лимони
· На всяка манджа... вино
· Книжен кебап
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Петел яхния
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Картофки на фурна с асафетида
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
Сряда
20
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook