Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Отпадат Е-тата от етикетите на храните


от декември 2014 г.

От декември 2014 година и в България ще бъде задължително да се изписва целите наименования на вложените подобрители и добавки, научи Hera.bg, тази промяна ще бъде съгласно Европейското законодателство в областта на етикетирането на храните.

Другата новост ще бъде изписването на хранителната стойност на предварително опакования продукт, регламент, който ще влезе малко по-късно, а също и произхода на всички видове меса.


Задължително изписване на пълното наименование на Е-тата

Така вместо Е, последвано от някакво число, ще можем да знаем, че зад това се крие мононатриев глутамат или пък аспартам. Все пак не знаем до колко това ще помогне, ако човек няма навика да се интересува какво влиза в устата му и дали няма да има обратен ефект. Медиите често популяризират това колко са вредни е-тата и човек може да се почуства успокоен, ако прочете вместо Е120 думата кармин на опаковката. Звучи почти карамелено. Но кармин всъщност е червен оцветител (естествен поради естеството си), който се произвежда от насекомите Dactylopius coccus.

Задължително изписване на хранителната стойност на продукта.

Това няма да важи за хранителни добавки, натурални минерални води храни, предназначени за специфична хранителна употреба. Задължителното етикетиране на хранителната стойност ще включва енергийна стойност и количества мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтъци и сол, както и количеството на всяко хранително вещество, за което е представена хранителна или здравна претенция. Енергийната стойност ще бъде обявена в kJ (килоджаули) и в kcal (килокалории).

Изискване ще бъде изписването на хранителна стойност да бъде с големина равна или по-голяма от 1,2 mm. За непредварително опаковани храни съдържанието на обявяването на хранителната стойност ще се ограничава до енергийната стойност или енергийната стойност заедно с количествата мазнини, наситени мастни киселини, захари и сол.

Освободени от това задължително етикетиране на хранителната стойност са:

Непреработени продукти, които съдържат само една съставка или категория съставки;
Преработени продукти, чиято единствена преработка се състои в зреене и които съдържат само една съставка или категория съставки;
Води, предназначени за консумация от човека, включително води, при които единствените добавени съставки са въглероден диоксид и/или ароматизанти;
Билки, подправки или смеси от тях; Сол и заместители на солта;
Трапезни подсладители;
Екстрактите от кафе и екстракти от цикория, мляно кафе или кафе на зърна и мляно безкофеиново кафе или безкофеиново кафе на зърна;
Билкови и плодови отвари, чай, безкофеинов чай, инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, безкофеинов инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, които не съдържат други добавени съставки освен ароматизанти, които не изменят хранителната стойност на чая;
Ферментирал оцет и заместители на оцета, включително оцет, чиито единствени добавени съставки са ароматизанти;
Ароматизанти;
Добавки в храните;
Спомагателни вещества;
Ензими в храните;
Желатин;
Сгъстяващи вещества за мармалади;
Мая;
Дъвки;
Храни в опаковки или контейнери, чиято най-голяма повърхност е с площ по-малка от 25 cm2;
Храни, включително занаятчийски произведени хранителни продукти, доставяни директно от производителя в малки количества от продукта на крайния потребител или на местен търговец на дребно, снабдяващ директно крайния потребител;
Алкохолни напитки (съдържащи повече от 1,2 обемни процента алкохол);
Непредварително опаковани храни (освен ако не се изисква от национални мерки)

Край на дребните шрифтове

Всички нови и стари обозначения ще трябва да бъдат поставени на видимо място, без да се нарушава четимостта от изображенията се казва в Европейския регламент (ЕО) № 1169/2011. След влизането на регламента в сила е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм или 0,9мм за продукти с малка площ.

В допълнение

Освен това всички вещества, причиняващи алергии или непоносимост, ще трябва да бъдат указани в списъка на съставките и да бъдат посочени по открояващ ги начин. Някои нови суровини се включват в задължителното изписва на страна на произход - досега това беше валидно за телешко месо, зеленчуците, меда и зехтина, към списъка сега се прибавя говеждо, козе и птиче месо.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
· Кои са най-популярните имена сред родените през 2019 г. бебета?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Събота
29
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джоузеф Хелър: "Ако характерът е съдба, тогава добрите хора са обречени."
"Съдбата е нещо добро, когато се развива в твоя полза. Когато не се развива в твоя полза, не я наричай...
Как светът празнува Коледа
Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света. В нашето съзнание ние свързваме...
"Обичаме залезите, защото траят кратко и бързо се свършват"
"… Човек не иска вечно да съзерцава залеза. Кой желае един залез да трае дълго? Кой иска все да е топло?...
Строителят
Един много уважаван строител, след дългогодишен труд, решил да се пенсионира за да прекара оставащото...
Мисли за децата, родителите и дома от Ерма Бомбек
Децата са като хвърчила. Прекарваш години, опитвайки се да ги вдигнеш от земята. Тичаш с тях, докато...
Казвам се Октомври. И съм тъжна
Казвам се Октомври. И съм тъжна. Есенна съм някак. По душа. Правя облаците страшно многодъждни. После...
Фрида Кало - между черната котка и колибрито
Пъстра квадратна къща с кобалтово сини стени и тесни прозорци ни посреща на улица „Лондрес” 247 в квартал...
Нели Червенушева - велик преводачески труд от любов към киното
Коя е Нели Червенушева? Името на тази дама е непознато на много хора, но гласът й определено връща в...
Нова година у нас и по света
Всяко ново начало ни изпълва с трепетно очакване и надежда за бъдещето. Затова народът е казал „Нова...
200-годишната традиция за първия учебен ден на немските Schultuete*
Чудили ли сте се на шарените фунии, които децата в Германия, Австрия и част от Швейцария носят на първия...
С и БЕЗ Любов
БОГАТСТВО без Любов прави човека АЛЧЕН. управлявано с Любов, прави човека ЩЕДЪР. ДЪЛГ без...
Черешова задушница - Яна Кременска
Набери ми череши. Не отлагай за после. От върха ги бери. Да са леко горчиви. Аз отдавна съм там, но...
Беси Колман - първата цветнокожа жена-пилот
Елизабет (Беси) Колман се извисява над небето като първата жена пилот от афроамерикански и индианската...
Жоан Миро: "Всичко, което рисувам, съм го видял в полята или на морския бряг."
На 20 април през 1893 г., в Барселона се ражда Жоан Миро - един от най-видните представителите на сюрреализма...
(Д)еволюцията на банския костюм
Дрехите са едни от белезите, които различават човека от животните. Нашите предци започнали да покриват...
Сър Уилям Голдинг: „Страхът не може да те нарани повече от мечтата.“
„Жените са глупави да претендират, че са равни на мъжете. Те ги превъзхождат и винаги са ги превъзхождали.“ „Човек...
10 начина да използваме тефтер с бели страници
В този свръхдигитален век хартията и писането на ръка все повече губят вниманието на хората. Всичко може...
Семейна капсула на времето
Времето лети и заминава необратимо, въздъхваме и се понасяме в следващия си нов ден, напълно забравили...
Дзен и изкуството да поддържаш... градинка
На едно място Радичков описва японската градина като казва, че “...самата вечност е посята в браздите...
Пещери в сърцето на Родопите: Ягодинската пещера
В привидно монолитните скали на Триградското и Буйновското ждрело са се спотаили две от най-интересните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook