Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Отпадат Е-тата от етикетите на храните


от декември 2014 г.

От декември 2014 година и в България ще бъде задължително да се изписва целите наименования на вложените подобрители и добавки, научи Hera.bg, тази промяна ще бъде съгласно Европейското законодателство в областта на етикетирането на храните.

Другата новост ще бъде изписването на хранителната стойност на предварително опакования продукт, регламент, който ще влезе малко по-късно, а също и произхода на всички видове меса.


Задължително изписване на пълното наименование на Е-тата

Така вместо Е, последвано от някакво число, ще можем да знаем, че зад това се крие мононатриев глутамат или пък аспартам. Все пак не знаем до колко това ще помогне, ако човек няма навика да се интересува какво влиза в устата му и дали няма да има обратен ефект. Медиите често популяризират това колко са вредни е-тата и човек може да се почуства успокоен, ако прочете вместо Е120 думата кармин на опаковката. Звучи почти карамелено. Но кармин всъщност е червен оцветител (естествен поради естеството си), който се произвежда от насекомите Dactylopius coccus.

Задължително изписване на хранителната стойност на продукта.

Това няма да важи за хранителни добавки, натурални минерални води храни, предназначени за специфична хранителна употреба. Задължителното етикетиране на хранителната стойност ще включва енергийна стойност и количества мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтъци и сол, както и количеството на всяко хранително вещество, за което е представена хранителна или здравна претенция. Енергийната стойност ще бъде обявена в kJ (килоджаули) и в kcal (килокалории).

Изискване ще бъде изписването на хранителна стойност да бъде с големина равна или по-голяма от 1,2 mm. За непредварително опаковани храни съдържанието на обявяването на хранителната стойност ще се ограничава до енергийната стойност или енергийната стойност заедно с количествата мазнини, наситени мастни киселини, захари и сол.

Освободени от това задължително етикетиране на хранителната стойност са:

Непреработени продукти, които съдържат само една съставка или категория съставки;
Преработени продукти, чиято единствена преработка се състои в зреене и които съдържат само една съставка или категория съставки;
Води, предназначени за консумация от човека, включително води, при които единствените добавени съставки са въглероден диоксид и/или ароматизанти;
Билки, подправки или смеси от тях; Сол и заместители на солта;
Трапезни подсладители;
Екстрактите от кафе и екстракти от цикория, мляно кафе или кафе на зърна и мляно безкофеиново кафе или безкофеиново кафе на зърна;
Билкови и плодови отвари, чай, безкофеинов чай, инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, безкофеинов инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, които не съдържат други добавени съставки освен ароматизанти, които не изменят хранителната стойност на чая;
Ферментирал оцет и заместители на оцета, включително оцет, чиито единствени добавени съставки са ароматизанти;
Ароматизанти;
Добавки в храните;
Спомагателни вещества;
Ензими в храните;
Желатин;
Сгъстяващи вещества за мармалади;
Мая;
Дъвки;
Храни в опаковки или контейнери, чиято най-голяма повърхност е с площ по-малка от 25 cm2;
Храни, включително занаятчийски произведени хранителни продукти, доставяни директно от производителя в малки количества от продукта на крайния потребител или на местен търговец на дребно, снабдяващ директно крайния потребител;
Алкохолни напитки (съдържащи повече от 1,2 обемни процента алкохол);
Непредварително опаковани храни (освен ако не се изисква от национални мерки)

Край на дребните шрифтове

Всички нови и стари обозначения ще трябва да бъдат поставени на видимо място, без да се нарушава четимостта от изображенията се казва в Европейския регламент (ЕО) № 1169/2011. След влизането на регламента в сила е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм или 0,9мм за продукти с малка площ.

В допълнение

Освен това всички вещества, причиняващи алергии или непоносимост, ще трябва да бъдат указани в списъка на съставките и да бъдат посочени по открояващ ги начин. Някои нови суровини се включват в задължителното изписва на страна на произход - досега това беше валидно за телешко месо, зеленчуците, меда и зехтина, към списъка сега се прибавя говеждо, козе и птиче месо.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· На 6 януари е роден Христо Ботев, да си спомним за него
· Александър и Виктория - най-предпочитаните имена през 2016 г.
· Ученик от Добрич спечели престижно кулинарно състезание
· Кои са причините за бавен метаболизъм?
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Събота
25
Февруари 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Първите годишни награди за кулинарни блогове
На специална и тържествена церемония на 26 септември 2015 г. бяха раздадени първите Годишни награди за...
Коледни пости - Ден 36:
Кой ме "полази" днес. Гостоприемство по български, но с арабски привкус
Днес получихме страхотна пикантна рецепта с индийски привкус. Признавам, че люто не обичам, но да ти...
Две важни правила за мъдър живот
"За да живееш живота си мъдро, трябва много да знаеш. Но две важни правила запомни за начало: По-добре...
Всичко, което искам...
Всичко, което искам, си ти. (Ако носиш бутилка хубаво вино)...
Българските любовни филми на всички времена
Най- добрите любовни филми на едно място. В началото бях вдъхновена от тази идея и мислех, че е лесна...
Прощалното писмо на Маркес - истина на прощаване
Дълги години в интернет пространството се разпространява текста "Прощалното писмо на Маркес". Сега,...
Трубадурите и култът към дамата на сърцето
Някога, в тъмните дебри на Средните векове, когато всички естествени пориви на сърцето били задушавани...
Благовещение - съдбоносната среща на Яворов с любовта
Любовта е основното вдъхновение в творчеството на всички творци. Един от най-талантливите и обичани български...
Едно от най-изумителните животни на планетата е пред изчезване
Животното, което изглежда като застинало в постоянна усмивка, е едно от най-странните на планетата и...
Децата се учат от своя живот
Ако детето живее в дух на критичност, то се учи да обвинява. Ако детето живее във враждебност, то...
Погрешните за нас хора ни учат на най-правилните уроци
Погрешните за нас хора ни учат на най-правилните уроци....
Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
Казабланка и джамията Хасан II. - втората по големина в света след тази в Мека Месеци по – късно,...
Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
Започвам с едно бързо признание – доскоро за мен постенето не беше нищо повече от поредната диета, на...
Светът се променя чрез твоя пример, а не чрез твоето мнение.
Светът се променя чрез твоя пример, а не чрез твоето мнение....
Историческите възстановки съживяват миналото за нас
Историческите възстановки, набрали сила в новите времена, са странна смесица от аматьорски театър, историзъм,...
Предизвикателство от Hera.bg "Искам да ти кажа..." до една истинска Жена
Ако има точно време и място, за да кажеш топли и вълнуващи думи за жената, оставила огромна или малка,...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Честит рожден ден, Валери Петров!
На 22 април е роден изключителният български поет Валери Петров. Да кажем за него, че е поет, е силно...
Сега не е моментът да мислиш какво нямаш
Сега не е моментът да мислиш какво нямаш. Помисли какво можеш да направиш с това, което имаш....
Планове покрити с прах
Отлагането може да бъде изкуство, но може и да ни изиграе лоша шега. Когато не позволяваме на нещата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook