Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Отпадат Е-тата от етикетите на храните


от декември 2014 г.

От декември 2014 година и в България ще бъде задължително да се изписва целите наименования на вложените подобрители и добавки, научи Hera.bg, тази промяна ще бъде съгласно Европейското законодателство в областта на етикетирането на храните.

Другата новост ще бъде изписването на хранителната стойност на предварително опакования продукт, регламент, който ще влезе малко по-късно, а също и произхода на всички видове меса.


Задължително изписване на пълното наименование на Е-тата

Така вместо Е, последвано от някакво число, ще можем да знаем, че зад това се крие мононатриев глутамат или пък аспартам. Все пак не знаем до колко това ще помогне, ако човек няма навика да се интересува какво влиза в устата му и дали няма да има обратен ефект. Медиите често популяризират това колко са вредни е-тата и човек може да се почуства успокоен, ако прочете вместо Е120 думата кармин на опаковката. Звучи почти карамелено. Но кармин всъщност е червен оцветител (естествен поради естеството си), който се произвежда от насекомите Dactylopius coccus.

Задължително изписване на хранителната стойност на продукта.

Това няма да важи за хранителни добавки, натурални минерални води храни, предназначени за специфична хранителна употреба. Задължителното етикетиране на хранителната стойност ще включва енергийна стойност и количества мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтъци и сол, както и количеството на всяко хранително вещество, за което е представена хранителна или здравна претенция. Енергийната стойност ще бъде обявена в kJ (килоджаули) и в kcal (килокалории).

Изискване ще бъде изписването на хранителна стойност да бъде с големина равна или по-голяма от 1,2 mm. За непредварително опаковани храни съдържанието на обявяването на хранителната стойност ще се ограничава до енергийната стойност или енергийната стойност заедно с количествата мазнини, наситени мастни киселини, захари и сол.

Освободени от това задължително етикетиране на хранителната стойност са:

Непреработени продукти, които съдържат само една съставка или категория съставки;
Преработени продукти, чиято единствена преработка се състои в зреене и които съдържат само една съставка или категория съставки;
Води, предназначени за консумация от човека, включително води, при които единствените добавени съставки са въглероден диоксид и/или ароматизанти;
Билки, подправки или смеси от тях; Сол и заместители на солта;
Трапезни подсладители;
Екстрактите от кафе и екстракти от цикория, мляно кафе или кафе на зърна и мляно безкофеиново кафе или безкофеиново кафе на зърна;
Билкови и плодови отвари, чай, безкофеинов чай, инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, безкофеинов инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, които не съдържат други добавени съставки освен ароматизанти, които не изменят хранителната стойност на чая;
Ферментирал оцет и заместители на оцета, включително оцет, чиито единствени добавени съставки са ароматизанти;
Ароматизанти;
Добавки в храните;
Спомагателни вещества;
Ензими в храните;
Желатин;
Сгъстяващи вещества за мармалади;
Мая;
Дъвки;
Храни в опаковки или контейнери, чиято най-голяма повърхност е с площ по-малка от 25 cm2;
Храни, включително занаятчийски произведени хранителни продукти, доставяни директно от производителя в малки количества от продукта на крайния потребител или на местен търговец на дребно, снабдяващ директно крайния потребител;
Алкохолни напитки (съдържащи повече от 1,2 обемни процента алкохол);
Непредварително опаковани храни (освен ако не се изисква от национални мерки)

Край на дребните шрифтове

Всички нови и стари обозначения ще трябва да бъдат поставени на видимо място, без да се нарушава четимостта от изображенията се казва в Европейския регламент (ЕО) № 1169/2011. След влизането на регламента в сила е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм или 0,9мм за продукти с малка площ.

В допълнение

Освен това всички вещества, причиняващи алергии или непоносимост, ще трябва да бъдат указани в списъка на съставките и да бъдат посочени по открояващ ги начин. Някои нови суровини се включват в задължителното изписва на страна на произход - досега това беше валидно за телешко месо, зеленчуците, меда и зехтина, към списъка сега се прибавя говеждо, козе и птиче месо.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Знам защо пее птица в клетка
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Орехови листа за цяр
· Възстановяващата сила на тишината
· Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Неделя
25
Юни 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вдъхновение: Женственост
Не ми е нужна спалня, за да докажа своята женственост. Мога да бъда също толкова сексапилна, берейки...
За градските символи
Всеки от нас е „отнякъде”, като невинаги рожденото място съвпада с мястото, където сме израснали, а още...
Предизвикателствата правят живота интересен, а преодоляването им правят живота смислен
Предизвикателствата правят живота интересен, а преодоляването им е това, което прави живота смисле...
Защо детелините носят щастие
Всеки от нас разхождайки се из тревата, тайно се е заглеждал в земята, надявайки се да открие малко съкровище...
Из "Общуване без агресия"
Никога не съм срещала мързелив човек, но такъв, който, докато го наблюдавах, никога не бързаше, да. И...
"Потъването на Созопол" - меланхолично пътуване към миналото в търсене на отговори
"Потъването на Созопол" на режисьора Костадин Бонев е един от малкото нови български филми, който получи...
Започна юбилейният 70-ти фестивал в Кан (снимки)
Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на 17 май с първата прожекция и гала...
Вълшебство
На заника червената черта зад пролетните хълмове изтлява и среща ни часът на нежността и сяда с нас...
Замръзнали във времето: първите снимки на снежинки
Американският фермер от щата Върмонт, Уилсън Бентли става известен като Бентли “Снежинката”, защото е...
На тази дата: 145 години от рождението на Сергей Дягилев
Когато говорим не само за балет, а за изкуство изобщо, името Сергей Дягилев се откроява със свой, забележителен...
Сънувал ли си...
Сънувал ли си как си се завърнал във себе си и как си се побрал в илюзиите си и си съвсем прашинка? Неплодна...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Hera.bg на две години
Днес (8 октомври 2011г.) Hera.bg празнува своята втора година в онлайн пространството. Честит рожден...
Сняг
И пак потъвам в тишината на малкия сънуващ град. Снежинките край мен се мятат, затрупват моя...
Идеалът 3 март, 1878 г., Сан Стефано
В малкото селце Сан Стефано нa 3 март 1978 г. е подписан прелиминарен договор между Руската и Османската...
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да добиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещ...
Когато започваш пътуване
Когато започваш пътуване, не търси съвет от този, който не е напускал дома си. ...
Съвременни интерпретации на известни картини
Всички познаваме тези картини. Но никога не сме ги виждали по този начин. Сайтът www.booooom.com е предизвикал...
Ф. М. Достоевски за децата
На детето може всичко да се каже — всичко; винаги съм се чудил колко зле големите познават децата, а...
Изгубеното време
Времето, прекарано в мисли за изгубеното време, е изгубено време!...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook