Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Отпадат Е-тата от етикетите на храните


от декември 2014 г.

От декември 2014 година и в България ще бъде задължително да се изписва целите наименования на вложените подобрители и добавки, научи Hera.bg, тази промяна ще бъде съгласно Европейското законодателство в областта на етикетирането на храните.

Другата новост ще бъде изписването на хранителната стойност на предварително опакования продукт, регламент, който ще влезе малко по-късно, а също и произхода на всички видове меса.


Задължително изписване на пълното наименование на Е-тата

Така вместо Е, последвано от някакво число, ще можем да знаем, че зад това се крие мононатриев глутамат или пък аспартам. Все пак не знаем до колко това ще помогне, ако човек няма навика да се интересува какво влиза в устата му и дали няма да има обратен ефект. Медиите често популяризират това колко са вредни е-тата и човек може да се почуства успокоен, ако прочете вместо Е120 думата кармин на опаковката. Звучи почти карамелено. Но кармин всъщност е червен оцветител (естествен поради естеството си), който се произвежда от насекомите Dactylopius coccus.

Задължително изписване на хранителната стойност на продукта.

Това няма да важи за хранителни добавки, натурални минерални води храни, предназначени за специфична хранителна употреба. Задължителното етикетиране на хранителната стойност ще включва енергийна стойност и количества мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтъци и сол, както и количеството на всяко хранително вещество, за което е представена хранителна или здравна претенция. Енергийната стойност ще бъде обявена в kJ (килоджаули) и в kcal (килокалории).

Изискване ще бъде изписването на хранителна стойност да бъде с големина равна или по-голяма от 1,2 mm. За непредварително опаковани храни съдържанието на обявяването на хранителната стойност ще се ограничава до енергийната стойност или енергийната стойност заедно с количествата мазнини, наситени мастни киселини, захари и сол.

Освободени от това задължително етикетиране на хранителната стойност са:

Непреработени продукти, които съдържат само една съставка или категория съставки;
Преработени продукти, чиято единствена преработка се състои в зреене и които съдържат само една съставка или категория съставки;
Води, предназначени за консумация от човека, включително води, при които единствените добавени съставки са въглероден диоксид и/или ароматизанти;
Билки, подправки или смеси от тях; Сол и заместители на солта;
Трапезни подсладители;
Екстрактите от кафе и екстракти от цикория, мляно кафе или кафе на зърна и мляно безкофеиново кафе или безкофеиново кафе на зърна;
Билкови и плодови отвари, чай, безкофеинов чай, инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, безкофеинов инстантен или разтворим чай или екстракт от чай, които не съдържат други добавени съставки освен ароматизанти, които не изменят хранителната стойност на чая;
Ферментирал оцет и заместители на оцета, включително оцет, чиито единствени добавени съставки са ароматизанти;
Ароматизанти;
Добавки в храните;
Спомагателни вещества;
Ензими в храните;
Желатин;
Сгъстяващи вещества за мармалади;
Мая;
Дъвки;
Храни в опаковки или контейнери, чиято най-голяма повърхност е с площ по-малка от 25 cm2;
Храни, включително занаятчийски произведени хранителни продукти, доставяни директно от производителя в малки количества от продукта на крайния потребител или на местен търговец на дребно, снабдяващ директно крайния потребител;
Алкохолни напитки (съдържащи повече от 1,2 обемни процента алкохол);
Непредварително опаковани храни (освен ако не се изисква от национални мерки)

Край на дребните шрифтове

Всички нови и стари обозначения ще трябва да бъдат поставени на видимо място, без да се нарушава четимостта от изображенията се казва в Европейския регламент (ЕО) № 1169/2011. След влизането на регламента в сила е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм или 0,9мм за продукти с малка площ.

В допълнение

Освен това всички вещества, причиняващи алергии или непоносимост, ще трябва да бъдат указани в списъка на съставките и да бъдат посочени по открояващ ги начин. Някои нови суровини се включват в задължителното изписва на страна на произход - досега това беше валидно за телешко месо, зеленчуците, меда и зехтина, към списъка сега се прибавя говеждо, козе и птиче месо.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· 6-12 ноември - Седмица на бащата
· Изследване на български марки масло показа тревожни резултати
· Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
· Искате ли детето ви да е щастливо? Опростете живота му
· Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Новини ·
Събота
17
Февруари 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Жена
Как тревожно е да си Жена... Красота и усмивка да бъдеш сред всекидневния сив кръговрат, вярност...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
11 февруари - Международен ден на жените и момичетата в науката
На 15 декември 2015 г. Общото събрание на ООН приема Резолюция, с която обявява 11 февруари за Международен...
15 незабравими цитата от Блага Димитрова
Заслужава си да пропътуваш от единия край на небето, чак до другия, за да срещнеш усмивката. Не вървете...
Молитва
Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години? Ти не ме оставяй да загина, господи, преди...
"Обещавам ти провал"
Обещавам ти провал. Обещавам да те обичам до свършека, да те целувам до последната граница, да тичам,...
Смелост е да седнеш и да слушаш
Смелост е да се изправиш и да говориш. Но смелост е да седнеш и да слушаш....
Лятното слънцестоене - мистична енергия
Всички очакваме лятото. Или поне началото му. Ние го чакаме с нетърпение, метеоролозите го отбелязват...
Райското пръскало
За Райското пръскало знаех само, че е най-високият водопад на Балканите със своите 124,5 м. И толкоз....
Как светът празнува Коледа
Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света. В нашето съзнание ние свързваме...
Мери Шели - „Началото е винаги днес“
Животът, макар че той може да бъде единствено натрупване на мъка, ми е скъп, и аз ще се боря за него ...
Помисли. И реши. Ако решиш, не мисли.
Помисли. И реши. Ако решиш, не мисли....
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Ръцете - велик дар, даден ни от Природата!
"Трагедия от първа величина е фактът, че милиони хора са престанали да използват ръцете си като ръце....
Коя съм?
Попитах миналото си: - Коя съм? То отговори: - Утре ще си минало... Попитах бъдещето си: - Коя...
Saudade
Понякога по средата на деня, както си седя на стола пред компютъра, чувам глас на чужд език да ме зове....
За късмета и неговите лица
Вярвате ли в петък 13-ти? А замисляли ли сте се дали имате късмет? Дали сте сред онези, които отивайки...
Прегръдката - разтвори се в света на любовта
Прегръдката е най-близкото докосване между хората. Не целувката, не сексът - протегнатите ръце насреща...
Англичанките и техните шапки
Всяка нация има своята емблематична шапка. В Русия това са ушанките, във Франция-баретите, а в Англия,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook