Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни лозови сарми с булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни сармички, които се хапват на две хапки, но удоволствието е безгранично.

Основната трудност обаче за мен поне е намирането на лозови листа. Ако искате да не купувате, а да ползвате свои, съвсем лесно можете да си направите. Трябва обаче да се сетите навреме.

Как да направим сами лозови листа в буркан:

Напролет, преди да почне да се пръска лозето, набираме листа, най- добрият сорт за това е Памид. Нареждаме ги в купчинки около 10, по 4- 5 купчинки за буркан. Завиваме ги на плътно руло и ги нареждаме прави в буркана. Сипваме 1/2 ч. л. сол и копър на стрък. Заливаме с вода до ръба на буркана, завиваме или го запечатваме. Стерилизираме 10 минути след завиране.
Да се върнем на сармите. Много са подходящи за пости, защото класическата рецепта е изцяло постна. Аз добавих и булгур и праз.
за около 20 -25 сармички

20-25 лозови листа
1 к. ч. ориз - дългозърнест
3 с. л. булгур
около 150- 200 гр праз лук
1 малък морков
копър, сол, олио


Приготовление:

Измиваме внимателно ориза, така че от него да се отделя чиста вода. Така оризът няма да се слепва.

Премиваме и булгура. Наситняваме праза и моркова.

В тиган с олио запържваме леко праза и моркова, добавяме ориза и булгура, копъра, веднага намаляваме котлона и посоляваме.

Внимателно наливаме топла вода в тигана в съотношение 1 смес в тигана: 2 вода. Умишлено водата идва по- малко за пълното увиране на ориза и булгура.

Захлупваме тигана и намаляваме допълнително, не се разбърква. Отстраняваме от котлона, когато оризът е почти готов и водата е извряла. При опитване трябва да се усеща хрускаво в средата. Оставяме сместа да се охлади. Включваме фурната на 200 градуса.

Междувременно хубаво изглаждаме листата. Сипваме една лъжица смес в основата на листото, на вътрешната му, грапава страна, и първо завиваме срещуположния на дръжката край, после отляво и дясно. Така се получава спретнато правоъгълно пакетче.

Гледаме да е прибрано, но не стегнато. Нареждаме в тавата сармите една до друга със затвореното надолу. Саламурата от буркана заедно с малко вода сипваме в тигана, ако има останали зрънца ориз, след което заливаме сърмите с тази течност до средата им. Ако има плънка останала, нареждаме между сармите.

Печем за 30- 40 минути.

Можем първоначално да покрием тавичката с алуминиево фолио, за да се за омекнат още повече лозовите листа и да ядем сармичките цели.

Много обичам към тези сарми, когато не е пост, разбира се, сос с кисело мляко и чесън. Вкусовете се допълват идеално.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пилаф "Трите зърна"
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Баница с праз, гъби и амарант
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Салата с ряпа дайкон
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Аранчини - италиански оризови топки
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Събота
4
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook