Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни лозови сарми с булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни сармички, които се хапват на две хапки, но удоволствието е безгранично.

Основната трудност обаче за мен поне е намирането на лозови листа. Ако искате да не купувате, а да ползвате свои, съвсем лесно можете да си направите. Трябва обаче да се сетите навреме.

Как да направим сами лозови листа в буркан:

Напролет, преди да почне да се пръска лозето, набираме листа, най- добрият сорт за това е Памид. Нареждаме ги в купчинки около 10, по 4- 5 купчинки за буркан. Завиваме ги на плътно руло и ги нареждаме прави в буркана. Сипваме 1/2 ч. л. сол и копър на стрък. Заливаме с вода до ръба на буркана, завиваме или го запечатваме. Стерилизираме 10 минути след завиране.
Да се върнем на сармите. Много са подходящи за пости, защото класическата рецепта е изцяло постна. Аз добавих и булгур и праз.
за около 20 -25 сармички

20-25 лозови листа
1 к. ч. ориз - дългозърнест
3 с. л. булгур
около 150- 200 гр праз лук
1 малък морков
копър, сол, олио


Приготовление:

Измиваме внимателно ориза, така че от него да се отделя чиста вода. Така оризът няма да се слепва.

Премиваме и булгура. Наситняваме праза и моркова.

В тиган с олио запържваме леко праза и моркова, добавяме ориза и булгура, копъра, веднага намаляваме котлона и посоляваме.

Внимателно наливаме топла вода в тигана в съотношение 1 смес в тигана: 2 вода. Умишлено водата идва по- малко за пълното увиране на ориза и булгура.

Захлупваме тигана и намаляваме допълнително, не се разбърква. Отстраняваме от котлона, когато оризът е почти готов и водата е извряла. При опитване трябва да се усеща хрускаво в средата. Оставяме сместа да се охлади. Включваме фурната на 200 градуса.

Междувременно хубаво изглаждаме листата. Сипваме една лъжица смес в основата на листото, на вътрешната му, грапава страна, и първо завиваме срещуположния на дръжката край, после отляво и дясно. Така се получава спретнато правоъгълно пакетче.

Гледаме да е прибрано, но не стегнато. Нареждаме в тавата сармите една до друга със затвореното надолу. Саламурата от буркана заедно с малко вода сипваме в тигана, ако има останали зрънца ориз, след което заливаме сърмите с тази течност до средата им. Ако има плънка останала, нареждаме между сармите.

Печем за 30- 40 минути.

Можем първоначално да покрием тавичката с алуминиево фолио, за да се за омекнат още повече лозовите листа и да ядем сармичките цели.

Много обичам към тези сарми, когато не е пост, разбира се, сос с кисело мляко и чесън. Вкусовете се допълват идеално.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пилаф "Трите зърна"
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Аранчини - италиански оризови топки
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Вторник
1
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook