Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни лозови сарми с булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни сармички, които се хапват на две хапки, но удоволствието е безгранично.

Основната трудност обаче за мен поне е намирането на лозови листа. Ако искате да не купувате, а да ползвате свои, съвсем лесно можете да си направите. Трябва обаче да се сетите навреме.

Как да направим сами лозови листа в буркан:

Напролет, преди да почне да се пръска лозето, набираме листа, най- добрият сорт за това е Памид. Нареждаме ги в купчинки около 10, по 4- 5 купчинки за буркан. Завиваме ги на плътно руло и ги нареждаме прави в буркана. Сипваме 1/2 ч. л. сол и копър на стрък. Заливаме с вода до ръба на буркана, завиваме или го запечатваме. Стерилизираме 10 минути след завиране.
Да се върнем на сармите. Много са подходящи за пости, защото класическата рецепта е изцяло постна. Аз добавих и булгур и праз.
за около 20 -25 сармички

20-25 лозови листа
1 к. ч. ориз - дългозърнест
3 с. л. булгур
около 150- 200 гр праз лук
1 малък морков
копър, сол, олио


Приготовление:

Измиваме внимателно ориза, така че от него да се отделя чиста вода. Така оризът няма да се слепва.

Премиваме и булгура. Наситняваме праза и моркова.

В тиган с олио запържваме леко праза и моркова, добавяме ориза и булгура, копъра, веднага намаляваме котлона и посоляваме.

Внимателно наливаме топла вода в тигана в съотношение 1 смес в тигана: 2 вода. Умишлено водата идва по- малко за пълното увиране на ориза и булгура.

Захлупваме тигана и намаляваме допълнително, не се разбърква. Отстраняваме от котлона, когато оризът е почти готов и водата е извряла. При опитване трябва да се усеща хрускаво в средата. Оставяме сместа да се охлади. Включваме фурната на 200 градуса.

Междувременно хубаво изглаждаме листата. Сипваме една лъжица смес в основата на листото, на вътрешната му, грапава страна, и първо завиваме срещуположния на дръжката край, после отляво и дясно. Така се получава спретнато правоъгълно пакетче.

Гледаме да е прибрано, но не стегнато. Нареждаме в тавата сармите една до друга със затвореното надолу. Саламурата от буркана заедно с малко вода сипваме в тигана, ако има останали зрънца ориз, след което заливаме сърмите с тази течност до средата им. Ако има плънка останала, нареждаме между сармите.

Печем за 30- 40 минути.

Можем първоначално да покрием тавичката с алуминиево фолио, за да се за омекнат още повече лозовите листа и да ядем сармичките цели.

Много обичам към тези сарми, когато не е пост, разбира се, сос с кисело мляко и чесън. Вкусовете се допълват идеално.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пилаф "Трите зърна"
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Баница с праз, гъби и амарант
· Вита баница с леща и праз
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Салата с ряпа дайкон
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Аранчини - италиански оризови топки
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Патладжанена разядка
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Неделя
25
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook