Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 15:
Бърз ориз на крак. Време за ръчен труд и творчество.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния възторжен ден, обилно полят с какао, днес настроението все още лети нагоре. Сутринта обиколих магазините за ръчни творения и материали за художници, да разгледам какво ново за празниците.

Ново, разбира се, много. Декупажни хартии и салфетки с коледни мотиви, заготовки на Дядо Коледа, снежни човеци, топки от стиропор за играчки за елха и много, много шарен филц.

Филцът е страхотен материал на ръчни дейности. Не изисква зачистване на срязаните краища, като плата. Плътен е и става за триизмерни фигурки. Везането върху него с контрастни конци е ефектно и носи ретро настроение. В същото време е мек, поддържа се лесно и внася много уют. От филц може да се направи много за коледната украса, безгранично много. Вече няколко пъти сме ви предлагали да направите коледни играчки за елхата – венец, топка и елхичка, отделно елхичка от филц за украса на стаята. Не се изисква кой знае какво, а търпи всякакви хрумки.

Ръчно правената декорация и подаръци са едно от най- хубавите неща на Коледа. Отпускаме се и се отдаваме на въображението си. Мислим за конкретни хора, влагаме енергията си, която изтича от сърцето през ръцете и се материализира в чудновати завъртулки, измислици- премислици. Малко криви, малко недоизкусурени, тук пропуснат бод, там недозалепено. Но съвършено в уникалността си. Помислете за това, как да зарадвате близките и дома си с ръчни подаръци. Хубаво е да започнете по- отскоро, за да стигне времето, особено за декорацията.

Идеите ме озаряват, гледайки материалите, минавайки мислено по магазини с направени китайски и други, ръчна изработка, украси. Взимам си традиционните за сезона – бял, червен и зелен филц, от магазини за гоблени – молинета в зелено, панделки и каквото ми грабне окото. С малко копченца и китайските измишльотини, които до скоро бяха на ръба на изхвърлянето, мисля че от всичко това ще си спретнем чудесни часове по домашен бит и техника. Казвам спретнем, защото без помощта на кака Дара, която просто ще полудее от щастие да ми помага, няма как да се справя. И без това, без да я питам съм заела ножиците и линията и. Ще творим на воля, а много скоро ще видите произведенията и на странниците на Хера.

Докато оформям идеите си на пода на дневната, пускам един бърз ориз. Наскоро нямам никакво време за пипкаво готвене и такъв е този случай. Оризът е много прост и става за 30 минути. В него има пресен лук, доматено пюре, чубрица и маслини. Става много лесно в тенджерка или дълбок тиган с капак на слаб огън на котлона. Вие може да си добавяте и моркови, тиквички, патладжан, пипер – каквото се намира в малки количества в хладилника. Допълвам си с пресни питки чиабата, които купихме сутринта топли- топли. Хапвам буквално на крак, защото вдъхновението ме е треснало много силно и съм разпиляла всичко на пода. Ям, гледам и мисля…

И така моят следобед ще премине в мислене и премисляне, кроене и шиене, за да може като се върне Дара от училище, спокойно да започнем.

А другата задачка, която имам, е да измисля атрактивни курабийки за коледното парти на 1- ви „Б” клас. Вчера на родителската среща се нагърбих със задачката курабийките да са от мен. Формички детски и коледни имам, но малките се впечатляват и от глазура, рисуване с шоколад, цветове всякакви…Знаете как е. Така че и някаква такава рецепта трябва да потърся, за да зарадваме децата максимално. Най- удовлетворителната гледка е да наблюдаваш как се дърпат пред пълен панер с курабийки за камбанка или елхичка и как с пълна уста ронят трохи навсякъде.

Да, празниците наближават, а изненадите тепърва започват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Канна, тази лигавост и лепкавост си имат предимство, ако искаш да оформиш кюфтенца Ето тук http://www.hera.bg/s.php?n=2489
2013-12-04 #1
канна
Сготвих си нещо подобно, но с елда. И докато ядях от това ястие открих, че след сваряването елдата става леко "лигава". Ето защо навярно хората я предпочитат подсладена, подобно на овесените ядки. Ако някой има хубава рецепта с елда без мляко, нека сподели.
Иначе, чудесно ми пасват прясна зелева салата и такава от картофи и лук (разбира се подправки според вкуса Ви).
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
25
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Марк Твен - от просяка до принца
Когато говорим за хора, които завинаги ще останат в историята, несъмнено Марк Твен (30 ноември 1835...
Андре Жид: „Мъдростта започва там, където свършва страха пред Бога.“
„Посмей да бъдеш себе си.“ „Само глупаците не си противоречат.“ „Тъгата почти никога не е нищо...
Исабел Алиенде: "Аз съм покрита с горди белези."
“Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни.” Коя е Исабел Алиенде? “Този...
Най-търсеното в Гугъл през 2017 г. с посланието "Как да продължим напред?"
Интернет търсачката Google разкри какво са търсили хората по света през 2017 година. За България Григор...
11 декември - Световен ден на тангото
Националният ден на тангото се празнува в Аржентина на 11 декември. Тангото в киното - 6 велики кино...
Ден 1 - Постове и Пости: Вино, вместо вина
Замъкът е празен. И вретеното отдавна е изсъхнало в кръв. Дяволът танцува. В своята наслада. Да танцува...
Съди за хората по техните действия и никога няма да си измамен от думите им
Съди за хората по техните действия и никога няма да си измамен от думите им....
Поръчение - Пеньо Пенев
Когато вече някой ден решиш към нов бряг да отплуваш; недей си взема сбогом с мен - отплувай, без...
Загадката Яна Язова
"И търсим се до днес от векове сами... Но колко яко ме притискаш в тоя мрак! Че чувстваш се мой заслон,...
Ден 4 - Постове и пости: Всеки и всичко бърза. Хора, думи, събития...
Слънце. Кафе. Думи. Врабче. Много са. Сърце. Отляво. Море. Да си на слънчево място, оставил работни...
10 цитата от Юлий Цезар
"При възникването на нови обстоятелства слуховете често изпреварват фактите." "Хората охотно вярват...
30 ноември - Андреевден
На 30 ноември почитаме св. Андрей Първозвани. Наречен е така, защото е първият от 12-те апостоли, които...
Винтидж коледни картички
Коледа винаги ми е леко винтидж. Всъщност аз искам да е такава. Ако през другото време летя към бъдещето,...
На тази дата: Спомняме си Павел Матев
Ти отмина. Сякаш сън, сякаш сняг, сякаш дъжд, сякаш пролет и есен, и зима... Твойта сянка над младата...
Завещанието на Алфред Нобел: Началото на Нобеловите награди
"Аз, долуподписаният Алфред Бернхард Нобел, като обмислих и реших, с настоящето обявявам моето завещание...
13 януари - годишнина от първата прожекция на "Българан е галант"
Българското кино празнува на своята годишнина на 13 януари. На тази дата през 1915 г. в кино "Модерен...
Ден на българския лекар – 19 октомври
Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи...
Най-очакваната фотографска изложба на годината у нас - Вивиан Майер
Над 100 цветни и черно бели фотографии на една от най-забележителните жени в световната фотография -...
На тази дата: Роден е Ивайло Петров
"Баща ми, като мнозина от нашия род, не бе от умните, но първата значителна глупост извърши едва на шестнадесет...
"Боже мой, Николай, гледай какво става със знамето..."
„Отстъпвахме така: дружината вървеше напред, аз и полковникът вярвяхме зад всички. На турците само това...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook