Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Топла салата с нахут


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да ви изпратя една идея за топла салата, която, разбира се, е постна. Аз не постя, но следвам здравословното хранене, така че съм доста близо, често, до поста :)) Нахутът накисвам от предишния ден и когато се прибера от работа го сварявам. Накисвам около 100 грама, остава ми малко, но го държа в хладилника и ползвам за друго.
За мен какво да кажа: От Пловдив съм, имам детенце на 4 години. У дома се опитваме да се храним здравословно, не съм вегетарианец, но не ядем всеки ден месо. Млечни продукти също използваме умерено, дори бих казала рядко, защото знаете, че те образуват слуз в организма, която в по-големи количества затруднява работата на организма. Леле, това щеше да е рецепта, извинявам се. Ето я и нея:

150 грама сварен нахут
150 грама грах от консерва
1 ч.л синапено семе
1 малка глава лук, 2 скилидки чесън
1 сушен пипер нарязан на дребно
1 дафинов лист,
150 грама цвекло
зехтин, оцет, сол


Цвеклото почистваме от кората, измиваме и настъргваме на ренде. Овкусяваме го с повечко оцет и сол и оставяме настрана.

Сухата чушка накисваме за малко в топла вода да се отпусне - после нарязваме на ситно. В малко зехтин задушваме нарязан на ситно лук, чесъна, дафина, добавяме и наситнената чушка, синапените семена (внимавайте, че хвърчат).

Когато лукът омекне, слагаме сварения нахут и грах, добавяме 3-4 с. л. вода, а когато изври, изключваме котлона.

От вече овкусеното цвекло правим канапе в една чиния и изсипваме от зеленчуковата смес.

Много е засищаща и вкусът е чудесен, надявам се да допадне и на Цвети, и на читателките.

Снимах салатата с фотоапарата ни, но после като седнахме да ядем се сетих, че трябваше да има и табелчица, набързо надрасках на салфетката :)) Надявам се няма проблем.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-12-02 #3
Ангел Ангелов
супер салата
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Много ме спечели с този синап! Аз също слагам синапени семенца, където падне )) И тук някъде из темите за Коледния пост бе писала Цвети за кълнове от синап и така е чудесно като добавка. Ще я опитам тази салатка. Успех!
2013-12-04 #1
Стела
Супер!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Грахова крем-супа с пармезанови крутони
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook