Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ориз с гъби кладница


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази година, макар поне веднъж годишно да го правя. Но постни гарнитури много често правя и моето предложение е такова - постен ориз с каквито зеленчуци имате подръка. Видях една рецепта в списанието тези дни с гъби кладница. Намерих вчера такива в магазина и си казах: "Защо да не ги опитаме и ние?". Направих гарнитура към пържолите на мъжа ми. Сега, децата като учат в други градове, се съобразявам само с неговия вкус. Преди дъщерята: "Готви зеленчуци, готви здравословно". Но замина тя и слушам мъжа: "Готви пържолки, готви кюфтета". Но ето и моето предложение:

Постен ориз с гъби кладница

150 гр гъби кладница
150 гр грах
2-3 малки моркова
1 малка тиквичка около 120-150 гр
2 големи червени чушки
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 чаена чаша ориз
дафинов лист
черен, червен пипер, щипка сух копър, сол на вкус
олио за запържване


Нарязваме тиквичките, морковите, чушката, гъбите както сме свикнали - лентички, кубчета.

На не много силен котлон запържваме лука с чесъна. Лукът - нарязан на ситно, чесънът - намачкан.

Включваме фурната на 200 градуса.

Поръсваме с червен пипер. Бързо добавяме зеленчуците и гъбите с тях.

Като омекнат малко, добавяме ориза и бъркаме да не загори, ако трябва - доливаме малко вода.

Посоляваме, ръсим с черен пипер, копър.

Доливаме с топла вода в съотношение 1 ( ориз) : 1 и 1/2 ( вода ) и слагаме във фурната.

Винаги слагам по- малко вода, а после, ако се налага, доливам. Обичам оризът да е сух, а не разварен. Зеленчуците, особено ако са били замразявани, също пускат вода.

По време на печенето, разбърквам един- два пъти. Зеленчуците понякога излизат отгоре на тавата, стават сухи, а оризът се размива под тях.


Това е. Надявам се да е вкусно и да ти допадне. Много ще се радвам да публикувате рецептата и да я покажа на дъщерята. Че мама още я бива в здравословните ястия:)

Поздрави на всички и успех в постите!

Стефка Петрова, Димитровград

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Арабски мини пици с кладница
· Винен кебап от гъби кладница
· Пилаф "Трите зърна"
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
Вторник
19
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook