Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Платерина плакия по Варненски


Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия, но основата е същата. Макар, че вече мина една година, от както тя напусна този свят, все още изваждаме от тефтерите й по някоя вкусна рецепта - от тези типично българските, с повече запръжка, с повече мазнина, силно запечени. Ще продължа да записвам, докъдето може, рецептите останали от нея. Сигурна съм, че който обича старите гозби ще ги оцени подобаващо. Споменете я с добра дума (б.р - Инна).


Тази рибка може да се яде се и топла и студена. Еднакво вкусна е! Тук на морето, вместо шаран, на Никулден хапваме морска риба. На нашата трапеза слагаме няколко вида риба, като едната е плакия. Ако нямате платерина можете да използвате кефал, лихмус, илария, лефер или паламуд.

Начин на приготвяне:
Две, три средно големи риби, според тавичката, добре изчистена, леко осолена, наръсена с черен пипер и лимон. Правят се няколко перпендикулярни рязвания и се нарежда в тавичката.

Задушават се в тиган с 5 супени лъжици олио (или зехтин при наличност) 4 глави лук, нарязан на четвърт месеци по на едро, два моркова на колелца, четвърт глава целина на кубчета.
След омекването на зеленчуците в същия тиган се запражва половин супена лъжица брашно, лъжичка червен пипер. Прибавят се 4 домата нарязани на кубчета, чаена чаша бяло вино и още една чаша вода, като се оставя да поври 10-15 минути с няколко зърна бахар, лист дафинов лист, девисил, щипка захар, сол на вкус и зърна черен пипер.

Нарязват се на шайби 2-3 кисели краставички и се нареждат около рибата в тавичката. Залива се със соса докато е горещ. Пече се в загрята фурна на 180-200 градуса за 40-45 минути.

Да ви е сладко!
Любен Попов

(б.р - Инна)- Оставям думата "пража", която в оригинал ми е записал, а и използва, защото тя си е много автентична дума във варненския край, при по старото поколение. Всъщност преди години бях открила една стара готварска книга във Варна, в който думата пража, пражене, бе записана на много места.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Паламуд плакия по варненски
· Обредна пита за Никулден
· Курбан шаран
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Рибата в детското меню
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Четвъртък
2
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook