Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Китайски полъх в храненето


Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече хора се обръщат към него, нареждайки мебелите в новия си дом или дори, за да стабилизират кариерата си. Всъщност идеята за живот в една по-хармонична обстановка не е никак лоша. А понякога, за да се случи това, трябва първо да намерим хармонията в себе си, в собственото си тяло и душа.

Напоследък доста хора твърдят, че фън шуй им е верен помощник и в борбата с излишните килограми. Затова реших да ви споделя някои китайски виждания за това, как трябва да се храним.

10-те китайски правила за пълноценно хранене

Да се храним само, когато почувстваме глад и то на малки порции.

Да разнообразяваме максимално ежедневното си меню.

Да ядем повече прясна и необработена храна. И да не забравяме, че суровите плодове и зеленчуци са ни най-верните приятели.

Да избираме храни от местното производство - да са характерни за региона и да са отгледани на местна почва.

Да предпочитаме сезонните продукти.

Да се придържаме към красив вид на храната, която консумираме и да се стараем ястието да съдържа възможно най-много продукти с различни цветове, но така, че тези краски да се съчетават хармонично.

Ястието да е комбинация от силни, но съвместими вкусове. Не бива да има доминиращ вкус.

Ароматът на храната не е с по-малко значение. Ако той не ни хареса, по-добре да не я опитваме изобщо.

Усещането за спокойствие и душевен мир е много важно. Ако сме в лошо настроение, това със сигурност ще се отрази и на хапването ни в негативна посока.

Организмът ни най-добре знае от какво се нуждаем, затова трябва да се вслушваме по-често в сигналите му.


Според фън шуй, всеки продукт принадлежи към един от петте елемента: земя, вода, огън, дърво, метал.

Всеки елемент има своя енергия, която оказва определено влияние върху човешкото тяло:

Земята създава кръгова енергия и подхранва слоя мазнини.

Водатa храни долната част на тялото ни.

Огънят е отговорен за кожата и кръвта.

Дървото се грижи за горната половина на тялото

Металът- за вътрешните органи.


Организмът ни се нуждае от енергията на всички пет елемента, но те трябва да бъдат правилно балансирани.


Огън - към него принадлежат храните с остър вкус- домати, цвекло, репички, червен пипер, хрян, овчето и агнешкото месо и червеното вино.

Земя - тук са сладките храни - картофи, тиква, цитруси, говеждо месо, яйченият жълтък, захарта и медът.

Вода - солени храни- черен боб, маслини, свинско месо, гъби.

Дърво - киселите продукти- всички зелени зеленчуци и плодове, както и птиците.

Метал - пикантните храни- лук, зеле, ориз, бялата риба, яйченият белтък, както и млечните продукти.

Дали може да се осланя на това разделение на храните, всеки решава сам за себе си. Но пък е хубаво да се замислим над голяма част от правилата, които ви изброих по-горе. Смятам, че те не са само китайски, а са основни за всички ни, ако искаме да сме здрави, енергични и хармонични. Защото понякога само една красива покривка на масата е в състояние да ни възвърне апетита и да ни накара да се чувстваме наистина спокойни и щастливи, дарявайки сетивата си с наслада.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 2014 г. - годината на Дървения кон
· Лесен фън шуй за всеки
· Мебелите от ратан
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Самотата
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Понеделник
9
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook