Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 26:
Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия чай и топя препечени филийки в мед. Навън се вихри някаква фурия и честно казано с нищо не ми се занимава, освен да съзерцавам зимната картина.

Но не, днес си наумявам, че ще готвя паста.

Казах вече, че това е едно от любимите ми ястия. Да готвиш паста, не е просто да свариш макарони и да им добавиш сос. Италианците са много докачливи на тема паста. И изобщо – хранене, трапеза, приятели, вино, сладки приказки, ръкомахане и смях – за тях това е едно неделимо цяло. И затова си имат за всяка паста име, и едва ли не всеки град си има сос, чиято рецепта брани с цената на живот и смърт. Стига се и до съд и саморазправа, ако някой си позволи да узурпира тайните и магиите на кухнята им.

Сос Калабрезе, сос Болонезе, сос Карбонара, сос Неаполитана, сос Арабиата – зад всяка традиционна рецепта се крие поне една легенда за любов, смърт, бедност, омраза. Италианската кухня отразява едно към едно живота и нравите на Италия. Както е и във всяка национална кухня. Освен може би в нашата, която е смес от вкусовете на целия полуостров.

Ако попитате някой италианец каква паста отива на даден сос, ще го хвърлите в покъртителни размишления, които ще го доведат или до смисъла на живота, или до последната победа на любимия му футболен отбор. Имам ясни спомени колко са докачливи на тема кухня. В Германия един колега италианец, както седяхме в пицария, извадена все едно от Южна Италия, така хубаво нагиздена, направо скочи обиден от вкуса на пицата си и показа на главния готвач, как трябва всъщност да се прави пица. И докато самият той се потеше зад рамото на разгорещилия се Карло, ние се забавлявахме, а Карло беше един щастлив човек, защото защити честта на една обикновена Маргарита.

Но те често забравят, че, за да се сготви истинско италианско ястие, дори и най- обикновено песто, ти трябват определени продукти, които в пълния си блясък можем да намерим само в Италия. Сирена, шунки, подправки. Всеки оттенък на вкуса им има значение за крайната магия. Но едно е сигурно – за да сготвиш вкусна паста трябва зехтин и чесън, особено чесън в изобилие. И прясно настърган пармезан. Аз предпочитам сосове на доматена основа и ще ви кажа защо.

Защото моята майка прави невероятен домашен доматен сос.


Несравним с нищо, което съм опитала в "ристоранти" или другаде. Трябва да ви кажа, че се прави август, когато доматите са най- сладки, за предпочитане едри селски домати, по- месести. "Биволско сърце" им казваме по нашия край. И нали е пост, оставам този сос както си е, без да му добавям нищо, освен чесън и зехтин. Но той търпи телешка кайма, бекон, зеленчуци.

Тази домашна рецепта е поводът да обичам толкова много паста и ще ви я споделя на драго сърце.

Рецепта за домашен доматен сос за паста:

Продукти:

10 кг едри, добре узрели домати
Около 15-20 гр кимион
15-20 гр черен пипер, зависи от вкуса ви
Една глава лук
5-6 скилидки чесън
Сол, захар 3- 4 супени лъжици

Приготовление:

Доматите смиламе в мелница за кайма. После ги минаваме в машинка, в която се отделят ципите и семките. Полученото прясно пюре слагаме на печката да заври. След около час, белим лука и чесън, нарязваме ги на по едро и ги завиваме в марля, която пускаме в пюрето. Бъркаме през цялото време, докато добие гъстота по- рядка от купешки кетчуп. Вадим лука и чесъна и подправяме с кимион, черен пипер. Опитваме и слагаме солта на вкус. Захарта слагаме накрая, за да се отнеме от киселинността на доматите. Особено важно е това, защото има хора с много чувствителни стомаси, които като нищо ще получат киселини. Ако имате афинитет към лютивото, може да добавите при варенето една- две сухи люти чушки. От 10 кг. домати трябва да получим ориентировъчно 2,5 кг. сос. Наливаме го в стъклени шишенца или буркани с капачка винт и стерилизираме за 10 минути от момента на кипене.

Трябва да признаем, че технологията е трудоемка, но резултатът е сос за паста, готов за 20 минути, колкото да се загрее и спагетите да го поемат. Заслужава си.

Това е моето постно ястие за днес, завършено с обещанието, да видя Белла Италия някой ден. Някой прекрасен ден.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2014-01-31 #1
Димитър Богомилов Сандулов
Този доматен сос би трябвало да става и за заливка за пици. По така описаната рецепта ми се струва че ще е много вкусен. Това лято ще пробвам...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Четвъртък
22
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
На тази дата: Роден е Гео Милев
Сред тези сиви отчаяния Сред тези сиви отчаяния, които кърмят мойта плът с горчиви горестни познания и...
Фойерверките – зрелищен спектакъл
Какво е посрещането на Новата година без фойерверките – трудно е да си го представим. Като прибавим всички...
Гугъл отново събра в спиращ дъха клип най-търсените теми през годината
Най-голямата търсачка в интернет е сам по себе си повече от институция. В малкото поле, с което търсим...
Хамбург забрани кафето в капсули заради екологичната им вреда
Германският град Хамбург е първият в света, който забрани в институциите на федерален бюджет да се ползва...
Вече знаем кой е цветът на 2019 г.
Както всяка година през декември, институтът Пантон обяви цвета, който ще властва през идващата година....
"Пролет с Hera.bg"
В Hera.bg започва новo предизвикателство. Отново ще творим и готвим заедно, отново читателите ще имат...
Няколко перца от ангелски крила
„Да чуеш глас на ангел”, „да намериш ангелско перце” или „пърхането на ангелски крила” са фрази с близко...
Благи думи за Благовещение: "...благодарна, че точно мен за своя майка ти избра!"
Здравейте, Инна и Цвети, изпращам ви няколко думи за Благовещение. Приветствам инициативата, прекрасна...
Понякога "по-късно" означава "никога"
Понякога "по-късно" означава "никога". Опитай сега!...
Любовна лирика II - Елюар, Превер, Аполинер
Обичам те Пол Елюар Обичам те за всичките жени, които не познавам Обичам те за всички времена, в...
Духовната интелигентност
Течението сякаш ни понася по вълните на живота. Много пасажери вероятно дори не знаят името на кораба,...
Pro bono
Съществуват най-различни начини да помагаме на другите. В благотворителните дейности, освен с пари, дрехи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook