Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 26:
Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия чай и топя препечени филийки в мед. Навън се вихри някаква фурия и честно казано с нищо не ми се занимава, освен да съзерцавам зимната картина.

Но не, днес си наумявам, че ще готвя паста.

Казах вече, че това е едно от любимите ми ястия. Да готвиш паста, не е просто да свариш макарони и да им добавиш сос. Италианците са много докачливи на тема паста. И изобщо – хранене, трапеза, приятели, вино, сладки приказки, ръкомахане и смях – за тях това е едно неделимо цяло. И затова си имат за всяка паста име, и едва ли не всеки град си има сос, чиято рецепта брани с цената на живот и смърт. Стига се и до съд и саморазправа, ако някой си позволи да узурпира тайните и магиите на кухнята им.

Сос Калабрезе, сос Болонезе, сос Карбонара, сос Неаполитана, сос Арабиата – зад всяка традиционна рецепта се крие поне една легенда за любов, смърт, бедност, омраза. Италианската кухня отразява едно към едно живота и нравите на Италия. Както е и във всяка национална кухня. Освен може би в нашата, която е смес от вкусовете на целия полуостров.

Ако попитате някой италианец каква паста отива на даден сос, ще го хвърлите в покъртителни размишления, които ще го доведат или до смисъла на живота, или до последната победа на любимия му футболен отбор. Имам ясни спомени колко са докачливи на тема кухня. В Германия един колега италианец, както седяхме в пицария, извадена все едно от Южна Италия, така хубаво нагиздена, направо скочи обиден от вкуса на пицата си и показа на главния готвач, как трябва всъщност да се прави пица. И докато самият той се потеше зад рамото на разгорещилия се Карло, ние се забавлявахме, а Карло беше един щастлив човек, защото защити честта на една обикновена Маргарита.

Но те често забравят, че, за да се сготви истинско италианско ястие, дори и най- обикновено песто, ти трябват определени продукти, които в пълния си блясък можем да намерим само в Италия. Сирена, шунки, подправки. Всеки оттенък на вкуса им има значение за крайната магия. Но едно е сигурно – за да сготвиш вкусна паста трябва зехтин и чесън, особено чесън в изобилие. И прясно настърган пармезан. Аз предпочитам сосове на доматена основа и ще ви кажа защо.

Защото моята майка прави невероятен домашен доматен сос.


Несравним с нищо, което съм опитала в "ристоранти" или другаде. Трябва да ви кажа, че се прави август, когато доматите са най- сладки, за предпочитане едри селски домати, по- месести. "Биволско сърце" им казваме по нашия край. И нали е пост, оставам този сос както си е, без да му добавям нищо, освен чесън и зехтин. Но той търпи телешка кайма, бекон, зеленчуци.

Тази домашна рецепта е поводът да обичам толкова много паста и ще ви я споделя на драго сърце.

Рецепта за домашен доматен сос за паста:

Продукти:

10 кг едри, добре узрели домати
Около 15-20 гр кимион
15-20 гр черен пипер, зависи от вкуса ви
Една глава лук
5-6 скилидки чесън
Сол, захар 3- 4 супени лъжици

Приготовление:

Доматите смиламе в мелница за кайма. После ги минаваме в машинка, в която се отделят ципите и семките. Полученото прясно пюре слагаме на печката да заври. След около час, белим лука и чесън, нарязваме ги на по едро и ги завиваме в марля, която пускаме в пюрето. Бъркаме през цялото време, докато добие гъстота по- рядка от купешки кетчуп. Вадим лука и чесъна и подправяме с кимион, черен пипер. Опитваме и слагаме солта на вкус. Захарта слагаме накрая, за да се отнеме от киселинността на доматите. Особено важно е това, защото има хора с много чувствителни стомаси, които като нищо ще получат киселини. Ако имате афинитет към лютивото, може да добавите при варенето една- две сухи люти чушки. От 10 кг. домати трябва да получим ориентировъчно 2,5 кг. сос. Наливаме го в стъклени шишенца или буркани с капачка винт и стерилизираме за 10 минути от момента на кипене.

Трябва да признаем, че технологията е трудоемка, но резултатът е сос за паста, готов за 20 минути, колкото да се загрее и спагетите да го поемат. Заслужава си.

Това е моето постно ястие за днес, завършено с обещанието, да видя Белла Италия някой ден. Някой прекрасен ден.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2014-01-31 #1
Димитър Богомилов Сандулов
Този доматен сос би трябвало да става и за заливка за пици. По така описаната рецепта ми се струва че ще е много вкусен. Това лято ще пробвам...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Вижте личното тефтерче на Христо Ботев
Личното тефтече на Христо Ботев наскоро беше показано за няколко часа в Централното фоайе на Националната...
Коледни пости - Ден 33:
Някой горе те пази. Сънища, спомени и светлина
Рибата от вчера стана много хубава. Това си беше една класическа рецепта за риба плакия, но аз не сложих...
Карнавалът във Венеция - парад на суетата и греха
Карнавалът във Венеция (Карневале, carnevale) е истинско пиршество на лукса, елегантността, изтънчения...
Ден 5 - Постове и пости: Светът е пълен с отговори, които търсят правилен въпрос
Светът е пълен с отговори, които търсят правилен въпрос. Но ние сме щедри най-вече на въпроси. Защото...
Дръж погледа си, вперен в звездите, но краката - стъпили на земята
Дръж погледа си, вперен в звездите, но краката - стъпили на земята....
25 вдъхновяващи снимки на силни жени, оставили следа в историята
Темата за мястото на жените в обществото, историята, политиката, науката продължава и винаги ще бъде...
Натали Портман в 5 култови роли
"Умните жени обичат умните мъже повече, отколкото умните мъже обичат умните жени" - Натали Портман Натали...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Бети Смит – едно от големите имена на американската литература
Елизабет Лилиан Уинер, по-известна като Бети Смит, е американски автор, драматург и новелист. Своята...
Посрещаме септември със "Синя Луна"
Любителите на астрономията трябва да оградят петък (31 август) в техните календари, като датата предлагаща...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook