Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 26:
Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия чай и топя препечени филийки в мед. Навън се вихри някаква фурия и честно казано с нищо не ми се занимава, освен да съзерцавам зимната картина.

Но не, днес си наумявам, че ще готвя паста.

Казах вече, че това е едно от любимите ми ястия. Да готвиш паста, не е просто да свариш макарони и да им добавиш сос. Италианците са много докачливи на тема паста. И изобщо – хранене, трапеза, приятели, вино, сладки приказки, ръкомахане и смях – за тях това е едно неделимо цяло. И затова си имат за всяка паста име, и едва ли не всеки град си има сос, чиято рецепта брани с цената на живот и смърт. Стига се и до съд и саморазправа, ако някой си позволи да узурпира тайните и магиите на кухнята им.

Сос Калабрезе, сос Болонезе, сос Карбонара, сос Неаполитана, сос Арабиата – зад всяка традиционна рецепта се крие поне една легенда за любов, смърт, бедност, омраза. Италианската кухня отразява едно към едно живота и нравите на Италия. Както е и във всяка национална кухня. Освен може би в нашата, която е смес от вкусовете на целия полуостров.

Ако попитате някой италианец каква паста отива на даден сос, ще го хвърлите в покъртителни размишления, които ще го доведат или до смисъла на живота, или до последната победа на любимия му футболен отбор. Имам ясни спомени колко са докачливи на тема кухня. В Германия един колега италианец, както седяхме в пицария, извадена все едно от Южна Италия, така хубаво нагиздена, направо скочи обиден от вкуса на пицата си и показа на главния готвач, как трябва всъщност да се прави пица. И докато самият той се потеше зад рамото на разгорещилия се Карло, ние се забавлявахме, а Карло беше един щастлив човек, защото защити честта на една обикновена Маргарита.

Но те често забравят, че, за да се сготви истинско италианско ястие, дори и най- обикновено песто, ти трябват определени продукти, които в пълния си блясък можем да намерим само в Италия. Сирена, шунки, подправки. Всеки оттенък на вкуса им има значение за крайната магия. Но едно е сигурно – за да сготвиш вкусна паста трябва зехтин и чесън, особено чесън в изобилие. И прясно настърган пармезан. Аз предпочитам сосове на доматена основа и ще ви кажа защо.

Защото моята майка прави невероятен домашен доматен сос.


Несравним с нищо, което съм опитала в "ристоранти" или другаде. Трябва да ви кажа, че се прави август, когато доматите са най- сладки, за предпочитане едри селски домати, по- месести. "Биволско сърце" им казваме по нашия край. И нали е пост, оставам този сос както си е, без да му добавям нищо, освен чесън и зехтин. Но той търпи телешка кайма, бекон, зеленчуци.

Тази домашна рецепта е поводът да обичам толкова много паста и ще ви я споделя на драго сърце.

Рецепта за домашен доматен сос за паста:

Продукти:

10 кг едри, добре узрели домати
Около 15-20 гр кимион
15-20 гр черен пипер, зависи от вкуса ви
Една глава лук
5-6 скилидки чесън
Сол, захар 3- 4 супени лъжици

Приготовление:

Доматите смиламе в мелница за кайма. После ги минаваме в машинка, в която се отделят ципите и семките. Полученото прясно пюре слагаме на печката да заври. След около час, белим лука и чесън, нарязваме ги на по едро и ги завиваме в марля, която пускаме в пюрето. Бъркаме през цялото време, докато добие гъстота по- рядка от купешки кетчуп. Вадим лука и чесъна и подправяме с кимион, черен пипер. Опитваме и слагаме солта на вкус. Захарта слагаме накрая, за да се отнеме от киселинността на доматите. Особено важно е това, защото има хора с много чувствителни стомаси, които като нищо ще получат киселини. Ако имате афинитет към лютивото, може да добавите при варенето една- две сухи люти чушки. От 10 кг. домати трябва да получим ориентировъчно 2,5 кг. сос. Наливаме го в стъклени шишенца или буркани с капачка винт и стерилизираме за 10 минути от момента на кипене.

Трябва да признаем, че технологията е трудоемка, но резултатът е сос за паста, готов за 20 минути, колкото да се загрее и спагетите да го поемат. Заслужава си.

Това е моето постно ястие за днес, завършено с обещанието, да видя Белла Италия някой ден. Някой прекрасен ден.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2014-01-31 #1
Димитър Богомилов Сандулов
Този доматен сос би трябвало да става и за заливка за пици. По така описаната рецепта ми се струва че ще е много вкусен. Това лято ще пробвам...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Петък
14
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Интимността е свързана с истината
"Хората си мислят, че интимността е свързана със секса. Но интимността е свързана с истината. Когато...
Умирането, в което има живот
И най-красивите откъснати цветя свършват Така. Умират. Евентуално може да си отглеждаш в саксия/градина...
Морето е човек, забравил нещо
Морето е човек, забравил нещо То тръгва към брега и пак се връща. Припряно мачка синята си дрешка, джобовете...
Нели Червенушева - велик преводачески труд от любов към киното
Коя е Нели Червенушева? Името на тази дама е непознато на много хора, но гласът й определено връща в...
Тежък характер
Като камък на шия, като белег от нож, като черна шамия, като стар меден грош все те нося по мене,...
Труман Капоти: „Провалът е подправката, която дава вкуса на успеха.”
Труман Капоти: За писането: „За мен най-голямото удоволствие от писането не е това за какво е,...
Проблемът никога не е в грешния избор
Проблемът никога не е в грешния избор. А в примирението и страха след него. Животът е движение. Дейс...
Няма лоши години
Няма лоши години. Всичките до една са различни. Съвсем като мене. Всяка с нещо е нова, и със нещо добра. И...
Български автори с номинация за престижна награда
За първи път български автори са номинирани за т..нар "Малък Нобел" - престижната награда за детска литература...
Любимите кулинарни филми на Hera.bg
Хубавите кулинарни филми са нещо повече от кино, което разказва за готвачи, храна или ресторанти. То...
Пазаруване от дивана - II
Крайна цена и доставка Онлайн магазините обичайно предлагат много по-богат асортимент от обикновените,...
Лятно безвремие с акварелите на Лоран Парселие
Безкрайни летни следобеди, разточителна златна светлина, в която играят палави слънчеви зайчета...Танц...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook