Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчукова запеканка


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех с какво...Няколко пъти почти бях готова, но забравях табелката, а ястията бързо изчезват от масата.

От Пловдив съм, студентка, живея с приятеля си и готвя само за двама. За разлика от много мъже, той харесва здравословната кухня, без много месо. В това отношение съм открила сродната си душа. Ето какво обичаме много и двамата:

Зеленчукова запеканка

За предпочитане е зеленчуците да са пресни, сезонни, тогава става и най- вкусно, но като конкурсът е преди Коледа, не означава, че няма да я опитаме, нали? :)

В оригиналната рецепта, която е френска, мисля, може да се добави сред зеленчуците червени пиперки и лук на шайби, а за не- постещите, моцарела и/ или бекон.

Другото различно на моята рецепта е, че съм обелила патладжана и доматите. Още от малка имам проблеми с черния дроб и люспите, особено пък тези на патладжана, не ми понасят добре. Ако искат читателите да е по- шаренко - да не белят патладжана.
Необходимите продукти са:

300 гр. патладжан, за предпочитане по- тесен и дълъг
300 гр. две тиквички
5-6 средни картофа, съобразяваме ги по размер с тиквичката и патладжана
2 домата, пак около 300 гр
7-8 маслини без костилки
суха мащерка, черен пипер, сух босилек
зехтин, сол

Приготовление на запеканката:

Обелваме патладжана, нарязваме го на шайби около 1 см дебели, осоляваме го и го оставяме поне 40 мин да се отцеди горчилката

През това време обелваме и нарязваме картофите и доматите по същия начин - с 1 см дебелина на шайбата, Така правим и с тиквичките, без да ги белим.

Осоляваме ги добре и започваме да редим зеленчуците в кръгла или правоъгълна тава, като ги редуваме.

Поръсваме със зехтин, мащерка и босилек и нареждаме маслинките на половинки между зеленчуците, да не се показват много, защото съхнат по време на печенето.

Слагаме във фурна на 200 градуса за около час. Готовността разбираме като опитаме някой картоф.

Намираме едно листче под ръка и надписваме: "Помагам на Цвети от Hera.bg". И готово.

Ето това беше моята рецепта за конкурса. Дано да ви харесва. Весели празници на всички!

Лили.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
Понеделник
17
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook