Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчукова запеканка


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех с какво...Няколко пъти почти бях готова, но забравях табелката, а ястията бързо изчезват от масата.

От Пловдив съм, студентка, живея с приятеля си и готвя само за двама. За разлика от много мъже, той харесва здравословната кухня, без много месо. В това отношение съм открила сродната си душа. Ето какво обичаме много и двамата:

Зеленчукова запеканка

За предпочитане е зеленчуците да са пресни, сезонни, тогава става и най- вкусно, но като конкурсът е преди Коледа, не означава, че няма да я опитаме, нали? :)

В оригиналната рецепта, която е френска, мисля, може да се добави сред зеленчуците червени пиперки и лук на шайби, а за не- постещите, моцарела и/ или бекон.

Другото различно на моята рецепта е, че съм обелила патладжана и доматите. Още от малка имам проблеми с черния дроб и люспите, особено пък тези на патладжана, не ми понасят добре. Ако искат читателите да е по- шаренко - да не белят патладжана.
Необходимите продукти са:

300 гр. патладжан, за предпочитане по- тесен и дълъг
300 гр. две тиквички
5-6 средни картофа, съобразяваме ги по размер с тиквичката и патладжана
2 домата, пак около 300 гр
7-8 маслини без костилки
суха мащерка, черен пипер, сух босилек
зехтин, сол

Приготовление на запеканката:

Обелваме патладжана, нарязваме го на шайби около 1 см дебели, осоляваме го и го оставяме поне 40 мин да се отцеди горчилката

През това време обелваме и нарязваме картофите и доматите по същия начин - с 1 см дебелина на шайбата, Така правим и с тиквичките, без да ги белим.

Осоляваме ги добре и започваме да редим зеленчуците в кръгла или правоъгълна тава, като ги редуваме.

Поръсваме със зехтин, мащерка и босилек и нареждаме маслинките на половинки между зеленчуците, да не се показват много, защото съхнат по време на печенето.

Слагаме във фурна на 200 градуса за около час. Готовността разбираме като опитаме някой картоф.

Намираме едно листче под ръка и надписваме: "Помагам на Цвети от Hera.bg". И готово.

Ето това беше моята рецепта за конкурса. Дано да ви харесва. Весели празници на всички!

Лили.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook