Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 27:
Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес няма да готвя нищо. Имаме спагети от вчера, които са още по- вкусни, престояли за една нощ. Снощи, докато едва издържах вече вечерното лудуване на децата, отскоро и с елементи на дискотека, сварих едно жито.

Много е неправилно житото да консумира само по Задушница или за друг помен. То е толкова питателно и вкусно, трябва по- често да го каним на трапезата. Аз го варя, слагам кафява захар, настърган лимон, малко обикновени бисквити и начукани орехи, шипка канела и готово. Хубаво се обърква и се оставя да престои, за да се смесят добре вкусовете.

Някой път слагам домашно сладко, от вишни беше тази сутрин. Много си отиват вкусовете. И пресни плодове отстрани – чудесна закуска.

Чета напоследък и гледам тук и там за вредата от пшеницата. Това, че ние консумираме толкова много тестени продукти, е неоспорим факт. Повече от традиционна храна е хлябът. Пиететът към него е закодиран в гените ни.

И май точно там е проблемът, в гените.


Лимецът, за пример, си остава с непроменен ДНК структура откак се е появил – 14 хромозома, а хлебната пшеница вече е с 42 хромозома.

Модерното селско стопанство търси лесен и бърз добив. Търси количество и продаваемост. Затова от стари времена досега пшеницата, от която правим хляб, много се е изменила и за разлика от ГМО шумотевицата, за пшеничната ДНК промяна много не се говори. А хлябът е една от най- масовите храни изобщо в света. Зърното на днешната обикновена пшеница е голо и, освен всичко друго, то приема всякакви радиации, токсини от пестициди и на каквото там е изложено, за да е съвършен добивът.

Една достойна замяна на пшеницата е лимецът.


За него и полезните му свойства вече сме говорили тук. Голямото му предимство пред пшеницата е първо, че реално е дивият й събрат и не е обект на стопанска дейност. И другото, че зърното лимец е обвито и то не приема от външния свят разни вредни влияния, дори и да е подложено на такива.

Кълновете от лимец са, също така, много полезни и той е едно от най- предпочитаните семена за кълнене. На практика, всичко, което приготвяме с брашно, можем да го правим с брашно от лимец. Особено е хубаво да го правим, когато захранваме бебе или имаме глутенова непоносимост. Глутенът в лимеца е минимален, за разлика от нивата му в пшеницата.

Много мрачно ми става в главата, когато чета такива неща...

Коя храна можем да наречем чиста, здравословна, полезна?


Месото – с хормони и антибиотици, пшеницата – маскиран убиец, зеленчуците – нитрати и пестициди, ГМО, яйцата - изкуствени. Кое остана? На етикети вече отдавна не вярвам, не реклами – още повече. Дори и да пише – органично, еко, био и т.н., можем ли да им се доверим?

Трудно ми е дори да пазарувам понякога съвсем обикновени неща. Стоя с часове в магазина да чета етикети и да избирам по- малкото зло. Дори и вече да изписват Е-тата, това не ги премахва, нали? Както казваше една приятелка: "Мечтата ми е да зарежа всичко и да ида на село, градинка, дворче. Свобода и простор. И произвеждаш сам храната си. Много хора, млади при това, го направиха. Даже помагат на „гражданите”, като им пращат продукти от личните си градини.

Може би отговорът е точно в такъв хранителен режим, наподобяващ постите.


Повече зърнени и бобови, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, кълнове, пълнозърнести и друг тип брашна...Не знам, но отивам да търся лимец по магазините. С него ще приготвя следващото варено жито.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2014-10-15 #1
канна
И аз много харесвам варено жито. Единственият проблем, че не обичам сладкото толкова, че да ми е основно хранене. Иначе идеята е много хубава!
А коледните пости наближават и рецептите ще влязат отново в действие!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
19
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Равното заплащане
Ако работите в малка частна фирма, веднага ще разберете за какво става въпрос. Започва от интервюто за...
Снимките на "Нешънъл джиографик" за 2015 г.
В Нешънъл джиографик не попадат каквито и да е снимки. Там се пращат милиони любителски (и не чак толкова)...
Благи думи за Благовещение: "Моите крила са и твои."
На Благовещение изпращам своята благодарност и благоговение към теб, мили мой, с вярата, че благоденствието...
Различават ли се изгрева и залеза?
Събуждате се от кома. Дърпате завесите на прозореца и поглеждате навън. Слънцето е кацнало на хоризонта....
Молитвата на Антоан дьо Сент-Екзюпери
"Господи, аз моля не за чудеса и не за миражи, а за силата на всеки ден. Научи ме на изкуството на малките...
Юнко Табей – първата жена, изкачила Еверест
Юнко Табей е японска алпинистка, първата жена, която достига върха Еверест - постижение, което постига...
Всички неща са възможни. Невъзможните изискват само повече време
Всички неща са възможни. Невъзможните изискват само повече време....
Хосе Ортега и Гасет: "Истинската любов е само опит да се разменят две самоти."
"Кажи ми какво те интересува и аз ще ти кажа какъв си." "За човека, за когото малките неща не съществуват,...
Пол Остър: "Всеки човек е автор на собствения си живот."
"Винаги се чувствам стимулиран да откривам нови примери за собствените си предразсъдъци и глупост, да...
Из историята на Първа пролет
Пролетното равноденствие е свързано с много обичаи и традиции, които и до днес преплитат в себе си езически...
Самотата
Ти отново си на другия полюс, единствен жител на галактиката. Очите ти не могат да срещнат други очи,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook