Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 30:
Отново трудности с детски рожден ден. Идея за всеки случай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес - много задачи отново. Закъснявам с всичко и направо не знам защо денонощието има само 24 часа. Днес бяхме поканени и на детски рожден ден на съученичка на Дара. Бяхме в същия детски клуб, отпреди две седмици, но аз се бях подготвила. Помните ли, че тогава ми направи впечатление, че в цялото меню няма нито едно вегетариански или постно предложение?

Е, този път имах постна алтернатива - направих си домашни брускети.


Брускетите са традиционно италианско предястие, датиращо от 15 ти век. Произходът му не е в изискания двор на Ренесанса, а вероятно в някоя селска схлупена кухня. Практичните селяни са именно тези, които решили, че нито една трошичка хляб не бива да отива на боклука. Те нарязвали стария хляб, който няма нищо общо с пухкавите франзели, които ползваме днес. Хлябът е бил ръжен или квасник. Намазвали го със зехтин и го оставяли да се суши за ден- два. Употребата му била най- вече като храна за из път, защото засищала и не се разваляла. Отгоре намазвали в движение, каквото имали излишно. Парчета сирене, домати, сушена шунка. И разбира се, с традиционните подправки - риган, босилек.

И досега брускетите те са един от националните символи на Италия. Ние сме ви предлагали като идеи Брускети с домати, чесън и зехтин, както и Брускети асорти. Вариациите са много. Една отлична идея е и, ако си правите подправени масълца. Само изпичате брускетите и намазвате обилно.

Но моите днешни брускети са много по- семпли, защото е пост и защото трябваше да ги пъхна в чантата т.е. не трябваше да приготвям плънка.

След приготовлението на днешния обяд, докато изстиваше фурната, нарязах стара франзела с остър нож за хляб търкалца с дебелина сантиметър.

Приготвих смес от кафена чашка зехтин, скълцан чесън, малко сол и черен пипер и ги натърках с четка за намазняване.

Наредих ги върху решетката на фурната в най- голямата си тава, която върви към печката, за десетина минути. Трябва само да хванат загар.

Извадих ги и ги оставих да изстиват, без да правя нищо друго.

Когато изстинаха напълно ги нахвърлях в една хартиена торбичка и хукнах да вземам децата и да ги водя на рожден ден.


Родителите на рожденичката бяха поръчали чудесни панирани нещица, но аз си имах какво да похапвам. Много съм доволна от тази идея и с охота ще я популяризирам у дома.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Така прониква светлината
Във всяко нещо скрита е пукнатина. Така прониква светлината...
За късмета и неговите лица
Вярвате ли в петък 13-ти? А замисляли ли сте се дали имате късмет? Дали сте сред онези, които отивайки...
Празнуването на Кирил и Методий - публицистика от Христо Ботев
Букурещ, 8 майя В историята на сичките почти европейски народи се срещат такива личности, на които...
Коледни пости - Ден 37:
В доброволното ограничение се крие път към свобода. А към какво води тя?
Днешният ден мина като на кино. Заради това, че е работен, предколеден, гледах да свърша всичко, което...
Любовта - да си завършен, за да можеш да преживееш една недовършена история
Любовта е трайна само когато всеки от двамата знае нейната цена и по-добре да си е платил предварително, ...
Нито жена, нито злато, нито сребро....
Нито жена, нито злато, нито сребро не правят человека благополучен на този свят, а знаеш ли кое? … Свободата....
В началото на българския театър - Адриана Будевска, Елена Снежина, Теодорина Стойчева
Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Завършва гимназия във Варна. През 1895 г.,...
Фриволитè
Леглото беше тъй широко, че си го поделихме. Матракът тихичко изохка, но свикна и притихна. Касетофонът...
Революционни подметки, които ни позволяват да ходим хем боси, хем обути (видео)
Лятото е тук и приключенията идват с него - курорти с лазурни басейни, екстремни спортове, походи, СПА...
"Боже мой, Николай, гледай какво става със знамето..."
„Отстъпвахме така: дружината вървеше напред, аз и полковникът вярвяхме зад всички. На турците само това...
Коледни пости - Ден 8:
Постни сарми с атмосфера и миг семейно щастие. Виждаме ли поличбите?
Дано сте имали прекрасна вечер с любимите хора. Хапнали сте вкусно, обсъдили сте нещата от деня и живота,...
Цената на мечтата
Не питай за цената на мечтата - бори се, литвай, падай и умирай! Носи я винаги напред - в ръката,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook