Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 30:
Отново трудности с детски рожден ден. Идея за всеки случай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес - много задачи отново. Закъснявам с всичко и направо не знам защо денонощието има само 24 часа. Днес бяхме поканени и на детски рожден ден на съученичка на Дара. Бяхме в същия детски клуб, отпреди две седмици, но аз се бях подготвила. Помните ли, че тогава ми направи впечатление, че в цялото меню няма нито едно вегетариански или постно предложение?

Е, този път имах постна алтернатива - направих си домашни брускети.


Брускетите са традиционно италианско предястие, датиращо от 15 ти век. Произходът му не е в изискания двор на Ренесанса, а вероятно в някоя селска схлупена кухня. Практичните селяни са именно тези, които решили, че нито една трошичка хляб не бива да отива на боклука. Те нарязвали стария хляб, който няма нищо общо с пухкавите франзели, които ползваме днес. Хлябът е бил ръжен или квасник. Намазвали го със зехтин и го оставяли да се суши за ден- два. Употребата му била най- вече като храна за из път, защото засищала и не се разваляла. Отгоре намазвали в движение, каквото имали излишно. Парчета сирене, домати, сушена шунка. И разбира се, с традиционните подправки - риган, босилек.

И досега брускетите те са един от националните символи на Италия. Ние сме ви предлагали като идеи Брускети с домати, чесън и зехтин, както и Брускети асорти. Вариациите са много. Една отлична идея е и, ако си правите подправени масълца. Само изпичате брускетите и намазвате обилно.

Но моите днешни брускети са много по- семпли, защото е пост и защото трябваше да ги пъхна в чантата т.е. не трябваше да приготвям плънка.

След приготовлението на днешния обяд, докато изстиваше фурната, нарязах стара франзела с остър нож за хляб търкалца с дебелина сантиметър.

Приготвих смес от кафена чашка зехтин, скълцан чесън, малко сол и черен пипер и ги натърках с четка за намазняване.

Наредих ги върху решетката на фурната в най- голямата си тава, която върви към печката, за десетина минути. Трябва само да хванат загар.

Извадих ги и ги оставих да изстиват, без да правя нищо друго.

Когато изстинаха напълно ги нахвърлях в една хартиена торбичка и хукнах да вземам децата и да ги водя на рожден ден.


Родителите на рожденичката бяха поръчали чудесни панирани нещица, но аз си имах какво да похапвам. Много съм доволна от тази идея и с охота ще я популяризирам у дома.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Четвъртък
24
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хорхе Луис Борхес: „Не говори, освен ако не можеш да подобриш тишината“
„Винаги съм си представял, че раят е библиотека“. „Всъщност, не съм сигурен, че съществувам. Аз съм...
Победителите от детския конкурс за фотография на "National geographic"
Децата имат естествен усет към необикновеното. Те виждат онова, за което ние "тренираме окото". За възрастните...
Море
Море бухти, море стене, А у мрак и тъмнини Сам мой кораб носи мене Из ужасните вълни. Нъ, честит,...
Непознатата Мерилин
Само части от нас понякога докосват само части от другите. За масовата публика Мерилин Монро (1 юни...
Рей Бредбъри: "Усмихвайте се, не доставяйте удоволствие на бедите!"
„Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.” Кой е Рей...
Защо се интересуваме от живота на известните?
Телевизията, списанията и вестниците непрекъснато ни заливат с пикантни подробности от живота на известните....
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Нито жена, нито злато, нито сребро....
Нито жена, нито злато, нито сребро не правят человека благополучен на този свят, а знаеш ли кое? … Свободата....
Сюзън Зонтаг: "Да фотографирате означава да удостоите със значение."
Сюзън Зонтаг (16 януари 1933 г. - 28 декември 2004 г.) е известна публицистка, есеистка, писателка и...
Аз не се и попитах кой си ти, какъв си ти
"Аз не се и попитах кой си ти, какъв си ти. Не знам и как те обикнах. Ние не знаем как идва любовта и...
Жените в българската история: Недялка Шилева
Съединението е общонароден акт, който макар и извършен с твърда ръка, не довежда до проливането на кръв....
Прекрасно акапелно изпъленение на Коледна песен
Това изпълнение на група Pentatonix няма да ви остави бездушни. Акапелното им изпълнение е върху известната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook