Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 34:
За смуутито без капка смут. Шоколад за закуска? Но не какъвто и да е!



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази сутрин се събудих много уморена. Вчера беше коледният концерт на балета на голямата дъщеря. Късно вечерта вече бях изтощена и реших, че ще си направя тонизираща закуска. Пък и честно казано – омръзна ми от мюсли, исках нещо различно.

Реших да си направя смуути.


Смути не е нещо кой знае какво сложно нещо, но в САЩ се превърна в тотален хит. Предлага се на всеки ъгъл и във всяко заведение и отдавна дори вече не е най- новата мода в диетиката и в модерния начин на живот. Помните ли от американските филми онези големи чаши с капак, побиращи поне литър кафе? В много от тях вече няма поредното лате, а смуути, кое от кое по- екзотично и диетично.

Какво е смуути?

Това е освежаваща напитка от плодове или зеленчуци, включително и листни, водорасли. Но това не е сокът им, а самите те - пасирани или, по- добре, минали през блендер. През лятото в блендера слагаме и лед, който се надробява на кристалчета и напитката разхлажда идеално.
От шейковете ги различава липсата на млечни продукти ( мляко, сметана, сладолед ), а най- хубавото е, че за разлика от соковете, в тях влиза целият плод или зеленчук. Без семките и ципите.

Смуутито се прави от три компонента: плод ( зеленчук ) основа, плодов ( зеленчуков ) разредител, допълнителен вкус.

Плодът за основа трябва да е месест, той дава гъстота: банан, круша, пъпеш, манго, праскова, ябълка

Плодът за разреждане е сочен и от него правим сок: портокал, грейпфрут, диня, кокосово или ядково мляко

Вкусът: тук вече много индивидуално – ванилия, канела, по щипка, не повече. Може контрастен плодов вкус – замразени малини например. Или сироп - от домашно сладко, кленов сироп, мед.

Може безкрайно много да се опитва и опитва, докато си намерите поне една любима рецепта. Аз взех банан, киви и сладка ябълка, изцедих един грейпфрут и с пасатора минах всичко това. Добавих малко канела и мед една лъжица, кисело ми дойде.



Всичко дотук е много, много полезно.

Канелата, освен всичко друго, нормализира обмяната на веществата и нивата на кръвна захар, подобрява храносмилането. За меда е излишно да говорим каквото и да е било. Бананите са хранителни, богати на калий и витамин В, грейпфрутът е пълен с антиоксиданти, кивито – с витамин С. Смуутито трябва да се консумира бързо, за да не окисляват витамините, особено витамин С и да не промени много цвета си.

Но не се спирам дотук. Купих, след като заведох децата на ясла и училище, пълнозърнести сухари и черен шоколад. Пълнозърнестите продукти са богати на фибри и на витамини от Б групата.

А шоколадът, ах шоколадът!


Ако искате освен душевната наслада, която той ви дарява, да бъде и полезен, яжте черен шоколад, качествен и с поне 70 % какаово съдържание. Какаото е богато на магнезий и антиоксиданти, то е единствената полезна съставка на шоколада. Да не забравяме какъв принос има шоколадът към нивата на серотонин.

Тоест - натуралният шоколад ни прави здрави и щастливи.


И всичко това беше бързо приготвено и още по- бързо ометено. Едва се спрях да оставя за децата. Чувствам се силна, бодра и заредена със сили за обикаляне за подаръци. И тяхното време дойде.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
18
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Жан Кокто: „Бъди себе си. Светът се възхищава на оригинала.“
Жан Кокто (5 юли 1889 г. - 11 октомври 1963 г.) е от онези артисти, които се сливат изцяло с духа на...
Твърде много втори шансове значат, че и първият не си е струвал
Твърде много втори шансове значат, че и първият не си е струвал. ...
Рей Бредбъри: "Усмихвайте се, не доставяйте удоволствие на бедите!"
„Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.” Кой е Рей...
Коледни пости - Ден 17:
Украсяване на елхата. Официален дебют на рибата в менюто
Днес е най- любимият ден за моето голямо момиче – денят, в който се украсява елхата. Е, и коледната утрин...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
"Обичам" означава: "открит съм". "Обичам те" означава: "открит съм за теб"
Подтиквани от копнежа, ние се отправяме да търсим човека, който ни е предопределен и в същото време –...
Да имаш кураж не е липса на страх, а да опиташ въпреки него
Да имаш кураж не е липса на страх, а да опиташ въпреки него....
Намалете скоростта, преди да е твърде късно
"Отиде твърде бързо, замина си твърде рано." Това е най- новата кампания, която приканва шофьорите...
Уилям Бътлър Йейтс: „Мисли като мъдрец, но общувай с езика на хората.”
„Единствената работа на главата в този свят е постоянно да се покланя на поривите на сърцето.” „Образованието...
Интервю: Антония Карова - хранене и душевно равновесие
В нашето предишно интервю с Тони от ,"Tony's Happy Kitchen" говорихме за здравословната кухня, веган...
Никъде не ни учат как да живеем, но със сигурност умираме, когато спрем да се учим
Никъде не ни учат как да живеем, но със сигурност умираме, когато спрем да се учим. ...
Мечтите се сбъдват, когато погледът е вперен в звездите, но краката са стъпили на земята
Мечтите се сбъдват, когато погледът е вперен в звездите, но краката са стъпили на земята. ...
Четенето като опияняващо удоволствие
Скъпи ученици, зная, че нямате много време за четене на книги. Сигурно си мислите, че това е скучно и...
Коледни пости - Ден 22:
Как се случиха един сандвич с хумус и усещането за Коледа.
Днес е ден на подготовка. Все пак е Никулден и трябва да се погрижим за шарана. Сутринта го извадих от...
Истинската свобода
Истинската свобода е свобода от желанията, а не свобода на желанията....
4 май - Международен ден на пожарникаря, коминочистача и металурга
На 4-ти май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи. Покровител...
Искам да ти кажа: "Тя ми даде сила и кураж да продължа живота си"
"Преди пет години мъжът ми ме напусна. Леля Таня, моята съседка беше до мен в този миг. Само ми казваше:...
Златоград – градът на Дельо Войвода
Златоград е най-южният град в България, намиращ се в Област Смолян в долината на река Връбница. Един...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook