Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 36:
Кой ме "полази" днес. Гостоприемство по български, но с арабски привкус



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес получихме страхотна пикантна рецепта с индийски привкус. Признавам, че люто не обичам, но да ти пламне малко отвътре никак не е зле понякога.

Всичко е навързано, отново. "Огнените" Пламен, Огнян и Искра празнуват днес, супата, кандидат - победител също е огнена. Игнажден е, а моето меню е с арабски привкус – едни от най- добрите в света домакини са арабите, така знам аз и от тяхната кухня се вдъхнових. Казах си: "Който днес ме "полази", за него ще е".

И кой, мислите? Чистачката на входа.


Приемам го много добре. Първо, жената е много свястна, второ – да е по- чисто и подредено у нас – определено има нужда. Подадох й пицата набързо, защото тя много се смути, една от тези мини арабски пици, та тя чак не повярва, толкоз е свикнала да е незабележима и маловажна. Така ми се стори поне на мен и ми стана едно мъчно такова.

Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска. И нали чета вашите рецепти и се вдъхновявам, ето ги и гъбите кладници на Стефка ( ориз с гъби кладници ), ето я и лазанята на Анелия ( постна лазаня с тиквички и броколи ) със запечен лук отгоре.

Но за арабските мини пици.

Нужни са:

арабски питки,
доматен сос,
зехтин,
задушена в зехтин кладница,
глава лук.

Как ги направих:

Загряваме фурната на горен реотан, върху скаричката нареждаме питките.

Намазваме ги с доматен сос (най-добре домашен - рецептата тук),

2-3 капки зехтин капваме върху всяка,

Слагаме малко задушени гъби и нарязан на кръгчета лук,

Запичаме.

Отгоре слагаме зелена салата или пресен спанак.

Можем да ядем така, в моя случай, за обяд, с чаша вино или да завием и мушнем за работа или директно да поднесем като арабите на своите гости.

Да почерпиш непознат, да го поканиш в дома си, е хубаво не само на Игнажден.


Мисля, много сме забравили онова прословуто гостоприемство на старите българи. Не е до имане или нямане, бедност или охолство – каквото имаме за нас, можем да предложим и на гостите си. Важно е чувството. То прави храната по- сладка, щом е поднесена с почит и уважение.

Понякога подозрението ни е в повече.


Съмненията и недоверието към другите пречи да ги видим в цялата им същност и едва тогава да преценяваме. Трябва да умеем да разчупваме своите граници и да поканим непознатите не само в дома си, но и в сърцето си. Могат да вземат от него, но могат и да дадат. Не можем да знаем, но можем да поемем този риск.

Нима не сте получавали неоценима помощ именно от непознат?


На улицата, на опашката за сметки, в градския транспорт. Понякога близките ни не успяват да напипат пътечката към това, което ни тревожи. Понякога самите ние се затваряме за тях. Но непознатите, с които уж само се разминаваме в живота, могат да ни дадат ключа към проблема. И то не за друго, а защото той е в самите нас, но закостенялосттта на ежедневието, рутината от едни и същи лица ни пречи да го видим. Ако се затваряме за непознатите и за свежия полъх, който носят със себе си, няма да се обновяваме и ние. Ще умираме малко по малко, защото:

което не се променя, то сякаш е мъртво.


Днес гледаме гостите си под лупа, гадаем според тях за идващата година, не бива да ги изпращаме с празни ръце. Един ден е това в годината, а не бива да е само днес. Помните ли, у нас поне беше така, винаги имаше нещо „за почерпка”. Ако звънне непознат, да го почерпим просто ей- така. Ходех у съседката за чаша захар, а се връщах с поне два шоколадови бонбона. Имате ли нещо такова, „за почерпка”? Моето нещо днес бяха ето тези арабски пици. И чистачката беше много изненадана, но щастлива, че е Някой в нечий ден, а не само непознато лице на стълбището.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
12
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Неостаряващото любовно писмо
Представете си времена, когато да погледнеш мъж в очите е било неприлично. Когато всяко докосване, всяка...
Любовта не се променя
"Любовта е еднаква за всички ли? – попитах. - Това е депресиращо." Той се замисли над това. "Мисля,...
Снежен лабиринт в Полша, като излязъл от приказките
Полският град Закопа̀не е известен зимен курорт - наричат го зимната столица на Полша. Но той е...
За женските символи
Символите са онези странни огледала, които успяват точно и концентрирано да уловят характера и значението...
Маска - Яна Язова
На първа младост при нежната ласка на устни ми стонът в усмивка избликна; душата ми свойта гримаса...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
23 вдъхновяващи мисли от известни личности, посветени на книгите и четенето
"Ако четеш само книгите, които всички четат, можеш да мислиш само за онова, което всички мислят". - Харуки...
Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph,...
Любовна лирика II - Елюар, Превер, Аполинер
Обичам те Пол Елюар Обичам те за всичките жени, които не познавам Обичам те за всички времена, в...
Човек, който не е честен със себе си, не може да бъде свободен
Човек, който не е честен със себе си, не може да бъде свободен....
Из тефтера на бабите по света
Готвеше ли вкусно вашата баба? Правеше ли мекички, бухтички, разни питателни супи и манджи, чието сосче...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Дечко Узунов: "Трябва да събереш на фокус всичко, което искаш да кажеш."
Дечко Узунов (22 февруари 1899 г. - 26 април 1986 г.) е български художник - един от най-универсалните...
Затова и вие не тъжете
Проявете малко деликатност! Лятото и без това разбира. Сигурно не му е най-приятно да повтаряте, че...
Плодовете и зеленчуците също носят характер
Така смята Мария Тюрина - илюстраторка с литвански произход, която в момента живее в Лондон. В близост...
Хотел от лед - приключение на ръба
Хотел само от лед и сняг, нощувки на -7 градуса, сватбени церемонии на 200 км от Северния полюс? Да,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook