Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обредна пита с квас за Бъдни вечер



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да е чиста, да е облечена в нова празнична премяна. Пластиките на коледните пити в различните краища на България са различни. Oсвен питата, наречена за самия празник, се правила и една за къщата, украсявана със символи, свързани с плодородието в стопанството - жито, животни, плодове, рало и т.н., но разбирането за целта им е била една и съща, да донесат изобилие, да предизвикат желаното.

500 гр бяло брашно
100 гр брашно от лимец
5-6 с.л готов квас
вода, сол
Ако желаете, използвайте само бяло брашно, на мен ми беше останало малко от лимец и реших да го използвам. Ако използвате пълнозърнесто пък, бухва по-малко. Правя рецептата вечерта, за да може след като се прибера от работа на другия ден, да е готов.

Брашното се пресява три пъти, добавя се 1 к.л сол, 5-6 препълнени лъжици с активен квас и започваме да добавяме по малко вода (около чаша и половина), бъркайки с лъжицата. Целта е да стане много меко тесто (което не може да се оформи с лъжица).

В този миг аз лично го оставям или в хладилника или в стаята, която не отоплявам (в момента температурата в нея е около 16 градуса), така да стои цяла нощ (и да доразвие хляба).

На другия ден добавям още брашно и меся питката, целта е да стане меко и еластично тесто. Грамажа на брашното е ориентирoвъчен. От замесено тесто си откъсвам част, с която да оформя пластиката върху питката. От останалото оформям топка, която ще е същинската пита, в нея слагам монета, завита предварително в станиол. Питката набрашнявам много добре отдолу (за да не залепне ) и слагам в кръгла тавичка. На тестото, с което ще направя пластиките, добавям още малко брашно, да стане малко по-твърдо и да е лесно за работа. Следва да се украси питката.

Аз избрах: Кръгът, кръстът - все предхристиянски символи на Слънцето, чести пластики в обредните хлябове. Четири е числото на материалното, на космическата цялост. Четирите кръгчета в противоположните краища символизират четирите сезона, посоките, елементите на света, а кръгът в средата е пазител, обединяващ всичко. В християнството символиката на кръста е основна - от символ на божественото, надеждата, до символ на безсмъртието и защита срещу злото.
Да, заровиш ли се в българския фолклор ще откриеш нещо, което някои определят като православно езичество. Жертвоприношението на хляб се е извършвало много преди християнството и смисъла на хлябa като плътта на Христос.


За да оформите кръгчетата, откъснете 4 топки, оформете ги с длани добре на топче и с помощта на дръжката на дървена лъжица или с пръст продупчете топката и оформите окръжност. Разбира се, може да направите и фитил, който да слепите в кръг, но вариантът, който открих аз поне, при мен води до по-естетични резултати.

След като се нареди пластиката върху питката, се оставя да се навдигне за около час. Пече в предварително загрята фурна 7 минути на 220 градуса, а после се намаля на 190 и се пече още 35-40 минути до кафява коричка. Добре е, след като изстине, да се съхранява в платнена памучна кърпа. Питката с квас, за разлика от тази с мая е с плътна, жилава структура, коричката й е по- твърдичка. Ако искате да си направите обредна постна питка с мая, вижте рецептата тук. От същото тесто, докато чаках да се навдигне украсата върху питката, направих варени гевреци, виж как тук.

Когато най-възрастният човек в дома разчупи питата, тя се раздава от дясно наляво.
Коментари
2016-01-04 #4
Стоян
Десислава, квасът ти със сигурност е вече готов, би трябвало да има лек мирис на кисело и при всяко разбъркване да се виждат балончета. Понеже аз постоянно ползвам моя квас, постоянно му добавям брашно и вода, а веднъж месечно и щипка захар. Опитай рецептата ми за хляб в пекарна и ще се откажеш да купуваш заводските подобия на хляб!
2016-01-04 #3
Стоян
Здравейте! Захванах квас от пълнозърнесто брашно на Суворово. В началото бях скептичен, но след около седмица квасът беше готов - спазих написаното в статията, брашно, вода, до получаване на рядко тесто, щипка захар. Забелязах, че квасът и заквасеният с него хляб много се влияят от температурата в стаята, ако температурата е под 17 градуса почти нищо не се случва или се случва много бавно. След няколко експеримента с променлив резултат си направих рецепта за хлебопекарната и вече от повече от месец правя превъзходен хляб всеки ден и престанах да купувам заводските боклуци. Ето я и рецептата ми: Във ваничката слагам 290 мл. вода (от чешмата), 1 и 1/2 ч.л. (малки мерителки) сол, 1 с.л. (голяма мерителка) захар, 4 с.л. олио (може и повече, може и по-малко), добавям 500 гр. пресято брашно тип 500. След като поставя ваничката в пекарната пускам основната програма т.е. първа и добавям 4 с.л. от готовия квас. Оставям тестото да се меси докато се чуе сигнала за добавяне на подправки и изключвам пекарната. Ако температурата в стаята е около 20 градуса след 12 часа тестото е удвоили обема си и е готово за печене - използвам програмата за печене, имайте предвид, че по време на печенето обемът на хляба ще нарастне още малко. Ако преценя, че тестото не е удвоило обема си използвам програмата за печене, но само за 2 (две) минути през час, после пека по горепосочения начин за 1 час.
Хлябът, който се получава е около 840 гр. еластичен, вкусен, без никаква следа на кисело.
Добър апетит!
2015-12-03 #2
Десислава
Здравейте! Вчера си забърках смес, за да си захвана квас ( чаша ръжено брашно от "Слънце и Луна" и чаша изворна вода). След захранване снощи и днес на обяд, сместа вече започна да увеличава обема си и тази вечер, когато взех буркана, за да захраня, с удивление видях, че сместа е стигнала до ръба му!!! При разбъркване веднага спадна, разбира се, но има балончета! Въпросът ми е възможно ли е да е готов? Благодаря предварително!
2014-03-06 #1
adelinka
това е много хубаво да знаем как се е правило пота в миналото
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Варени гевреци с квас
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Как да си захванем квас?
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Хлябът на Бъдни вечер
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Понеделник
20
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook