Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Меломакарона


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте Цвети и Hera.bg,

Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка, живея в Ахелой. Напоследък се стремя, аз и семейството ми да се храним здравословно и да избягваме доколкото е възможно животинските продукти.

От времето, в което живях в Гърция, научих много гръцки рецепти. Там постите се спазват масово, спазват се религиозните обичаи, по време на пости в TΒ предаванията се приготвят само постни ястия и десерти, кулинарните списания излизат с „постни“ издания, в пекарните се продават предимно постни закуски и десерти, даже веригите за бързо хранене предлагат постно меню и меню със скариди - скаридобургер и панирани скариди.

Така у дома стана традиция да се приготвят традиционните коледни сладки - меломакарона и курабии. Изпращам Ви постната рецепта за меломакарона, които са любимите сладки на малки и големи, с тях се черпят гостите на Коледа и се подаряват на приятели, красиво опаковани и украсени с панделки, както и едно предястие / или основно/ : прасоризо - ризото с праз.

Меломакарона - за около 120-140 бр. в зависимост от големината

Започваме със сиропа, защото той трябва да е приготвен най- напред, за да може да изстине, докато приготвяме меломакароната.

За сиропа:
400 гр. вода
600 гр захар
50-100 гр мед
1-2 пръчки канела
1-2 карамфилчета
1 портокал, срязан на две, без кората


В съд се смесват водата, захарта, канелата, карамфила и портокала разрязан на половина.

Слагат се на котлона и се разбъркват веднъж в началото.

След като сиропа заври, се оставя за 2 минути на слаб огън.

Отстранява се от огъня и се добавя медът.

Разбърква се за кратко, колкото да се разтопи меда и се оставя на страна да изстине.

Подправките и портокаловите половинки се изваждат преди да започне сиропирането на меломакароната.

Следва същинското правене на меломакарона:

За тестото:
400 мл прясно изцеден портокалов сок
530 гр олио
1200 гр брашно
30 гр пудра захар ( и с кристална става)
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч. л. канела
1/4 ч.л. карамфил
настъргана кора от 1 портокал*


В дълбок съд слагаме течните продукти, добавяме захарта и подправките.

Разбъркваме с ръка и добавяме брашното. Продължаваме да размесваме с ръка, колкото да се смесят продуктите.

НЕ СЕ МЕСИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ТВЪРДО ТЕСТОТО.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Оформяме малки овални топчета и притискаме към грапавата страна на ренде, за да се отпечатат формички.

Нареждаме в тава с хартия за печене, печем около 30 мин докато добият златисто -розов цвят.

Веднага като ги извадим горещи ги пускаме в студения сироп.

С решетъчна лъжица ги преобръщаме за 1 мин.

Изваждаме върху решетка да се отцедят. При по-дълъг престой в сиропа се натрошават и разпадат.

Тъй като сиропа се стопля от сладките е необходимо да се охлажда (аз го слагам в хладилник докато пека следващата порция).

Приготвяме си чинията, в която ще наредим сладките, следва украса и оформление.

За украсата:
300 гр смлени орехи
мед за поръсване


Поръсваме струйка мед и смлени орехи, /за да полепне и отдолу/ .

Нареждаме ред меломакарона, повтаряме процедурата - мед и орехи.

Когато наредим и последния ред сладки посипваме обилно с орехи.

Да Ви е сладко!

Важно: * Аз не слагам корички, защото не намирам купешки портокали, които не са обработени с восък- заради блясъка, а и кората се обработва с химикали срещу вредители), в замяна слагам малко портокалова есенция. По същата причина и беля портокала за сиропа

1. Не месим тестото дълго време, защото сладките ще станат сбити.

2. Тестото не може да чака за по-късно, трябва да се изпече веднага, защото олиото се отделя от тестото.

3. Сиропираните сладки „попиват“ влага от околната среда, затова се съхраняват в затворен съд или покрити с фолио за свежо съхранение..

4. Топли сладки потопени в студен сироп гарантира хрупкави отвън и сочни отвътре меломакарона.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Неделя
18
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook