Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прасоризо - ризото с праз


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие:

Прасоризо - ризото с праз

2-3 стръка праз
1 стар лук
1-2 моркова
1/2 връзка магданоз
1-2 лимона
1 ч.ч. ориз
1/2 връзка копър
сол, пипер


Приготвяне:

Нарязваме праза и морковите на кръгчета, лука на ситно.

Запържваме лука леко в зехтин, добавяме праза и морковите и продължаваме на слаб огън, докато поомекнат.

Доливаме вода, подправяме с пипер и сол и оставяме около 20 минути, докато се сварят добре.

След това слагаме ориза и копъра и варим на тих огън до пълното му сваряване.

Разбъркваме често да не загори и внимаваме накрая да стане достатъчно сосче, защото оризът си поема и може да остане сухо.

Сваляме от огъня и добавяме сока на 1 или 2 лимона според това, колко са сочни и според вкуса на всеки, подправяме с магданоз.

За тези, които не постят, се сервира с натрошено сирене.

При липса на лимон накрая се добавят домати от консерва / трябва да присъства киселата съставка/.

Днес приготвих ястието с домати, оттам и червеният цвят, украсих със стръкчета праз и сушени домати (лично производство, още едно нещо, което присвоих от гръцката кухня и без което не оставам в къщи, и понеже не намерих добри и не много скъпи на пазара, си ги приготвям сама.)

Добър апетит!

Поздрави и леки пости!
Желая на всички Вас и Вашите семейства много здраве, късмет и благоденствие! Весела Коледа!


Галина

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Меломакарона
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Аранчини - италиански оризови топки
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook